Newsflash
Imagine campanie proprie
Internaționale

Cancerul, asociat cu un risc dublu de deces din cauza unui AVC

de Florentina Ionescu - nov. 25 2019
Cancerul, asociat cu un risc dublu de deces din cauza unui AVC

Potrivit unei cercetări noi de la Penn State College of Medicine, persoanele care au cancer sau care au supraviețuit unui cancer au un risc mai mare de a muri de pe urma unui accident vascular cerebral, în comparație cu populația generală. Anumite tipuri de cancer, însă, ar putea să crească și mai mult acest risc.

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu populația generală, persoanele care au sau au avut cancer sunt de două ori mai susceptibile să moară de pe urma unui AVC, iar riscul crește cu trecerea timpului, scrie Medical Xpress. Potrivit oamenilor de știință, cancerul de sân, de prostată sau colorectal sunt cele mai asociate cancere cu un AVC fatal. 

creier avc

Rezultatele, publicate recent în „Nature Communications”, i-ar putea ajuta pe clinicieni să identifice pacienții la risc de AVC fatal, spun experții. Unul dintre ei, Nicholas Zaorsky, profesor asistent în radioterapie, a explicat că cercetările anterioare au arătat că majoritatea pacienților cu cancer nu vor muri de pe urma bolii de bază, ci vor deceda din cu totul altă cauză.

„Un AVC este o posibiliate. Rezultatele noastre sugerează că pacienții pot beneficia de pe urma unui program de screening, pentru a ajuta la prevenirea unora dintre aceste decese premature cauzate de accidentul vascular cerebral, cât și pentru a identifica ce pacienți am putea ținti cu eforturile preventive la îndemână”, a declarat Nicholas Zaorsky.

Pentru acest studiu, cercetătorii au folosit datele de la peste 7,2 milioane de pacienți care au fost diagnosticați cu cancer invaziv, între anii 1992 și 2015. Oamenii de știință au descoperit că dintre acești pacienți, 89.513 au murit din cauza unui AVC. Persoanele diagnosticate cu cancer la o vârstă mai fragedă au avut un risc mai mare de a suferi un AVC fatal.


Notă autor:

Sursa foto: https://unsplash.com/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe