Newsflash
Știri

Absenteismul școlar, asociat cu astmul

de Dr. Alexandra GUȚĂ - ian. 31 2020
Absenteismul școlar, asociat cu astmul

Elevii diagnosticați cu astm lipsesc mai mult de la școală comparativ cu cei care nu au această patologie, arată rezultatele unui studiu* publicat anul trecut.

La cercetare au participat 1.194 de copii, elevi la două școli din mediul urban din Statele Unite, în anii școlari 2016-2017 și 2017-2018.

Studiul a utilizat date colectate din trei surse: diagnosticul de astm menționat în fișele medicale ale subiecților; raportări ale elevilor care au fost întrebați de asistentele școlare dacă iau medicație specifică pentru astm sau dacă a fost nevoie să meargă la spital pentru probleme respiratorii; și raportări ale părinților privind existența astmului în istoricul medical al copiilor lor.

Rezultatele studiului au arătat că elevii diagnosticați cu astm au lipsit mai mult de la școală comparativ cu cei care nu aveau această patologie. Copiii incluși în studiu au lipsit de la școală, în medie, 10,4 zile pe an. Cele mai multe zile suplimentare de absenteism școlar au fost observate în grupul elevilor care rportaseră utilizarea medicației astmatice sau care au fost nevoiți să se adreseze unităților medicale pentru dispnee. Istoricul de astm raportat de părinți nu s-a asociat cu creșterea numărului de zile în care copiii au lipsit de la școală.

absenteism

Subiecții cu astm care au răspuns la întrebările asistentelor școlare au lipsit cu 1,9 zile mai mult decât colegii lor care nu aveau această afecțiune, iar cei care aveau diagnosticul semnalat în fișa medicală au lipsit cu 1,5 zile mai mult decât colegii lor fără astm.


Notă autor:

*Johnson S.B, Spin P., Connolly F. et al. Asthma and Attendance in Urban Schools. Prev Chronic Dis. 2019;16(10):e148

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe