Newsflash
Internaționale

A patra doză de vaccin anti-COVID are o utilitate redusă contra Omicron

de Dorina Novac - feb. 18 2022
A patra doză de vaccin anti-COVID are o utilitate redusă contra Omicron

A patra doză de vaccin anti-COVID are un efect redus în protejarea faţă de infectarea cu varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, relevă un studiu efectuat în Israel.

În urma administrării acestei a patra doze, lucrătorii sanitari care au participat la respectivul studiu au dobândit anticorpi restabiliţi la nivelul celor de după a treia doză, dar infectările simptomatice în rândurile lor au fost totuşi frecvente, potrivit concluziilor studiului încă neevaluat de alţi experţi.

a patra doza

Persoanele din acest grup infectate au resimţit simptome uşoare, dar majoritatea au avut încărcături virale relativ ridicate şi erau potenţial contagioase, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, datele studiului sugerează că a patra doză de vaccin anti-COVID nu creşte imunitatea, ci doar o restabileşte la nivelul de vârf de după doza a treia.

„Eficacitatea redusă în prevenirea infectărilor cu Omicron uşoare sau asimptomatice şi potenţialul infecţios al cazurilor de îmbolnăvire arată urgenţa dezvoltării unui vaccin de nouă generaţie” , menţionează în concluzii autorii studiului.

Ministrul german al sănătăţii, Karl Lauterbach, a remarcat pe Twitter că aceste date din Israel vorbesc mai degrabă împotriva (administrării) unei a patra doze pentru toată lumea.

Totuşi, conform autorilor cercetării, persoanele vârstnice şi cele din alte grupuri vulnerabile ar putea avea un beneficiu în urma primirii acestei a patra doze de vaccin, ţinând cont de efectul potenţial al acesteia în prevenirea formelor severe de boală şi a deceselor.

În cadrul studiului efectuat în Israel circa 150 de persoane au primit această a patra doză cu serul Pfizer-BioNTech şi circa 120 cu Moderna, iar rezultatele au fost comparate cu un grup de control format din persoane vaccinate cu trei doze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe