Newsflash
Știri

APAN își dorește să motiveze tinerii cu SM

de Dorina Novac - dec. 2 2022
APAN își dorește să motiveze tinerii cu SM

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative din România a organizat, în perioada 18-20 noiembrie, cea de-a cincea ediție a Conferinței Naționale a Tinerilor cu Scleroză Multiplă, la Brașov.

Evenimentul și-a propus consolidarea unei comunități active compuse în bună măsură din pacienți nou diagnosticați prin activități formale și non-formale.

APAN

Obiectivele principale urmărite în contextul evenimentului sunt informarea multilaterală asupra sclerozei multiple și responsabilizarea comunității cu privire la susținerea oferită în manieră de reciprocitate celor care se confruntă cu dificultățile impuse de diagnostic.

„Mulțumesc organizatorilor pentru atenția la toate detaliile și atmosfera plină de compasiune! Am plecat la un eveniment pentru oameni bolnavi și m-am trezit într-un grup de prieteni frumoși, care nu se lamentează, ci își mobilizează resursele interioare spre a depăși provocarea ce le-a ieșit în cale. Și scot la iveală ce e mai bun în ei”, a menționat dr. Cristina Aoșan

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN) din România reprezintă o comunitate compusă majoritar din pacienți, care urmărește prin mijloace umanitare să asigure sprijin, acces la informație, îmbunătățirea calității vieții și respectarea drepturilor pacienților afectați de boli neurodegenerative.

„Scleroza multiplă este cel mai invalidant diagnostic al adultului tânăr (18-40), uneori foarte greu de gestionat, însă la APAN ne dorim să ducem focusul pe comunitate, susținere, soluții, informații și o abordare cât mai personalizată, holistică și integrativă”, a precizat Eduard Andrei Pletea, vicepreședinte APAN.

În cadrul evenimentului s-au desfășurat două workshopuri cu tema „Sunt tânăr și am SM” (facilitatori — Maria Duduman și Andreea Alionte); cinci prezentări susținute de specialiști abordând teme de la importanța tratamentului (clasic) timpuriu și aderență (dr. Ramona Chiujdea, neurolog centru SM Brașov) până la tratamente alternative (dr. Cristina Aoșan, dr. Ovidiu Tudor), nutriție (tehnician nutriționist Silvia Dinulescu), implicațiile emoționale aferente diagnosticului (psihoterapeut integrativ și psiholog clinician Georgiana Șoricică); o prezentare a European Advocacy EMSP & Young People Network (Simina Peterfi); două sesiuni de story telling în care au fost invitați să vorbească atât pacienți cu vechime de la momentul diagnosticării, cât și proaspăt diagnosticați; workshopul „Viitorul, împreună cu SM”.

De asemenea, prin intermediul evenimentului, APAN a realizat o selecție de pacienți pentru a le facilita servicii de psihoterapie și recuperare medicală.

„Evenimentul vine ca o necesitate pentru comunitatea pacienților cu SM, deoarece APAN își dorește să motiveze tinerii cu acest diagnostic să se implice în activități atât la nivel național, cât și la nivel european, activități necesare pentru facilitarea accesului la informații recente din sfera de interes corespunzătoare afecțiunii; în campaniile de conștientizare în sprijinul oferit tuturor pacienților din punct de vedere legislativ (reprezentat mai bine de termenul advocacy) și nu numai”, se arată într-un comunicat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe