Newsflash
Internaționale

Recomandări pentru screeningul cancerului colorectal

de Dr. Alina SIMACHE - mai 28 2021
Recomandări pentru screeningul cancerului colorectal

Screeningul pentru cancerul colorectal ar trebui să fie efectuat începând cu vârsta de 45 de ani, în cazul adulţilor cu risc mediu, conform celor mai recente recomandări ale USPSTF (United States Preventive Services Task Force).

Varianta finală a recomandărilor pentru efectuarea screeningului pentru cancerul colorectal a fost publicată de USPSTF în revista JAMA, în cursul acestei luni. Prima versiune a ghidului a fost publicată în octombrie 2020. În prezent, recomandarea de scădere a vârstei de iniţiere a screeningului de la 50 la 45 de ani este în conformitate cu decizia American Cancer Society din 2018, adresându-se adulţilor asimptomatici, cu risc mediu de cancer colorectal (nediagnosticaţi anterior cu cancer colorectal, polipi adenomatoși sau boală inflamatorie intestinală; fără istoric personal sau familial de afecţiuni genetice predispozante, precum sindromul Lynch sau polipoza adenomatoasă familială).

Vârsta, factor de risc important

        Vârsta reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru cancerul colorectal. Deși acesta este cel mai frecvent diagnosticat în rândul persoanelor cu vârsta între 65 și 74 de ani, se estimează că 10,5% dintre toate cazurile noi sunt înregistrate la adulţii cu vârsta sub 50 de ani, iar 94% dintre cazurile noi sunt înregistrate la adulţi începând cu vârsta de 45 de ani. Scăderea limitei de vârstă pentru iniţierea screeningului se bazează pe modele de simulare care au demonstrat că această modificare este asociată cu un câștig adiţional de 22-27 de ani de viaţă.

        „Noile statistici proiectează o creștere alarmantă a incidenţei cancerului colorectal cu debut la vârste tinere, estimându-se că aceasta ar putea fi principala cauză de deces prin cancer la pacienţii cu vârsta între 20 și 49 de ani până în 2040. (...) Trebuie să pășim cu încredere în direcţia transformării vârstei scăzute a iniţierii screening­ului în scăderi semnificative ale incidenţei și mortalităţii asociate cancerului colorectal”, a declarat dr. Kimmie Ng, în calitate de autor principal al articolului publicat în JAMA.

Beneficii substanţiale, dar și limitate

        Potrivit noului ghid, screeningul pentru cancerul colorectal este recomandat în continuare adulţilor cu vârsta între 50 și 75 de ani (categoria A), asociind beneficii substanţiale, dar și adulţilor cu vârsta între 45 și 49 de ani (categoria B), asociind beneficii moderate. În cazul adulţilor cu vârsta între 76 și 85 de ani, USPSTF recomandă selecţia atentă a pacienţilor, având în vedere beneficiile limitate ale screen­ingului la această categorie de vârstă (categoria C). Totuși, pentru stabilirea indicaţiei individuale pentru screen­ing la adulţii cu vârsta peste 76 de ani, USPSTF recomandă clinicienilor să ia în considerare starea generală de sănătate, istoricul anterior de screening și preferinţele pacienţilor. În privinţa adulţilor cu vârsta peste 86 de ani, dovezile cu privire la beneficiile și riscurile asociate screeningului pentru cancer colorectal sunt limitate. Prin urmare, în aceste situaţii se consideră că alte cauze de mortalitate asociate ar putea împiedica orice beneficiu de supravieţuire obţinut prin screening.

Strategiile de screening includ:

  • HSgFOBT (high-sensitivity guaiac fecal occult blood test) sau FIT (fecal immunochemical test) anual;
  • DNA-FIT la 1-3 ani;
  • colonografie CT (colonoscopie virtuală) la 5 ani;
  • sigmoidoscopie flexibilă la 5 ani;
  • sigmoidoscopie flexibilă la 10 ani + FIT anual;
  • colonoscopie la 10 ani.

Notă autor:

Bibliografie
1. US Preventive Services Task Force. Screening for Colorectal Cancer: US Preventive Services Task Force Recommendation Statement. JAMA. 2021;325(19):1965–1977. doi:10.1001/jama.2021.6238
2. USPSTF Final Recommendation on CRC Screening: 45 Is the New 50-Medscape-May 18, 2021

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe