Newsflash
Știri

„Soare fără Pete”: campanie de prevenire a cancerului de piele, ediția a șasea

de Dorina Novac - nov. 1 2022
„Soare fără Pete”: campanie de prevenire a cancerului de piele, ediția a șasea

Asociația OncoPacienților Phoenix organizează campania de prevenire a cancerului de piele „Soare fără Pete”, ajunsă la cea de-a VI-a ediție.

Campania are caracter permanent, însă a avut un accent mai mare în lunile de vară, în perioada mai-septembrie.

phoenix 1

„Proiectul a înregistrat, anul acesta, un ecou răsunător, cu cele cinci componente, zeci de acțiuni de informare și conștientizare în București și Constanța și zeci de mii de materiale împărțite publicului, sute de controale dermstoscopice si produse de ingrijire a pielii oferite in spitale oncologice”, se arată într-un comunicat.

Acțiunile campaniei pe litoral, în Capitală și în zonele limitrofe

Campania „Soare Fără Pete” a inclus, pe lângă un eveniment online, și o serie de alte patru acțiuni offline, respectiv: de educare a publicului prin distribuirea de materiale informative (un total de 20.000 de materiale); de conștientizare și informare printr-un alt eveniment cu multe obiective, inclusiv consultații dermatologice, prin prezentarea unor material privind prevenția, screeningul și controlul; de sprijin material prin oferirea de pachete cu creme de piele, dar și de screening – prin controale dermatoscopice gratuite (aproximativ 400 de dermatoscopii).

Citește și: Debut de sezon estival: campanie de prevenire a cancerului de piele

Două sesiuni din aceste controale de screening au avut loc în zilele de 4 și 25 mai 2022, în București, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.

„Din cei aproape 200 de beneficiari (studenți și cadre didactice) pe care i-am investigat, aproximativ 2% au avut suspiciune de cancer de piele și au fost sprijiniți cu recomandări către medicul specialist”, a prezentat statistica Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților Phoenix.

Alte șase sesiuni similare de dermatoscopii gratuite au urmat la Mamaia, în perioada 8-15 iunie 2022.

phoenix 3

„Aici, din cei peste 100 de beneficiari pe care i-am investigat, aproximativ 7% au avut suspiciune de cancer de piele, chiar de melanom la un caz. Și aceștia au fost sprijiniți cu recomandări către medic”, a mai precizat Ioana Cristea.

Potrivit reprezentanților Asociației OncoPacienților Phoenix, o sesiune care a depășit așteptările a fost cea organizată la Palatul Național al Copiilor București, în data de 30 iulie.

Acțiunea a avut un triplu scop: a fost și o sesiune de informare, distribuire de materiale cu autoexaminarea prin regula ABCDE, dar și una de consultații și dermatoscopii.

„Din cei aproximativ 50 de beneficiari, doar 0,05% dintre participanți au prezentat suspiciuni”, a subliniat Ioana Cristea.

Pe lângă controalele dermatoscopice oferite, cei 50 de beneficiari de la Palatul Național al Copiilor București au primit și consultații care s-au întins pe parcursul mai multor ore, după evenimentul preconizat.

De asemenea, a fost organizată și o acțiune de educare, prin distribuire de materiale informative cu autoexaminarea pielii prin regula ABCDE.

„Suplimentar, foarte important de menționat este prezentarea amplă despre importanța protecției solare, prevenție și recomandări medicale, susținută de dr. în științe medicale Alice Brînzea, medic specialist Dermatovenerologie, șef de lucrări la UMF «Carol Davila» din București”, se mai arată în comunicat.

Dr. Alice Brînzea a menționat că puțini oameni conștientizează importanța protecției solare, de aceea mulți tratează cu superficialitate acest aspect, chiar și cei care sunt informați. 

Totodată, Ioana Cristea a explicat importanța conținutului materialului informativ distribuit, ca fiind „salvatoare de vieți prin autoexaminarea pielii prin regula ABCDE!”.

Pe toată durata desfășurării campaniei, din luna mai până în luna septembrie, pe litoral au fost distribuite aproximativ 10.000 de materiale informative despre autoexaminarea pielii prin regula ABCDE.

La București, la Institutul Oncologic, această acțiune are caracter permanent, astfel vor distribui alte aproximativ 5.000.

Totodată, aproximativ 4.000 de materiale au ajuns și la Spitalul Clinic Filantropia din București, la cabinet MF Bragadiru, dar și în alte mici locații medicale din Capitală și zonele limitrofe.

Tot la Institutul Oncologic București a fost desfășurată o altă componentă a campaniei: acțiunea „OncoPachetul SFP 2022”. Prin această acțiune, pacienții cu cancer de piele internați în această unitate sanitară au primit peste 150 de pachete cu creme de piele.

Campania „Soare fără Pete” 2022 a mai organizat în mediul online și evenimentul „Cancerele de piele în sezon estival – de la protecție, prevenție și screening, până la diagnostic timpuriu și tratament”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe