Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală a transmis un comunicat prin care explică faptul că în cele șapte luni de la declanșarea stării de urgență, medicii de familie au preluat sarcini foarte diverse.
În documentul transmis redacției se arată că în 15 martie, odată cu declararea stării de urgență, a avut loc practic blocarea accesului pacienților nonCOVID la spitale, închiderea temporară a celor mai multe cabinete din ambulatoriile de specialitate și transferarea îngrijirilor asigurate până atunci de către spitale și ambulatoriile de specialitate către medicii de familie.
Medicii de familie, spun reprezentanții SNMF, au preluat în toate aceste șapte luni sarcini foarte diverse, cele mai multe cu caracter de noutate pentru profesia medicală în general, dar şi pentru specialitatea Medicina de Familie.
Membrii Biroului Executiv al SNMF atrag atenția că este momentul ca autoritățile să înțeleagă faptul că gestionarea pandemiei nu se poate face „doar pe hârtie” și „la televizor”, fără să se țină cont de opiniile celor care sunt zilnic în contact cu pacientul:
„Este anormal ca autoritățile să profite în mod repetat de capacitatea de tampon a medicilor de familie, categorie pe care cu îndârjire au uitat să o menţioneze în comunicările lor. Solicităm ferm autorităților să inițieze de urgență consultări cu SNMF pentru gestionarea corectă şi eficientă a actualei situații. Lipsa acestor consultări este una dintre cauzele situației epidemiologice actuale”.
Credit foto: Gerd Altmann de pe Pixabay
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe