Newsflash
ACTUALITATE Știri

Eveniment dedicat îmbunătățirii calității vieții seniorilor din România

de Florentina Ionescu - sept. 4 2023
Eveniment dedicat îmbunătățirii calității vieții seniorilor din România

Fundația Regală Margareta a României aduce în prim-plan Conferința națională „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, aflată la ediția a VII-a.

Acesta este un eveniment ce se află în avangarda inițiativelor care susțin și îmbunătățesc calitatea vieții seniorilor din România. Conferința va avea loc vineri, 29 septembrie a.c., la Teatrul Național București, pentru a marca Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Evenimentul este avizat ca program de formare profesională continuă de către Colegiul Național al Asistenților Sociali. Astfel, asistenții sociali înscriși în Colegiu care vor fi prezenți la conferință vor primi două credite profesionale. Înscrierile au loc pe pagina evenimentului, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Provocările populației vârstnice 

În România, populația vârstnică numără astăzi peste 3,7 milioane persoane, iar principalele lor provocări sunt: lipsa resurselor pentru o viață decentă, sănătatea precară, sentimentul de inutilitate, dar și singurătatea - o realitate îngrijorătoare, care afectează 1,3 milioane dintre seniori, potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică. 

În acest context, conferința aceasta reprezintă un reper esențial pentru toți cei implicați în crearea unor schimbări pozitive în viața vârstnicilor din România. Evenimentul „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” este dedicat atât identificării problemelor actuale ale vârstnicilor din România, cât și găsirii soluțiilor relevante și actuale. 

Soluții inovatoare cu rezultate dovedite 

Experți din sfera publică, socială sau specialiști în domeniul senectuții, la nivel național și internațional, vor prezenta cele mai recente statistici privind populația vârstnică, soluții inovatoare cu rezultate dovedite. Totodată, vor prezenta exemple de practici eficiente pentru susținerea seniorilor dependenți sau pentru îmbătrânire activă, care ar putea fi implementate în comunitățile celor preocupați de creșterea calității vieții vârstnicilor din România.

La eveniment sunt așteptați peste 100 de participanți implicați în proiecte de susținere a seniorilor, reprezentanți ai sectorului privat și public, organizații neguvernamentale și platforme naționale sau internaționale care lucrează cu seniori, profesioniști din domeniul responsabilității sociale ai companiilor, precum și seniori care pot fi o sursă de inspirație prin mentalitatea și atitudinea lor pozitivă. 

Subiecte ce vor fi dezbătute 

Subiectele de dezbatere acoperă o gamă largă de aspecte esențiale, inclusiv politici sociale, rolul asistentului social în serviciile pentru seniori, demografie și strategii europene, drepturile vârstnicilor, îngrijirea în centrele rezidențiale sau la domiciliu, abilități digitale pentru seniori, excluziunea socială a vârstnicilor și implicațiile asupra politicilor sociale, bune practici de asistență asigurată de organizațiile neguvernamentale, activități intergeneraționale sau de socializare și petrecere a timpului de către seniori.

Topul nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite acestora va fi prezentat de Telefonul Vârstnicului - serviciu social licențiat - pe baza datelor colectate în cei opt ani de funcționare și a peste 89.000 de interacțiuni înregistrate cu seniori din toată țara. 

În aceeași zi, Sala Media a Teatrului Național București va găzdui un Concert de muzică clasică dedicat seniorilor, susținut de bursierii programului Tinere Talente al Fundației Regale Margareta a României. Locurile sunt oferite unui număr de 120 de vârstnici sprijiniți prin proiectele sociale ale Fundației și ale altor cinci organizații din București, având drept scop prevenirea izolării și combaterea singurătății.

De asemenea, în cadrul expoziției „InterGenerații” din foaier vor fi prezentate instantanee fotografice surprinse în cadrul Centrelor Generații din țară, unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din familii defavorizate. Va fi expusă și colecția de lucrări de arte vizuale Jurnal de Viață, realizată de tineri artiști din programul Tinere Talente, care are la bază reprezentarea simbolistică a senectuții, pornind de la poveștile de viață ale seniorilor. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe