Newsflash
Internaționale

Poluarea aerului ucide anual 1.200 de copii şi adolescenţi din Europa

de L. Budin - apr. 27 2023
Poluarea aerului ucide anual 1.200 de copii şi adolescenţi din Europa

Substanțele toxice din aer sunt principalul risc de mediu pentru sănătatea minorilor şi reduc speranţa de viaţă, arată un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM).

Raportul a analizat datele din 30 de ţări de pe continent, inclusiv din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, informează AFP și Agerpres.

poluare-aer-ind-farmaceutica

Poluarea aerului cauzează peste 1.200 de decese premature pe an în rândul tinerilor sub 18 ani din Europa şi creşte semnificativ riscul de îmbolnăvire mai târziu în viaţă”, scrie AEM în studiul său.

Zonele de risc

În pofida progreselor înregistrate în ultimii ani, nivelurile mai multor poluanţi atmosferici cheie continuă să depăşească nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special în Europa Centrală şi de Est, precum şi în Italia, subliniază reprezentanții AEM.

Câmpia Padului din Italia, zonele apropiate de marile centrale electrice pe cărbune, precum şi oraşele mari din centrul şi estul continentului se remarcă, în mod regulat, prin calitatea proastă a aerului. Mai multe ţări europene, inclusiv Regatul Unit sau Ucraina, nu fac parte din studiu, sugerând că bilanţul continental ar putea fi mai grav.

Aerul din jurul școlilor

Potrivit unui alt raport publicat de AEM în noiembrie, cel puţin 238.000 de persoane - din toate categoriile de vârstă - au murit prematur în 2020 în Europa din cauza poluării aerului în ţările membre ale agenţiei (Uniunea Europeană, Turcia, Norvegia, Elveţia, Islanda şi Liechtenstein).

Agenţia recomandă concentrarea pe calitatea aerului în jurul şcolilor şi a creşelor, precum şi pe facilităţile sportive şi transportul public.

Efectele încep să se manifeste înainte de naştere, expunerea mamei la poluarea aerului „fiind legată de greutatea mică la naştere şi de naşterile premature”, aminteşte agenţia de mediu.

După naştere, poluarea creşte riscul apariţiei mai multor probleme de sănătate, printre care astmul, care afectează 9% din copiii şi adolescenţii din Europa, sau insuficienţa şi infecţiile respiratorii, mai subliniază agenţia. Aceste efecte sunt agravate deoarece copiii sunt mai activi fizic decât adulţii, iar dimensiunile lor îi fac mai vulnerabili.

Luând în considerare toate grupele de vârstă, 97% din populaţia urbană a fost expusă în 2021 unei calităţi a aerului care nu a respectat recomandările OMS.

Obiective europene

Totuşi, în raportul său din noiembrie, AEM a menţionat că Uniunea Europeană este pe cale să îşi atingă obiectivul de reducere a deceselor premature cu peste 50% până în 2030, comparativ cu 2005.

La începutul anilor ‘90, particulele fine au provocat aproape un milion de decese premature în cele 27 de ţări ale UE. În 2005, 431.000 de persoane au decedat din această cauză.

Situația europeană rămâne în general mai bună decât cea înregistrată în alte regiuni de pe glob. Conform OMS, poluarea aerului este cauza a şapte milioane de decese premature anual în lume, un bilanţ apropiat de cel al deceselor cauzate de fumat sau de o alimentaţie necorespunzătoare. Câteva sute de mii din totalul acestor decese se referă la copii sub 15 ani.

Aceste bilanţuri îngrijorătoare au determinat OMS, în septembrie 2021, să stabilească limite mai scăzute pentru principalii poluanţi ai aerului.

„Viața cu insuficiență cardiacă”, un nou ghid realizat de COPAC

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe