Newsflash
Apariții editoriale

Diagnostic modern în oncologie

de Dr. Cristian TEODORESCU - feb. 11 2016
Diagnostic modern în oncologie
     Leucemia acută limfoblastică reprezintă un sfert din patologia neoplazică la copiii sub 15 ani, cu o incidență în continuă creștere. Echipa medicală a Institutului Clinic Fundeni și a celui de Virusologie „Ștefan S. Nicolau“ din București prezintă, în numărul 4/2015 al revistei Modern medicine, cele mai recente metode de diagnostic ale acestei patologii. Standardul de aur în determinarea fenotipului leucemic rămâne aspirația de măduvă osoasă și biopsia. Examenul imunofenotipic certifică diagnosticul pe baza markerilor de pe suprafața celulelor, fiind utilizat pe scară largă alături de examenele citogenetice sau de biologie moleculară. Dezvoltarea unor linii noi de lucru precum proteomica și genetica moleculară sprijină optimizarea conduitelor terapeutice, cu asigurarea unui prognostic favorabil al bolii.
     Un alt subiect abordat este impactul economic al diagnosticului și tratamentului precoce al cancerelor cutanate. Medici ai departamentelor de Chirurgie plastică și reconstructivă din capitală subliniază faptul că 40% din cancerele depistate la om sunt cancere cutanate non-melanice, cu predominanța celor bazocelulare. Depistarea timpurie a acestora crește rata de supraviețuire la peste 95% și astfel se evită proceduri chirurgicale suplimentare reconstructive, care implică riscuri funcționale și estetice, cu costuri considerabile pentru sistemul de sănătate. Standardul de aur în tratamentul cancerului cutanat este excizia chirurgicală cu margini de siguranță, iar colaborarea interdisciplinară contribuie la succesul terapeutic și scăderea costurilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe