Newsflash

Prof. dr. Radu VLĂDĂREANU


Un volum practic pentru patologi și practicieni

de Prof. dr. Radu VLĂDĂREANU - dec. 2, 2022

Parcurgerea cărţii „Senologia benignă” reprezintă o fericită economie de timp pentru cei care doresc să-și sporească și să-și aducă la zi cunoștinţele privind aspectele mamare benigne, cu evidenţe actualizate și recomandări pragmatice pentru practica zilnică.

Esenţial pentru obstetricieni

de Prof. dr. Radu VLĂDĂREANU - aug. 12, 2021

Monitorizarea cardiotocografică (CTG) este principalul și cel mai eficient instrument disponibil al obstetricianului pentru evaluarea stării de bine a fătului în travaliu.

HPV implicaţii clinice şi diagnostice (3)

de Prof. dr. Radu VLĂDĂREANU - dec. 4, 2009

Profilaxia cancerului de col uterin Cancerul cervical (de col uterin) este o boală în care celulele maligne apar în porţiunea cea mai joasă şi mai îngustă a uterului. Cervixul face legătura între uter şi vagin. Cancerul de col uterin, de obicei, se dezvoltă încet, în timp. Înainte de apariţia cancerului, celulele colului cervical se transformă, proces numit displazie, în care apar celule anormale în ţesutul cervical. Mai târziu, celulele neoplazice cresc şi se răspândesc în profunzimea colului cervical, până în zonele vecine. Numărul de cazuri noi de cancer cervical şi cel de decese prin cancer de col uterin au scăzut faţă de anii 1950–1999. Oamenii de ştiinţă au studiat modele generale de persoane cu cancer pentru a observa ce factori cresc riscul de a dezvolta cancer. (...)

HPV implicaţii clinice şi diagnostice (2)

de Prof. dr. Radu VLĂDĂREANU - nov. 27, 2009

Incidenţa – în Europa, neoplasmul de col uterin a devenit al doilea ca frecvenţă, după neoplasmul mamar, iar în lume (punând aici la socoteală şi ţările slab dezvoltate) incidenţa acestui tip de cancer este şi mai mare. Afectează în principal femeile cu vârste între 20 şi 40 de ani, cu un vârf de frecvenţă la 40 de ani, vârstă la care putem considera că femeia se află în plină activitate profesională, familială – la maturitate. (...)

HPV implicaţii clinice şi diagnostice (1)

de Prof. dr. Radu VLĂDĂREANU - nov. 20, 2009

Patologia preneoplazică şi neoplayică a colului uterin –un continuum evolutiv. Cancelul cervical sau al colului uterin are originea în celulele care acoperă şi căptuşesc canalul cervical. Acestea sunt scuamoase şi columnare/cilindrice/glandulare. Celulele nu se transformă brusc în cancer, ci dezvoltă gradual modificări precanceroase/preneoplazice care se vor transforma în cancer. (...)

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe