Newsflash

Banii şi sănătatea

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - nov. 6 2014
Banii şi sănătatea
    Voi începe cu o mărturisire: nu ştiu cine e autorul citatului alăturat şi nici nu am putut găsi vreo informaţie în legătură cu acest personaj. Dar fraza care-i este atribuită mi-a indus o sumedenie de gânduri şi amintiri şi acesta e motivul pentru care am decis să-i acord atenţie.
  Goana după bogăţie e la fel de veche ca omenirea. Dorinţa de acumulare de bunuri personale poate fi considerată motorul dezvoltării societăţii. Mai mult, filozofii şi sociologii încearcă să explice eşecul principiilor comuniste (dar şi cel al kibbutzului israelian) prin dispariţia interesului pentru bunul personal, având ca rezultat inexistenţa iniţiativei şi progresului. Expresia homo homini lupus nu trebuie înţeleasă numai în sensul agresivităţii individului faţă de semenul său, ci şi ca perena tendinţă de a acţiona doar în propriul interes, de cele mai multe ori neţinând cont de nevoile şi aspiraţiile celor din jur. Se spune că această crudă caracteristică umană e responsabilă de tot ce s-a creat şi inventat în lume şi că, de fapt, în spatele oricărui act altruist de află o bună doză de egoism mascat.
  Acumularea de bunuri materiale sau spirituale (onorurile, avansarea academică sau politică, recunoaşterea profesională etc.) cere o permanentă activitate şi depunerea de eforturi uneori remarcabile, fără de care rezultatul nu poate fi nici măcar anticipat. Dar acest tip de viaţă are un preţ ridicat. Ani de zile m-am ocupat de ceea ce numim azi stresul profesional, iar studiile mele s-au concentrat pe activitatea medicului ATI şi influenţa pe care o au eforturile sale profesionale, 24 de ore pe zi şi şapte zile pe săptămână, pentru dobândirea valorilor amintite mai sus. Concluzia desprinsă din studii a fost următoarea: cu cât activitatea profesională a medicului şi cea personală sunt mai intricate, cu atât devine mai evident stresul profesional. Cei care duc acasă o bună parte a problemelor rămase nerezolvate la locul de muncă pot dezvolta stres, manifestat prin dificultăţi în menţinerea unei atmosfere casnice pozitive, iritabilitate, insomnii şi chiar tendinţa de a apela la droguri şi alcool pentru a putea stăpâni o realitate greu de digerat. Sunt convins că acest fenomen e comun multor altor specialităţi şi ocupaţii.
   Cine se aşteaptă ca afaceristul american, deja ajuns la apogeul acumulării de averi şi bunuri, să încetinească ritmul activităţii, să aloce mai mult timp plăcerilor şi distracţiilor, are riscul de a se înşela amarnic. În activitatea mea de prodecan al Facultăţii de ştiinţe medicale din Beer Şeva, Israel, am avut ocazia, cu ani în urmă, să iniţiez şi să fructific multiple contacte cu bogătaşi americani, în speranţa de a coopta noi parteneri pentru proiectele de dezvoltare ale acestei instituţii aparţinând Universităţii Ben Gurion. După o multitudine de contacte de acest gen, am putut trasa, cu destulă exactitate, profilul individului ajuns într-o situaţie economică de invidiat, care îl plasase în eşalonul superior al societăţii americane. Cam toţi se aflau în al şaptelea deceniu de viaţă, fiinţe foarte sociabile şi comunicative, acţionând după un program zilnic pe cât de precis, pe atât de încărcat, cu foarte puţin timp pentru distracţii şi activităţi în afara ocupaţiilor zilnice. Fără discuţie, milionarul se dovedea mult mai dedicat (chiar vândut) activităţii sale decât salariatul plătit pentru o muncă de opt ore pe zi, iar luminile din biroul proprietarului se stingeau mult după ce salariaţii săi ajunseseră deja acasă.
   În ciuda faptului că mulţi dintre cei întâlniţi se făleau cu faptul că programul zilnic includea şi activităţi fizice şi sportive, marea lor majoritate prezenta o comorbiditate semnificativă, reprezentată mai ales prin ceea ce noi, medicii, numim sindrom metabolic: hipertensiune, obezitate sau tendinţă la îngrăşare, hipercolestero­lemie, diabet şi insuficienţă coronariană. Numitorul comun al acestor manifestări patologice era neglijarea, timp de ani de zile, a sănătăţii personale, lipsa de timp pentru a evita acele noxe care conduc inevitabil spre o condiţie patologică ce impune pe parcurs intervenţii chirurgicale, tratament medicamentos variat şi obligativitatea de a urma prescripţiile medicale. Această realitate, pe care doar am întrezărit-o fără să o pot obiectiviza prin date verificate, pare a confirma pe deplin a doua parte a citatului alăturat.
  Îndelungatul proces de acumulare de bunuri, bazat pe o totală dedicare îmbogăţirii şi/sau succesului profesional, lasă urme de neşters, influenţând sănătatea corporală, uneori şi pe cea mintală. O bună parte a celei de-a doua jumătăţi a vieţii noastre e dedicată remedierii afecţiunilor dobândite în timpul vieţii de adult tânăr. Această preocupare serioasă pentru repararea daunelor aduse propriului organism necesită înţelegere, cooperare cu echipa terapeutică, timp, dar şi o investiţie financiară semnificativă.
    Unul dintre cei mai cunoscuţi donatori israelieni, decedat recent, după numele căruia au fost redenumite multe instituţii publice şi locuri de recreaţie, a suferit de o serie de maladii care l-au handicapat evident şi i-au limitat la maximum abilitatea de a avea o viaţă personală şi publică aşa cum probabil şi-ar fi dorit. Numeroasele încercări ale medicilor de a-i ameliora situaţia medicală au avut ca rezultat doar prelungirea vieţii şi nicidecum îmbunătăţirea calităţii ei.
    Se pare însă că realitatea de azi diferă de cea de ieri. Nici aici nu mă pot făli cu date precise şi verificate, dar informaţiile culese din presă vorbesc despre o schimbare semnificativă în mentalitatea celui aflat pe drumul acumulării de bunuri sau deja la apogeul acestui lung şi dificil parcurs. Marile întreprinderi, mai ales cele de high-tech, oferă salariaţilor spaţii dedicate activităţii fizice, unde patronul îşi întâlneşte subordonaţii şi cu toţii găsesc zilnic 30 de minute pentru efortul fizic. Grija pentru o dietă alimentară corectă e evidentă până şi în marile restaurante frecventate de magnaţi cunoscuţi. În Europa sau America rareori mai întâlneşti oameni de afaceri care aprind ţigară de la ţigară, iar obiceiul aprinderii trabucului după o masă copioasă a fost în mare măsură abandonat. Ceea ce pare însă a fi rămas apanajului clasei „de sus“ e consumul exagerat de alcool. Maimonide, celebrul medic evreu născut la Cordoba în 1135, a stabilit principiile după care ar trebui să se călăuzească omul de-a lungul întregii sale existenţe terestre. Ele cuprind indicaţii alimentare, de igienă a somnului, de grijă pentru activitatea corectă a tubului digestiv şi recomandarea de a folosi ca băutură doar apa şi vinul. Din păcate, cunoscutul înţelept nu a găsit de cuviinţă să indice şi o limită a consumului de lichid bahic.
   În societatea de azi, se vorbeşte despre cele trei etape ale vieţii omului modern: un sfert de secol de învăţătură, un sfert de secol de activitate profesională şi acumulare de bunuri şi un al treilea sfert de folosire în modul cel mai plăcut a resurselor dobândite cu sudoare şi dedicaţie. Pentru aceasta însă, individul e obligat să infirme ideea exprimată de ilustrul necunoscut Reb Materi.

„Cei mai mulţi oameni îşi irosesc sănătatea pentru a face avere, apoi îşi irosesc averea pentru a-şi recăpăta sănătatea.“ 
(A. J. Reb Materi)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe