Newsflash
Diverse

Analiza laboratorului de analize, la Congresul SRML

de Dr. Mariana MINEA - oct. 31 2013
Analiza laboratorului de analize, la Congresul SRML
   În perioada 12–13 octombrie a avut loc la Bucureşti cea de-a 20-a ediţie a Congresului naţional de Medicină de laborator, cea mai importantă manifestare ştiinţifică din cadrul comunităţii de medicină de laborator din România.
   Prestigioasa manifestare ştiinţifică a marcat 57 de ani de la înfiinţarea primei structuri organizatorice denumită Secţia Laborator Clinic, afiliată Uniunii Societăţilor de Ştiinţe Medicale din România (azi – Asociaţia Medicală Română) şi două decenii de la înfiinţarea Societăţii Române de Medicină de Laborator (continuarea Societăţii Române de Laborator Clinic). Anul acesta, tema congresului a fost „Medicina de laborator în sistemul de sănătate“.
   Evenimentele SRML 2013 au urmărit îmbunătăţirea continuă a activităţii zilnice de laborator, creşterea nivelului de calitate a actului medical în toate fazele sale – preclinică, clinică şi postclinică –, promovarea excelenţei profesionale şi ştiinţifice în evaluarea riscurilor pentru pacient, diagnosticul de predicţie al bolilor, dezvoltarea şi evaluarea strategiilor de prevenire a îmbolnăvirilor metabolice. În plus, după cum a subliniat conf. dr. Manole Cojocaru, coordonatorul congresului, „obiectivul principal al SRML a fost şi este de a institui un dialog între asociaţiile naţionale şi internaţionale medicale. Trebuie să fie clar faptul că această schimbare de nume a societăţii nu implică în niciun fel faptul că ştiinţele de laborator ar deveni de competenţa exclusivă a medicilor“.
   Congresul s-a desfăşurat în paralel cu alte patru manifestări ştiinţifice, având drept scop promovarea ştiinţei, cercetării şi practicii medicale de laborator: al optulea Congres naţional al asistenţilor de laborator, al şaptelea Simpozion de imunopatologie, al treilea Simpozion naţional de monitorizare a tratamentului şi toxicologiei clinice şi a doua Conferinţă naţională „Plasmafereza terapeutică“.
   Pe parcursul desfăşurării lucrărilor au fost dezbătute subiecte ce au acoperit aproape toate domeniile medicinii de laborator: laboratorul de luptă cu cancerul; polul laboratorului în stabilirea diagnosticului bolilor infecţioase, în principal al hepatitelor; tabloul lipidic între valori ideale şi realitatea de azi; informaţii furnizate de examenul cromozomial şi, nu în ultimul rând, medicina bazată pe dovezi şi medicina de laborator.

Genetică şi toxicologie

   Societatea Română de Genetică Medicală a abordat teme de actualitate – biologia moleculară în diagnosticul clinic, analizarea secvenţelor de ADN sau ARN care permit identificarea agenţilor patogeni, precum virusurile şi bacteriile, identificarea unor mutaţii la nivelul genomului uman în bolile maligne sau diferenţierea între gene înrudite, aspect esenţial în cadrul transplanturilor (lucrarea „Nivelurile energetice ale căilor metabolice maligne în limfocitele B şi T, în revizuire“, realizată de conf. dr. Manole Cojocaru, Universitatea „Titu Maiorescu“, Facultatea de Medicină, şi dr. Aurelian Udriştioiu, şeful laboratorului de analize medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu).
   De asemenea, au fost prezentate metodele de biologie moleculară, tehnici relativ noi, care permit identificarea prezenţei anumitor secvenţe de ADN şi ARN din proba biologică analizată (prezenţa de ADN/ARN viral, detecţia de mutaţii, discriminare alelică – „Mutaţiile genei receptorului pentru androgen în patologia umană“, „Aspecte imunologice în pneumoconioza profesională“, „Mecanisme noi celulare şi moleculare implicate în procesul fibrotic“.
   Cel de-al treilea simpozion „Terapeutic Drug Monitoring“, desfăşurat sub egida Societăţii Internaţionale de Monitorizaree a Tratamentului şi Toxicologie Clinică (IATDMCT), a avut ca temă principală „Influenţa terapiei imunosupresoare asupra valorilor biologice“. Alături de această temă au fost abordate şi alte subiecte care suscită interesul specialistului în urmărirea terapiei medicamentoase, terapii care, acum, graţie noilor tehnici de laborator, pot fi corect monitorizate. Astfel de lucrări au fost „Probioticele şi profilaxia bolilor în cadrul sistemelor-gazdă“ şi „Ingredient farmaceutic activ pentru produse oftalmice cu proprietăţi antimicrobiene proprii“.

Medicina de laborator,  între inovaţie şi comunicare

   Diagnosticul de laborator este un domeniu în dezvoltare rapidă, cu un transfer intens de tehnologii, caracterizat de un înalt grad de complexitate. În mod inerent, laboratorul clinic este mai predispus decât oricare altă disciplină medicală la inovaţie şi avans tehnologic. După cum ne explică dr. Aurelian Udriştioiu, şef laborator Spitalul Clinic de Urgenţă Târgu Jiu, laboratorul clinic a trecut prin transformări dramatice în ultimele decade, generate fie de presiuni de rentabilizare economică (un număr cât mai mare de teste într-un timp cât mai scurt şi la un preţ cât mai mic), organizaţionale şi, în fine, conceptuale, cum ar fi tranziţia către medicina de laborator personalizată şi medicina de laborator bazată pe dovezi. Lectorii români au semnalat în prezentările lor situaţia anilor precedenţi ce a indicat o lipsă de comunicare efectivă între laboratoarele medicale, bugetar-bugetar, privat-privat, bugetar-privat, o lipsă de colaborare privind un control intern interlaboratoare, în afară de controalele externe de calitate, care sunt confidenţiale, şi lipsa unor punţi de legătură între şefii de laboratoare.
   Între defectele semnalate, au fost incluse în mod particular lipsa de consens privind aspectele pre-analitice, procesarea probelor, controlul de calitate şi reproductibilitatea rezultatelor obţinute în diferite instituţii, ca, de exemplu, manipularea şi procesarea specimenului biologic în contractele de efectuare a analizelor la distanţă. După cum a reamintit dr. Ileana Stoichiţescu de la Centrul de Sănătate Umană din Târgu-Jiu, producerea de erori pre-analitice poate să ducă în 80% din cazuri la valori fals pozitive sau negative în ceea ce priveşte rezultatele analizelor.
   De asemenea, s-a discutat despre necesitatea unei comunicări perfecte între medicii clinicieni şi medicii de laborator, personalul de laborator şi pacienţi. Întreaga activitate a laboratorului trebuie să se desfăşoare într-o echipă unde responsabilitatea unei persoane în asigurarea calităţii şi trasabilităţii analizelor medicale angajează responsabilitatea întregii echipe, a fost concluzia specialiştilor participanţi la evenimente. Deşi medicii de laborator în România încă reprezintă o minoritate printre cadrele medicale superioare – aproximativ 1.200 de medici de laborator, adică 0,5 medici la 100 de locuitori –, a crescut rolul specialistului de laborator în îngrijirea pacienţilor, medicina de laborator asumându-şi un rol principal în asigurarea unei funcţionalităţi fluente a complexului sistem de îngrijire a sănătăţii şi în satisfacerea cerinţelor bolnavului.
 
Progrese în domeniul plasmaferezei

   În cadrul congresului a avut loc şi cea de a doua Conferinţă naţională „Plasmafereza terapeutică“, sub coordonarea dr. Constantin Bălăeţ. Dintre prezentările susţinute de specialişti o menţionăm pe cea dedicată importanţei fondurilor europene în obţinerea de granturi în cercetare (dr. inginer Camelia Petrescu), lucrarea ştiinţifică privind rolul şi corelaţia statinelor cu plasmafereza în diverse dislipidemii, în cardiopatiile de urgenţă şi, în general, în cardiologie (colectivul condus de conf. dr. Corneliu Zeana), lucrările ştiinţifice provind rolul plasmaferezei în reducerea sindromului inflamator şi în îmbunătăţirea tuturor parametrilor reologici (colectivul condus de dr. Constantin Bălăeţ). S-a subliniat din nou importanţa introducerii unor aparate de plasmafereză şi a kiturilor necesare, ca program de sănătate, pentru început putând fi dotate spitalele regionale universitare, la nivelul secţiilor ATI. În cadrul evenimentului, Asociaţia Medicală Română pentru Plasmafereză şi-a desemnat preşedinţii de onoare, în persoana dr. Sandu Lucian – pionier (1970) şi cercetător în domeniul plasmaferezei, şi dr. Cornelia Siara, singurul medic din România care efectuează aproape zilnic plasmafereză terepeutică, cu o bogată practică şi cazuistică în acest domeniu.
   După cum ne-a spus dr. Constantin Bălăeţ, de la înfiinţarea Asociaţiei şi de la prima conferinţă internaţională în acest domeniu, organizată sub auspiciile Universităţii „Titu Maiorescu”, specialiştii au pus bazele unui site al plasmaferezei (www.plasmafereza.ro) şi au intervenit la Ministerul Sănătăţii şi Parlamentul României pentru a sensibiliza şi „desţeleni“ drumul apariţiei unui program de sănătate în domeniul plasmaferezei. Plasmafereza reprezintă procedeul prin care se îndepărtează o anumită cantitate de plasmă cu ajutorul unui separator automat în flux discontinuu. Ca terapie, plasmafereza se utilizează atunci când în plasmă există componente cu efect patologic, care produc sau exacerbează o afecţiune, anticorpi, complexe imune circulante, toxine, colesterol, alte lipide, crioglobuline etc.  

Achiziţiile tehnologice, periodice

   O sesiune a fost dedicată funcţionării laboratoarelor medicale din România. În domeniul medicinii de laborator, transformarea unor proiecte cu potenţial înalt de transfer în teste curente, standardizate poate dura câţiva ani şi implică mai multe procese secvenţiale: dezvoltarea şi validarea metodelor, producerea de reactivi şi sisteme de detecţie de către companiile de reactivi şi echipamente diagnostice, evaluarea performanţelor analitice şi clinice ale truselor comerciale şi implementarea confidentă în practica clinică prin instruirea personalului din laborator şi a întregului personal medical asupra interpretării şi utilizării noilor informaţii. În acest sens trebuie făcute achiziţii tehnologice periodice, în pas cu timpul, iar într-un laborator de analize medicale, un analizor de orice tip de analize nu ar trebui să mai funcţioneze dacă are o vechime de zece ani.
   Congresul SRML a adus în discuţie şi faptul că majoritatea laboratoarelor din ţară funcţionează în sistem privat, acreditate şi neacreditate încă de RENAR (Asociaţie de Acreditare din România), dar sunt de dimensiuni mai mici faţă de laboratorele spitalelor bugetare şi nu acoperă toate investigaţiile medicale din toate domeniile, în special urgenţele din produsele patologice ale bolnavului. De aceea, Ministerul Sănătăţii ar trebui să aibă în vedere retehnologizarea laboratorelor medicale din spitalele de stat, acolo unde există posibilităţi imediate de efectuare a analizelor de urgenţă, analize mai aproape de patul bolnavului.

Reglementarea competenţelor  şi uniformizarea învăţământului

   Alte propuneri lansate de participanţi pentru Ministerul Sănătăţii au vizat personalul implicat în medicina de laborator. Un subiect analizat a fost cel privind reglementarea competenţei în medicina de laborator şi a statutului personalului superior din medicina de laborator. A fost realizat un prim pas în acest sens prin înfiinţarea şcolilor postliceale de laborator, cu durata de trei ani, în cadrul facultăţilor de medicină generală. În acest context, s-a subliniat importanţa pregătirii practice a cursanţilor, deficitară în acest moment, dincolo de cea teoretică.
   În privinţa cadrelor superioare de laborator, participanţii au propus uniformizarea învăţământului de laborator cu standardele UE. După cum au subliniat lectorii, medicina de laborator este o specialitate bine definită, care nu poate fi echivalată cu nicio altă formă de învăţământ superior, aspect bine stabilit în ţările din UE. De asemenea, un aspect semnalat a fost acela că, dintre statele UE, doar Germania şi Elveţia recunosc diplomele de medic de laborator dupa echivalarea lor de MS din România.
   SRML intenţionează să facă demersuri la MS pentru ca acesta să urgenteze recunoaşterea diplomelor de specialişti de laborator în toate ţările UE.
   Cei prezenţi au subliniat faptul că toate comisiile speciale pe probleme de laborator de la nivelul MS vor trebui să ajungă la un punct de vedere comun cu instituţia de acreditare a laboratoarelor medicale din România, RENAR, referitor la uniformizarea învăţământului de laborator cu standardele UE, la politica de privatizare a laboratorului clinic, la standardizarea metodelor de analiză în laborator, stabilirea intervalelor de referinţă, calibrarea noilor analizoare, managementul laboratorului clinic modern, certificarea şi acreditarea laboratoarelor medicale.

 

 Au contribuit: dr. Constantin Bălăeţ, dr. Constantin Bogdan, conf. dr. Manole Cojocaru, dr. Aurelian Udriştioiu.

 

      Diploma de Specialist European în Medicina de Laborator

   SRML a promovat în rândul participanţilor la congres modul de obţinere a Diplomei de Specialist European în Medicina de Laborator, procedură valabilă deocamdată numai pentru medicii de laborator prin înscrierea lor pe site-ul european www.ec4register.eu, în registrul de evidenţă europeană EC-4 (lucrarea „Mobilitatea profesională a specialiştilor în medicina de laborator în UE“; Camelia Grigore, Nicolae Grigore, Spitalul Universitar Sibiu). S-a subliniat faptul că EC-4 este o bază de date de profesionişti de înalt nivel, care au îndeplinit cerinţele de formare în medicina de laborator, în acord cu Registrul european deschis din ianuarie 1999 şi care până în prezent cuprinde peste 2.300 de practicanţi din 20 de ţări diferite din UE. Societatea naţională SRML a demonstrat echivalenţa standardelor între registrul naţional (sau similar) şi EC4 Registrul European.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe