Newsflash
Internaționale

Cancerul colorectal, tot mai frecvent sub 50 de ani

de Dr. Mariana MINEA - mar. 10 2023
Cancerul colorectal, tot mai frecvent sub 50 de ani

Cel mai recent raport furnizat de American Cancer Society semnalează creșterea proporţiei cancerelor de colon diagnosticate la vârste mai mici de 50 de ani.

Datorită screeningului, numărul cazurilor de cancer colorectal descoperite în stadii avansate a scăzut. Acest lucru este valabil mai ales pentru tumorile maligne descoperite dincolo de vârsta de 65 de ani. 

internationale1

Cancerul colorectal (CRC) este a doua cauză de deces prin cancer din Statele Unite. La fiecare trei ani, American Cancer Society oferă o statistică privind cancerul colorectal pe baza datelor de incidenţă provenite din registrele de cancer și a datelor de mortalitate furnizate de Centrul Naţional pentru Statistici în Sănătate. Anul acesta, raportul semnalează o creștere a proporţiei cancerelor de colon diagnosticate la vârste mai mici de 50 de ani, de la 11% în 1995 la 20% în 2019. În plus, la aceeași grupă de vârstă se observă o pondere mai mare a cancerelor de colon stâng – de colon descendent, cancer rectosigmoidian și rectal. Mortalitatea prin CRC a crescut și ea, cu 0,5-3% pe an la persoanele sub 50 de ani.

Screening de la vârste mai mici

Potrivit GLOBOCAN, în 2020, cancerul colorectal se afla pe locul al treilea, după cel de sân și cel pulmonar, ca număr de cazuri noi de cancer diag­nosticate (10% din totalul cazurilor noi de cancer). Totodată, ocupa locul al doilea ca mortalitate după cancerul pulmonar, cu 9,4% din totalul deceselor prin cancer (aproape jumătate din mortalitatea prin cancer
pulmonar). 

În 2018, American Cancer Society recomanda scăderea vârstei de începere a screeningului pentru cancerul colonic de la 50 la 45 de ani. Persoanele care au antecedente familiale trebuie să discute cu medicul pentru a personaliza această indicaţie. 

Screeningul pentru CRC poate fi realizat prin teste ce depistează hemoragiile oculte în scaun – metoda frotiului guaiac, testul fecal imunohistochimic FIT –, recomandate a fi efectuate cu frecvenţă anuală. Un alt test din scaun, FIT ADN, depistează alterările ADN observabile la acest nivel și se repetă o dată la trei ani. Testele din scaun se pot completa prin metode de vizualizare a mucoasei colonice: sigmoidoscopia flexibilă vizualizează sigmoidul și rectul și se repetă la cinci ani. Colonoscopia vizualizează întregul colon și se repetă la zece ani, în lipsa unor alte indicaţii, personalizate persoanei investigate. 

Cancerul colorectal, cel mai frecvent tip de neoplasm din România 

 

Recomandări pentru screeningul cancerului colorectal 


Notă autor:

https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3322/caac.21772
https://www.cdc.gov/cancer/colorectal/basic_info/screening/tests.htm#

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe