Newsflash
OPINII

Asistent șef nou la OMS

de Biroul de Presă ICN - ian. 13 2023
Asistent șef nou  la OMS

Dr. Amelia Latu Afuhaamango Tuipulotu a fost numită în poziţia de asistent șef al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Ea își va prelua funcţia în primul trimestru al acestui an.

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus si  Dr Amelia Tuipulotu Foto OMS
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus și Dr. Amelia Latu Afuhaamango Tuipulotu Foto: OMS

Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) salută numirea de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dr. Amelia Latu Afuhaamango Tuipulotu în funcţia de asistent șef (CNO), ca urmare a plecării planificate a lui Elizabeth Iro din această funcţie.

Anterior, dr. Amelia Tuipulotu a fost CNO al Regatului Tonga, între 2014 și 2019, și prima femeie învestită cu rolul de ministru al Sănătăţii, între 2019 și 2021. Din 2019 este conferenţiar universitar adjunct onorific la Universitatea din Sydney, Australia, iar în 2022 a fost numită membru al Consiliului Executiv al OMS.

O numire bine primită

Dr. Pamela Cipriano, președintele ICN, i-a urat bun venit în funcţie și a asigurat-o de sprijinul ICN în promovarea cauzei și a impactului asistenţilor medicali în cadrul OMS și în întreaga lume.

Totodată, președintele ICN a declarat că așteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu aceasta, pentru a discuta despre modul în care ICN și OMS pot continua să colaboreze în ceea ce privește priorităţile de promovare a vocii și contribuţiei asistenţilor medicali de pretutindeni.

„Timp de mulţi ani, OMS nu a avut un CNO, iar numirea lui Elizabeth Iro, în 2017, a venit după o campanie îndelungată a ICN pentru restabilirea unui astfel de rol. Prin urmare, ne bucurăm de numirea dr. Amelia
Tuipulotu și că acest rol a fost ferm încorporat în ierarhia personalului superior din cadrul OMS. Organizaţia ICN crede cu tărie că o politică de succes în domeniul sănătăţii are nevoie de angajamentul de a face auzite vocile asistenţilor medicali oriunde se iau decizii, și că toate ţările ar trebui să aibă propriul CNO la nivel guvernamental, care să raporteze direct la cel mai înalt nivel. Vom continua să facem campanie în acest sens, până când fiecare naţiune va avea un CNO pe deplin funcţional la nivel guvernamental”, a declarat dr. Pamela Cipriano.

Dr. Amelia Tuipulotu își va prelua funcţia în primul trimestru al lui 2023.

Citiți și: Aspecte privitoare la consultul medical

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe