Newsflash
Știri

Actualităţi în managementul endometriozei

de Florentina Ionescu - mar. 4 2022
Actualităţi în managementul endometriozei

Un ghid cu informaţii și recomandări despre abordarea diagnosticului și tratamentele disponibile pentru endometrioză a fost publicat la 2 februarie a.c.

endometriozaDocumentul readuce în prim-plan importanţa conștientizării acestei boli. Martie a fost declarată luna dedicată conștientizării endometriozei la nivel mondial. Pe parcursul întregii luni, în numeroase ţări au loc campanii de informare și de conștientizare, pentru ca această boală să nu mai reprezinte o mare necunoscută.

Potrivit estimărilor, una din zece femei are endometrioză, boală însoţită frecvent de simptome precum dismenoreea, dispareunia și durerea cronică abdominală ori pelvină.

În timp, endometrioza poate cauza infertilitate, iar la femeile cu subfertilitate (unde există posibilitatea de concepţie, însă durează mai mult timp decât ar fi normal să rămână însărcinate), prevalenţa variază de la 25% la 40% (1).

În luna februarie a.c., Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie a publicat un ghid actualizat (2) ce conţine recomandări în ceea ce privește endometrioza, cu informaţii utile pentru pacientele cu această boală.

Ediţia din 2022, care o înlocuiește pe precedenta (din 2014), are numeroase revizuiri. Modificările majore se referă la relevanţa diagnosticului laparoscopic și la hormonoterapia postoperatorie.

În plus, a fost inclusă o secţiune nouă pe tema endometriozei la adolescente, care oferă informaţii cu privire la diagnostic, la tratamentele indicate pentru managementul simptomelor atât la femeile adulte tinere, cât și la adolescente.

Totodată, în perioada 10-12 martie va avea loc în ţara noastră un Masterclass dedicat specialiștilor care tratează endometrioza. Cu o durată de trei zile, evenimentul medical se va desfășura sub auspiciile European Endometriosis League (3) și va fi coordonat de dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrică-Ginecologie, specializat în chirurgia endometriozei.

Citiți și: Un nou tratament pentru siclemie


Notă autor:

1. https://www.cochrane.org/news/endometriosis-awareness-month-2022;
2. https://www.eshre.eu/Guidelines-and-Legal/Guidelines/Endometriosis-guideline;
3. https://euroendometriosis.com/european-endometriosis-masterclass/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe