Newsflash
ACTUALITATE Știri

Aproximativ 30 la sută dintre bărbaţii din întreaga lume sunt infectați cu virusul HPV (studiu)

de Magdalena Tănăsescu - sept. 11 2023
Aproximativ 30 la sută dintre bărbaţii din întreaga lume sunt infectați cu virusul HPV (studiu)

La nivel mondial, aproape unul din trei bărbaţi cu vârsta de peste 15 ani este infectat cu cel puţin un tip de papilomavirus uman (HPV) genital, iar unul din cinci este infectat cu unul sau mai multe tipuri de HPV cu risc ridicat sau oncogen.

Potrivit unei noi cercetări publicate în revista medicală The Lancet Global Healthbărbaţii găzduiesc frecvent infecţii genitale cu HPV.

Pe baza studiilor publicate între 1995 şi 2022, s-a realizat o revizuire sistematică şi o meta-analiză, care au evaluat prevalenţa infecţiei genitale cu HPV în populaţia masculină generală. Este vorba de 65 de studii, care au cuprins un total de 44.769 de bărbați din 35 de țări.  

Prevalenţa globală cumulată a fost de 31% pentru orice tip de HPV şi de 21% pentru HPV cu risc ridicat. Cel mai răspândit genotip HPV (5%) a fost HPV-16, iar pe locul următor s-a situat HPV-6 (4%).

La adulţii tineri s-a înregistrat o prevalenţă HPV ridicată, atingând un maxim între 25 de ani şi 29 de ani, şi s-a stabilizat sau a scăzut uşor după aceea.

Estimările prevalenţei au fost similare pentru regiunile geografice ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU: Europa şi America de Nord, Africa Subsahariană, America Latină şi Caraibe, precum şi Australia şi Noua Zeelandă (Oceania). Estimările pentru Asia de Est şi de Sud-Est au fost la jumătate faţă de celelalte regiuni.

La bărbaţi, infecţiile cu HPV sunt asociate cu cancerele peniene, anale şi orofaringiene, care sunt frecvent legate de HPV de tip 16.

În 2018, Agenţia Internaţională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a estimat că au existat aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la bărbaţi, cauzate de HPV.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe