Newsflash
Ars Medici

Protocolul clinic pentru pacientul în stare terminală

de Dr. Liliana STĂNCIULESCU - nov. 6 2014
Protocolul clinic pentru pacientul în stare terminală
   Starea terminală se referă la ultimele ore de viaţă ale pacientului, când moartea este iminentă şi constituie o provocare continuă, atât pentru echipa medicală, cât şi pentru pacient şi apropiaţii acestuia (1). Intervenţiile la aceşti pacienţi trebuie adaptate nevoilor şi scopului de îngrijire.
   Pentru profesioniştii din sănătate implicaţi în îngrijirea pacienţilor în faza terminală a bolii, este esenţială asigurarea unei îngrijiri de calitate prin standardizarea intervenţiilor specifice. Recunoaşterea promptă a semnelor şi simptomelor de moarte iminentă este cheia pentru a putea oferi cele mai potrivite intervenţii. Uneori, faza terminală la un pacient cu cancer poate fi precipitată (de o hemoragie masivă, de exemplu), dar de cele mai multe ori se produce o deteriorare progresivă a statusului funcţional. Următoarele semne sunt asociate adesea cu faza terminală: imobilizarea la pat; starea semicomatoasă; abilitatea de a ingera doar cantităţi mici de lichide; imposibilitatea administrării medicaţiei orale (2, 3). Prezenţa a cel puţin două din aceste semne poate contribui la stabilirea diagnosticului de stare terminală, în condiţiile în care toate cauzele intercurente posibile au fost eliminate (adică deteriorarea stării pacientului nu este urmarea unei cauze reversibile, precum deshidra­tarea, hipercalcemia, supradozarea de opioide, infecţiile, deliriumul hipoactiv etc.).

 

Educaţie şi dezvoltare

   Protocoale clinice pentru îngrijiri paliative: o nouă ediţie este disponibilă în format tipărit, contra unei donaţii de 40 de lei, la sediul Centrului de studii pentru medicină paliativă (Braşov, str. Piatra Mare nr. 101); mai multe informaţii la tel.: 0268.513.598.
   Cursurile online de îngrijiri paliative sunt recomandate medicilor care doresc să aprofundeze subiecte ca managementul durerii, comunicarea unui diagnostic de boală gravă, starea terminală în îngrijiri paliative. În prezent sunt disponibile zece cursuri, din care patru creditate EMC de Colegiul Medicilor din România. Absolvenţii primesc diplome eliberate de Hospice „Casa Speranţei“. Înscrierile se fac online: www.studiipaliative.ro
   Începând cu decembrie 2014, o nouă serie de profesionişti din serviciile de paliaţie vor putea aplica pentru Cursul de leadership al European Palliative Care Academy (EUPCA) 2015–2017. Programul este structurat pe parcursul a cinci săptămâni (din septembrie 2015 până în mai 2017). Detalii: www.eupca.eu
   Tinerii profesionişti din sănătate implicaţi în cercetare în îngrijiri paliative pot aplica, până la 30 noiembrie 2014, pentru Early Researcher Award 2015. Detalii: www.eapc-2015.org/Early_Researcher_Award.html

 

 

   În diagnosticul morţii iminente, este important ca membrii echipei de îngrijire să fie de acord că pacientul este în stare terminală şi să adapteze scopul îngrijirii cu nevoile pacientului. Dezacordul asu­pra stării pacientului, speranţa că paci­entul va fi mai bine, nerecunoaşterea semnelor şi simptomelor stării terminale, lipsa cunoştinţelor legate de intervenţiile specifice, o abilitate scăzută de comunicare cu familia şi pacientul, teama de a nu scurta viaţa, teama de implicaţiile medico-legale sunt bariere în îngrijirea pacientului care moare.
   Îngrijirea paliativă acordă o grijă specială gestionării problemelor psiho­logice, sociale, spirituale, la fel de mult ca rezolvării problemelor fizice şi controlului durerii. Acest lucru implică evaluarea simptomelor ca prezenţă, severitate, impact asupra calităţii vieţii, evaluarea medicaţiei curente şi a căii de administrare. La fel de importantă este evaluarea psihosocială, care include, între altele, evaluarea gradului de înţelegere a prognosticului de către aparţinători şi a conştientizării iminenţei decesului, precum şi o evaluare a reţelei sociale care susţine pacientul în aceste momente. De asemenea, este important să se evalueze riscul de doliu patologic şi să se ofere consiliere adecvată (4).
   Evaluarea nevoilor spirituale/religioase implică identificarea tradiţiilor specifice, a însemnătăţii valorilor personale şi a prezenţei crizei existenţiale.
   După evaluarea pacientului, protocolul indică următorii paşi de intervenţie primară:
   1. Pregătirea familiei cu privire la severitatea situaţiei şi stabilirea preferinţei pentru locul îngrijirii terminale şi a decesului; înţelegerea că scopul tratamentului în acest moment este confortul pacientului;
   2. Pregătirea planului de îngrijire şi discutarea acestuia cu pacientul şi familia;
   3. Simplificarea schemei de tratament, întreruperea intervenţiilor inutile, schimbarea modului de administrare a medicaţiei, prin trecerea de la administrarea per os la cea subcutanată;
   4. Controlul adecvat al simptomelor; anticiparea nevoilor pacientului şi asigurarea unui kit de medicaţie cu instrucţiuni clare pentru situaţii previzibile; printre cele mai frecvente simptome se numără respiraţia stertoroasă, dispneea, agitaţia, delirul, durerea, greaţa, vărsăturile;
   5. Intensificarea măsurilor de confort şi de menţinere a demnităţii pacientului prin asigurarea igienei personale, repoziţionare adaptată nevoilor şi riscurilor, îngrijirea cavităţii bucale, comunicarea adecvată;
   6. Susţinerea ritualurilor cu însemnătate culturală pentru pacient, oferirea de suport religios şi spiritual;
   7. Consilierea psihoemoţională şi sprijin ţintit pentru doliul anticipativ;
   8. Sprijin prin oferirea unui număr de telefon de contact cu sfaturi medicale pentru pacienţii îngrijiţi la domiciliu sau în servicii care nu au echipe de îngrijiri paliative.
   Comunicarea cu ceilalţi este important să se facă în mod clar, astfel ca la notarea în foaia de evoluţie să se consemneze faptul că pacientul este în stare terminală şi nu, la modul general, „prognosticul este prost“.
   Îngrijirea pacientului cu stare terminală implică o echipă multidisciplinară de îngrijire paliativă, care, în afară de medic şi asistent medical, va include îngrijitorul principal, care poate fi din reţeaua socială a pacientului, asistentul social, psihologul, consilierul spiritual/preotul/pastorul.
   Recunoaşterea stării terminale şi aplicarea protocolului şi în alte servicii medicale decât cele de îngrijiri paliative aduc o creştere a eficienţei serviciilor furnizate, scăzând numărul pacienţilor care decedează cu simptome necontrolate.

 

Rubrică realizată de Hospice „Casa Speranţei“ (www.hospice.ro), promotor al îngrijirii paliative în România din 1992, centru de excelenţă în Europa de Est şi unul dintre modelele recunoscute la nivel global de servicii şi educaţie în paliaţie.
Coordonator: conf. dr. Daniela Moşoiu (Universitatea „Transilvania“ din Braşov, director educaţie şi dezvoltare Hospice „Casa Speranţei“)

Notă autor:

Bibliografie

1. Weissman DE. Syndrome of Imminent Death. 2nd edition

2. Ellershaw J, Ward C. Care of the dying patient: the last hours or days of life. BMJ. 2003 Jan 4;326(7379):30-4

3. Moşoiu D. Protocoale clinice pentru îngrijiri paliative. Ediţia a II-a. Ed. Haco, Braşov, 2013

4. Murphy D et al. The Liverpool Care Pathway for the rapid discharge home of the dying patient. Journal of Integrated Care Pathways. 2004;8:127-8

5. Palliative Care Pocket Guidelines. 3rd edition, 2010

6. Watson M et al. Oxford Handbook of Palliative Care. 2nd edition. Oxford University Press, 2010

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe