Newsflash

Bolile transmisibile şi paturile din spitale

de Alexandru NEAGU - mai 7 2015
Bolile transmisibile şi paturile din spitale
   Bolile transmisibile cu impact major asupra sănătăţii publice. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 444 din 8 aprilie 2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 248 din 10 aprilie 2015, a fost reglementată constituirea Comitetului pentru stabilirea bolilor transmisibile cu impact major asupra sănătăţii publice, structură tehnică al cărei scop este elaborarea listei de boli transmisibile cu impact major asupra sănătăţii publice, în acord cu Strategia naţională de sănătate 2014–2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.028/2014. Format din prof. dr. Emanoil Ceauşu, dr. Dragoş Ştefan Lazăr (Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş“ Bucureşti), dr. Rodica Popescu, dr. Odette Popovici (Institutul Naţional de Sănătate Publică), dr. Sorin Petrea, dr. Cristina Popescu şi dr. Mariana Mărdărescu (Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“ Bucureşti), Comitetul comunică Direcţiei generale de asistenţă medicală şi sănătate publică şi Direcţiei politica medicamentului şi dispozitivelor medicale din cadrul Ministerului Sănătăţii lista cuprinzând bolile transmisibile cu impact major asupra sănătăţii publice. Ori de câte ori evoluţia internaţională a bolilor transmisibile o va impune, Comitetul va modifica această listă. Lista va fi utilizată în cadrul procesului de evaluare privind includerea denumirilor comune internaţionale noi curative în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medica­mentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.
   Numărul total de paturi. Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 412 din 3 aprilie 2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 250 din 14 aprilie 2015, a fost aprobată detalierea pe judeţe a numărului total de paturi, pe anul 2015, din unităţile sanitare publice şi private pentru care casele de asigurări de sănătate pot încheia contracte de furnizare de servicii medicale spitaliceşti. În numărul de paturi aprobate pe fiecare judeţ în parte se includ paturile din unităţile sanitare publice cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii, din unităţile sanitare cu paturi aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, inclusiv cele al căror management a fost transferat autorităţilor administraţiei publice locale, din subordinea Academiei Române, precum şi din Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi paturile din unităţile sanitare private, care oferă servicii medicale de spitalizare continuă, inclusiv sanatorii şi preventorii. Nu sunt cuprinse paturile aprobate pentru pacienţii care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, precum şi paturile din spitalele penitenciar care se contractează de casele de asigurări de sănătate separat, fără a face parte din Planul naţional de paturi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe