Newsflash
OPINII

Îngrijirea integrată în boala renală

de Prof. dr. Eugen MOŢA - iun. 16 2017
Îngrijirea integrată în boala renală
     Două specialități complementare, nefrologia și urologia, una conservatoare (nefrologia) și cealaltă intervențională (urologia), manageriază bolile renale a căror complexitate necesită utilizarea celor mai moderne mijloace terapeutice. Un foarte bun prilej de colaborare interdisciplinară între specialiști de renume din țară și din străinătate a fost conferința „Aspecte nefro-urologice moderne”, ajunsă la a doua ediție, organizată, în zilele de 28 și 29 aprilie, la inițiativa profesorilor Petrișor Geavlete și Mircea Penescu. A fost o bună ocazie de a promova abordarea multidisciplinară în contextul îngrijirii integrate a pacientului cu boală renală.
     Prof. dr. Petrișor Geavlete a prezentat o lucrare despre evaluarea modernă a câmpului urotelial, utilizând mijloace și tehnici de vârf pentru tratarea unor boli urologice cu un înalt grad de complexitate, conturând astfel viitorul urologiei. O temă comună ambelor specialități – „Infecțiile urinare” –, cu o prevalență ridicată în populația generală, a fost abordată de prof. dr. Mircea Penescu, din perspectiva falimentului previzibil al antibioticelor și a identificării unor metode alternative în lupta cu infecțiile urinare, în contextul în care mulți germeni microbieni, în frunte cu E.coli, nu mai răspund la terapia cu antibiotice. Este un fapt care a determinat Organizația mondială a sănătății să tragă un semnal de alarmă în legătura cu acest aspect, în urmă cu puțin timp.
     Din perspectiva clinicianului intervenționist, care utilizează aparatură și tehnici de vârf pentru terapia afecțiunilor prostatei, profesorul Bob Djavan, de la Universitatea din Viena, a prezentat, în viziune modernă, două lucrări care s-au referit la biopsiile de prostată și prostatectomia robotizată. Profesorul Philip Karla, un prieten al nefrologiei românești, a vorbit despre dezvoltarea unui cadru colaborativ eficient pentru cercetarea în urologie, având ca suport modelul și expertiza colegilor din Anglia.
     În prezent, medicina se bazează pe dovezi, evaluate și sintetizate în ghiduri, care ne orientează gândirea medicală și ne mențin în actualitate. Semnatarul acestor rânduri a abordat problema medicației imunosupresoare și a hipertensiunii arteriale în boala cronică de rinichi, din perspectiva utilizării farmacogeneticii și a farmacogenomicii în practica clinică, în contextul unei personalizări a dozei de medicament specific.
     Problema schimbării de ghiduri în terapia nefro-urologică a fost abordată de prof. dr. Adalbert Schiller, prezentând într-o viziune interdisciplinară îngrijirea integrată a pacientului cu boală renală. Prof. dr. Viorel Jinga și dr. Dan Diaconescu au vorbit despre tratamentul modern al sindromului de joncțiune pielo-ureterală, utilizând tehnici și tehnologie moderne.
    Conferința a fost un succes științific, reușind să reunească aceste două specialități complementare în îngrijirea integrată a pacientului cu boli renale, care prin colaborare interdisciplinară vor putea contribui la scăderea prevalenței bolii cronice de rinichi în România (conform studiului PREDATORR, aceasta este de 6,7%), diminuând povara costurilor extrem de mari pe care le implică tratamentul acestei boli în stadii avansate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe