Newsflash
ACTUALITATE Știri

Cadavrele de pe Everest, recuperate de autoritățile din Nepal

de Magdalena Tănăsescu - apr. 15 2024
Cadavrele de pe Everest, recuperate de autoritățile din Nepal

Armata nepaleză a demarat o campanie care vizează colectarea a cel puţin cinci cadavre de pe Everest, dar și de pe alte două vârfuri din zonă.

De asemenea, autoritățile din Nepal se vor ocupa și de strângerea tonelor de gunoaie de pe cel mai înalt munte din lume. În total, armata intenţionează să colecteze 10 tone de deşeuri solide de pe Everest (8.848 metri), Lhotse (8.516 metri) şi Nuptse (7.861 metri).


„Ştim cu toţii că poluarea mediului creşte pe cel mai înalt vârf din lume, o problemă delicată din punct de vedere ecologic. Misiunea noastră este să protejăm mediul şi frumuseţea muntelui”, a declarat generalul de brigadă Sanjaya Deuja, directorul campaniei.

Acesta a precizat că scopul acțiunii nu este pur estetic, amintind că gheţarii de pe Himalaya „hrănesc oamenii care locuiesc în aval”, prin alimentarea fluviilor Gange sau Ind.

Se estimează că două treimi din cadavrele de pe Everest rămân îngropate sub zăpadă şi gheaţă, iar multe dintre ele reapar în fiecare primăvară pe măsură ce temperaturile cresc.

Potrivit unor surse oficiale, recuperarea corpurilor neînsuflețite este un proces periculos din cauza riscurilor inerente pe care le presupune activitatea la mare altitudine, dar şi costisitor: recuperarea unui cadavru costă între 20.000 şi 200.000 de dolari, în funcţie de locul în care se află.

Campania de colectare se află la a cincea ediţie şi se va încheia pe 5 iunie a.c., informează Agerpres.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe