Newsflash
Știri

București: prima clădire de birouri cu parametri sanitari ajustabili

de L. Budin - iun. 7 2021
București: prima clădire de birouri cu parametri sanitari ajustabili

În Capitală, una dintre clădirile West Gate Business District a obținut certificarea IMMUNE™ - Rezilient, prin care parametrii spațiului interior sunt monitorizați și ajustați din punct de vedere sanitar.

IMMUNE Building Standard™ este o certificare a clădirilor axată pe furnizarea instrumentelor și strategiei prin care administratorii de clădiri pot monitoriza, comunica și ajusta starea sanitară a spațiilor interioare, cu un protocol dedicat pentru a acționa eficient în cazul unor evenimente virale, bacteriologice sau toxicologice. A fost acordată de Healthy by Design Building Institute (HDBI) din Bruxelles, printr-un evaluator independent, devenind prima clădire din lume care a atins cel mai înalt nivel de certificare.

Air Quality Sensor

Sursă foto: Genesis Property

 

Senzori specializați

Certificarea se bazează pe o investiție practică în Healthy by Design System (HbDS), un sistem format dintr-o rețea de dispozitive și tehnologii, echipamente specializate, personal dedicat și facilități noi, care promovează implementarea de reguli operaționale și de sănătate în spațiile interioare ale clădirii, unde oamenii interacționează.

HbDS folosește o serie de senzori specializați pentru măsurarea parametrilor mediului interior, cum ar fi aerul, umiditatea, temperatura sau concentrația de CO2. Datele despre performanța clădirii sunt colectate în timp real, oferind administratorului clădirii mijloacele necesare pentru a monitoriza și ajusta acești indicatori la un nivel sustenabil de performanță.

Digital Twin Display

Sursă foto: Genesis Property

 

Oglinda digitală a clădirii

Obținerea certificării respective pentru clădirea H3 este rezultatul unei proces de implementare a măsurilor specifice, desfășurat pe o perioadă de nouă luni, la inițiativa Genesis Property -  dezvoltator de birouri de clasă A.

Investiția totală în certificarea clădirii, care acoperă o suprafață de 15.500 de metri pătrați, s-a ridicat la 375.000 euro, reprezentând 1,4% din valoarea proprietății.

Pe un display – practic, o oglindă digitală a clădirii - , ocupanții pot urmări în orice moment indicatori de creștere a imunității, cum ar fi îmbunătățirea zilnică a calității aerului interior/exterior, a nivelului de dioxid de carbon sau a umidității și alte date relevante despre echipamentele din întreaga clădire.

Reverse Osmosis Water System

 

Aer purificat și apă curată

Intrarea și ieșirea dintr-o astfel de clădire se face prin intermediul unor sisteme de control dotate cu tehnologie touchless, în timp ce zonele foarte des utilizate, cum ar fi ușile, butoanele lifturilor sau automatele de cafea, sunt mai sigure datorită tehnologiei de autocurățare.

În sistemul de ventilație au fost instalate tehnologii de ultimă generație care utilizează un aparat  de dezinfecție a aerului cu ioni de peroxid de hidrogen, pentru a menține mediul interior cât mai sănătos posibil. Pe lângă limitarea numărului de persoane din lifturi, au fost instalate sisteme de dezinfecție și de purificare a aerului cu lumină UV în casa liftului, pentru a asigura transport sigur între etaje.

Sistemul UV-C de dezinfecție instalat în centrala de tratare a aerului, precum și sistemul de control al umidității, combinate cu o filtrare suplimentară în sistemul de ventilație sunt concepute pentru a reduce riscurile pentru sănătate aferente particulelor fine și poluării aerului. În plus, a fost implementat un sistem de purificare a apei care utilizează osmoza inversă, concepută pentru a elimina factorii de contaminare.

Reconstruirea încrederii

După declararea pandemiei, în spațiile închiriate de birouri au fost aplicate măsuri de bază pentru prevenirea riscurilor pentru sănătate. IMMUNE™ Assessment Scoring Index a fost un instrument esențial pentru evaluarea nivelului de eficiență asigurat de aceste măsuri, cu obiectivul și beneficiul de a crea o clădire sănătoasă atât pentru angajați, cât și pentru vizitatori.

Misiunea noastră nu mai este să construim ziduri, ci să reconstruim încredere. Atingerea celui mai înalt nivel certificat cu 5 stele al IMMUNE Building Standard™ este expresia angajamentului nostru de a transforma biroul în cel mai bun loc pentru ca oamenii să-și manifeste creativitatea și spiritul de inovație”, spune Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property și președintele European Property Federation.

Quarantine _ Isolation Room Virus Killer

 

Spațiu de carantină

Printre măsurile obligatorii ale standardului implementat în clădirea H3 se numără și o cameră de izolare și un spațiu de carantină, care sunt special concepute și gata de utilizare în cazul necesității de a izola orice persoană expusă.

Depozitul, care are la bază un sistem logistic rapid și eficient în scenariul unei pandemii, este complet echipat cu materiale de protecție specifice, inclusiv echipamente individuale de protecție.

Când angajații se vor întoarce la locul de muncă, vrem să-i întâmpinăm cu un mediu fizic sănătos în care se simt în siguranță și să încercăm să limităm numărul cazurilor de concediu medical provocate de boli virale precum COVID-19 sau de gripă sezonieră”, a spus Liviu Tudor.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe