Newsflash
Internaționale

Boala celiacă ar putea fi depistată printr-un test noninvaziv

de Florentina Ionescu - aug. 5 2021
Boala celiacă ar putea fi depistată printr-un test noninvaziv

Oamenii de știință de la Universitatea din Țara Bascilor au dezvoltat o metodă non-invazivă pentru a diagnostica boala celiacă, folosind saliva pacientului.

Cercetătorii au făcut recent această descoperire. Este vorba despre o metodă non-invazivă, care ajută la diagnosticarea bolii celiace și care folosește o cantitate de salivă. Această cercetare a arătat că este posibil ca numărul de endoscopii să fie redus considerabil. 

test saliva boala celiaca studiu

Boala celiacă este o boală autoimună complexă, care afectează persoanele cu o predispoziție genetică. Se estimează că 1% din populație suferă de această boală, iar pentru a putea fi diagnosticată, este necesar, în prezent, ca medicii să efectueze o endoscopie digestivă, un test care nu doar că este extrem de neplăcut, dar în același timp este și foarte scump, iar în unele cazuri nefiind necesar.

În colaborare cu Institutele Biodonostia și Biocruces și cu spitalele Txagorritxu și Galdakao, cercetătorii de la Ikerbasque, Fundația Bască pentru Știință, și cei de la Universitatea din Țara Bascilor au dezvoltat acum o metodă neinvazivă pentru a-i ajuta pe specialiști să pună diagnosticul de boală celiacă folosind salivă, scrie www.sciencedaily.com. Această cercetare a arătat că este posibil ca numărul endoscopiilor să fie redus considerabil.

Iată care a fost procedura pe care au urmat-o cercetătorii: mai întâi, ei au confirmat că aceeași inflamație observată în intestinul pacienților cu boală celiacă ar putea fi detectată în salivă. Inflamația a fost apoi cuantificată în mostrele de salivă luate de la pacienții cu boală celiacă și de la pacienții din grupul de control.

Aceste probe de salivă au fost apoi testate pentru riscul genetic de a dezvolta boală celiacă. Având aceste date referitoare la inflamație și la riscul genetic, a fost dezvoltată o formilă predictivă.

Capacitatea predictivă a acestui model a fost supusă unui test care a inclus 100 de probe de salivă și a rezultat, în urma testării, o rată de succes de 73%. În plus, modelul predictiv a prezentat o sensibilitate de 91%, ceea ce înseamnă o rată de succes de 91% în rândul persoanelor cu boală celiacă, mai scrie sursa citată.

Cercetătorii implicați recunosc că, în ciuda rezultatelor bune pe care le-au obținut cu ajutorul modelului lor predictiv, testele de salivă nu au o acuratețe de 100%, ceea ce înseamnă că actuala metodă tradițională de diagnostic – endoscopia – nu poate fi complet eliminată.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe