Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au adoptat prin consens primul acord mondial de gestionare a viitoarelor pandemii.
La capătul a trei ani de negocieri intense, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au adoptat, marți, 20 mai, acordul de gestionare a viitoarelor pandemii.
Acordul a fost adoptat în cadrul unei sesiuni plenare a Adunării Mondiale a Sănătății, după ce, luni, 19 mai, documentul a fost supus votului, fiind aprobat cu 124 de voturi pentru și 11 abțineri.
Acordul stimulează colaborarea globală pentru a asigura un răspuns mai puternic și mai echitabil în viitor, în eventualitatea izbucnirii unor noi pandemii. Documentul stabilește principiile, abordările și instrumentele necesare pentru o mai bună coordonare internațională în anumite arii, în vederea consolidării arhitecturii sanitare globale pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul la viitoare pandemii. Este vorba, între altele, de accesul echitabil și în timp util la vaccinuri, terapii și diagnostice.
Între propunerile cuprinse în acest acord se numără: stabilirea unui sistem de acces la agenți patogeni; construirea unor capacități de cercetare și dezvoltare diversificate geografic; facilitarea transferului de tehnologii, cunoștințe și expertiză pentru producția produselor de sănătate relaționate pandemiilor; înființarea unui mecanism financiar de coordonare, precum și stabilirea unei rețele de logistică și aprovizionare globală.
Odată cu aprobarea documentului, următorii pași vizează inițierea unor negocieri privind accesul la agenți patogeni și sistemul de partajare a beneficiilor între statele membre, informează OMS, într-un comunicat de presă.
„Lumea este astăzi un loc mai sigur ca urmare a adoptării Acordului privind viitoarele pandemii. Documentul reprezintă o victorie pentru sănătatea publică, știință și acțiunea multilaterală și dă asigurări că împreună vom putea proteja mai bine lumea de viitoarele amenințări pandemice”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
„Odată cu aducerea la viață a acestui Acord trebuie să acționăm cu toții cu aceeași urgență pentru a implementa elementele sale critice, inclusiv sistemele care să asigure acces echitabil la produse medicale salvatoare de vieți în situațiile pandemice. (...) Acordul privind gestionarea viitoarelor pandemii ne oferă ocazia unică în viață de a construi pe seama lecțiilor învățate din criza pandemică și de a ne asigura că oamenii din lumea întreagă sunt mai bine protejați în cazul izbucnirii unei alte pandemii”, a adăugat și dr. Teodoro Herbosa, președintele Adunării Mondiale a Sănătății de anul acesta.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe