Newsflash
OPINII

Şcoala spirituală şi profesională a chirurgiei româneşti

Şcoala spirituală şi profesională a chirurgiei româneşti
   Societatea de Chirurgie din Bucureşti s-a constituit la 11 februarie 1898 şi este  prima societate ştiinţifică de specialitate înfiinţată în spaţiul bucureştean, apariţia sa exprimând începuturile modernizării medicinii româneşti. Primul preşedinte a fost profesorul Constantin Dimitrescu Severeanu. Cu siguranţă, un rol important l-a avut atunci tânărul Thoma Ionescu, cel care a intuit şi definit instrumentele necesare progresului chirurgiei ştiinţifice moderne româneşti: o revistă şi o societate ştiinţifică de specialitate. Analiza istorică este pilduitoare, dar nu vom face o relatare monografică. O relatare de ansamblu cu privire la istoria societăţii au realizat prof. dr. N. Angelescu, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la constituirea acesteia, şi prof. dr. Vasile Sârbu, în lucrarea sa „Pagini din istoria chirurgiei româneşti“ (Editura Academiei Române, 2002). De aceea, ne propunem să evidenţiem – pentru rememorare şi semnificaţie istorică – unele probleme fundamentale, specifice şi actuale privind Societatea de Chirurgie.
Vom începe cu statutele şi reglementările adiacente. Societatea de Chirurgie s-a constituit iniţial ca „Societatea de Chirurgie din Bucureşti“, având ca scop „studiul şi progresele chirurgiei, activitatea acesteia cuprinzând tot ce putea contribui la realizarea acestui scop” (Statut, art. 1, 2). Societatea se compunea dintr-un număr fix de membri titulari (31), membri onorifici, membri asociaţi şi corespondenţi străini. Societatea se năştea ca o asociaţie profesională, legată prin membrii ei (asociaţi şi corespondenţi străini) de medicina şi chirurgia europeană. Pentru a-şi face cunoscute lucrările peste hotare, buletinul editat urma să apară în limba franceză.

 

Activitate sever organizată

 

   Regulamentul, anexă a statutului, prevedea amănunţit atribuţiile fiecărui membru din comitet, modul de organizare şi de desfăşurare al şedinţelor, protocoalele de îndeplinit în relaţia cu membrii străini. Societatea se declara garantul ştiinţific al opiniilor membrilor săi: „niciun memoriu sau raport nu poate fi trimis vreunei Comisii decât după ce a fost citit înaintea Societăţii”. În plus, „Societatea poate, în şedinţă publică, să oprească de a se publica un memoriu sau un raport, sau numai părţi din ele, care par adunării a nu avea un caracter exclusiv ştiinţific“ (Regulament, art. 9).
   Prezenţa membrilor titulari la şedinţele ştiinţifice ale Societăţii era obligatorie, absenţa nemotivată se sancţiona. „Orice membru titular care nu va fi semnat în lista de prezenţă va fi amendat cu un leu.“ (art.10). Activitatea societăţii a fost, de la început, foarte sever organizată. Unele prevederi, depăşite ca formă de activitate şi organizare, vor fi eliminate la elaborarea noilor statute în 1928.

 

Şedinţele – prezentări de cazuri

 

   La început şi încă multă vreme după aceea, şedinţele constau mai ales în prezentări de cazuri. Un caz – cu sfârşit fericit sau deces – era comunicat aici cu protocolul operator respectiv, pentru confruntare profesional-ştiinţifică, se prezentau bolnavii operaţi, piese anatomice extrase de la diferiţi pacienţi, instrumente medicale îmbunătăţite sau imaginate integral, tehnici operatorii, inovaţii etc.
   Anual, secretarul general al societăţii expunea un raport ştiinţific pe anul încheiat. Analiza acestor documente ne permite să identificăm profilul şi profunzi­mea activităţii organizatorice şi ştiinţifice a Societăţii de Chirurgie. În raportul pe anul 1904, secretarul general, dr. M. Ştefănescu-Galaţi sublinia seriozitatea activităţii desfăşurate: „Membrii societăţii, prin prezenţa activă la şedinţe, au contribuit la ridicarea la rangul unei adevărate autorităţi chirurgia românească. Aceeaşi însufleţire i-a însoţit laolaltă pe bătrâni şi tineri, realizând o colaborare atât de fericită a experienţei încercate a bătrânilor cu zelul neobosit al tinerilor spre cel mai mare folos al nostru şi al bolnavilor care ni se încredinţează. L-aţi putut vedea pe distinsul nostru maestru, prof. Severeanu, bătrânul veşnic tânăr, prin dorinţa de a munci şi de a fi folositor generaţiilor care au crescut la lumina întinsei sale experienţe urmărind şedinţele noastre cu o regularitate care ar trebui să-i facă geloşi pe mulţi tineri făcând comunicări, prezentând bolnavi, însufleţit de modestia maestrului încercat care ştie că în fiecare împrejurare se mai poate învăţa ceva“. Raportorul aduce în continuare precizări de sem­nificaţie deose­bită: „Mersul societăţii a fost la fiecare pas dominat de puternicul impuls ce l-a dat domnul profesor Thoma Ionescu. Domniei Sale îi datorăm cel mai mare număr de comunicări şi discuţii, cuvântul său a fost totdeauna ascultat ca expresiunea autorizată a unei întinse erudiţiuni pusă la dispoziţiunea unei imense practici. (...) Noile sale procedee operatorii, rezultatele splendide ale chirurgiei întreprinzătoare ce face, au ilustrat tribuna acestei societăţi, au făcut-o cunoscută în toată lumea ştiinţifică şi a făcut ca modesta noastră asociaţie să se ridice la rangul unei autorităţi peste care nu se poate trece… S-au pus în discuţie problemele mari ale chirurgiei şi concluziile ce s-au desprins vor deveni desigur lege în cuprinsul chirurgiei…“ (Chirurgia, 1904).
   Încă de la început, în cadrul organizat al societăţii, Thoma Ionescu definea personalitatea chirurgului: „Chirurgul trebuie să fie eclectic, dar raţional” (şedinţa Societăţii de Chirurgie, 20 mai 1898).
   În 1927, se aprecia ca o reală îmbunătăţire a activităţii societăţii achiziţionarea unui proiector şi a unui negatoscop care au făcut posibilă proiectarea imaginilor, a radioscopiilor şi cupelor histologice. După 1922, societatea organizează congrese cu o largă participare naţională şi uneori internaţională, în prezenţa autorităţilor de stat, şi politice, uneori în prezenţa Casei Regale. Congresul Naţional de Chirurgie, Obstetrică, Ginecologie şi Urologie din 23 octombrie 1927 şi-a deschis lucrările în fastuoasa sală a Ateneului Român.

 

Separarea pe specialităţi

 

   În 1933 apare fenomenul desprinderii unor specialităţi din Societatea de Chirurgie. În raportul secretarului general al societăţii de atunci se consemnează evenimentul, făcându-se următoarele remarci: „Dacă altă dată Societatea de Chirurgie a grupat în jurul ei colegii noştri din specialităţi învecinate, în ultimul timp s-a afirmat independenţa fiecărui grup şi azi, separarea este un fapt îndeplinit, iar noi nu putem decât să urăm mult succes Societăţii de Urologie, sub preşedenţia domnului profesor Hortolomei ca şi Societăţii de Ginecologie şi Obstetrică, sub preşedenţia domnului profesor Gheorghiu. Regretând separarea, profesorul Traian Nasta consideră firesc fenomenul, benefic dezvoltării noilor specialităţi şi speră că de acum în acolo «va exista o rodnică şi nobilă solidaritate ştiinţifică între aceste specialităţi»“.
   La congresul din 1934 se constată – şi se apreciază elogios – un nou fenomen în activitatea societăţii: colaborarea cu colegii chirurgi din provincie. Societatea intră în etapa lărgirii bazei teritoriale, sperându-se că potenţialul ştiinţific al societăţii va creşte mai mult prin experienţa pe care chirurgii din provincie o vor aduce.
Un moment deosebit îl reprezintă şedinţa festivă a societăţii din 11 februarie 1934, în care profesorul Traian Nasta predă preşedinţia societăţii colegului său, prof. agregat Iancu Jianu. Cunoscând unele animozităţi în rândul chirurgilor, acesta cere „armonie şi colaborare, o corectă colaborare cu Facultatea de Medicină“. El consideră că trebuie să includă în programul său de lucru invitarea chirurgilor de peste hotare, care să ne cunoască ţara şi ştiinţa naţională: „în felul acesta vom perfecţiona metodele noastre de muncă, vom face cunoscut chirurgilor străini procedeele noastre originale şi vom putea creşte încrederea populaţiei noastre în rezultatele frumoase ale chirurgiei“ (Revista de Chirurgie, nr. 1–2, ian.–feb. 1934). Mai departe, prof. Iancu Jianu se referă la relaţiile interprofesionale: „Vom angaja vizite reciproce între chirurgii români pentru a ne cunoaşte mai ales la lucru şi a ne aprecia la justa noastră valoare… Câte amănunte, detalii de organizare şi de tehnică nu ar putea fi astfel precizate, câte procedee româneşti foarte bine cunoscute de străinătate, dar lăsate uitării de către noi nu ar fi popularizate printre chirurgii români… Dar mai ales cât ar câştiga prietenia (cordialitatea) care ar trebui să ne unească“ (Revista de Chirurgie nr. 1–2, 1934).
   În şedinţa solemnă din 11 februarie 1936, secretarul general al societăţii, conf. dr. Dan Teodorescu remarcă faptul că la activitatea ştiinţifică au luat parte „şi colegii din provincie. Munca colegilor noştri de dincolo de Capitală constituie un mare interes ştiinţific şi aprecierea ei constituie pentru dânşii un mare imbold… şi cu toţii am fost impresionaţi de maturitatea chirurgicală a colegilor noştrii tineri din provincie“ (Revista de Chirurgie nr. 1–2, 1937).

 

Lupta morală pentru apărarea chirurgilor

 

   La alegerea ca preşedinte, profesorul Constantin Daniel insistă, în cuvântarea sa, asupra unor preocupări din partea societăţii pentru apărarea morală a medicilor, a chirurgilor: „Se impune ca noi, chirurgii, să ducem şi o luptă morală, să ne punem la adăpost atât de abuzurile ce se fac cu munca noastră, cât şi de acuzaţiile nemeritate ce ni se aduc. Aceasta o putem face printr-o ţinută demnă a activităţii noastre, care să ridice prestigiul profesiei chirurgicale. Trebuie deci ca tot ce va ieşi de aici, de la tribuna noastră, să fie de o veritate controlată, care difuzată să reprezinte în toate colţurile ţării punctul de vedere al tuturor şi să fie în acelaşi timp doctrina scoalei româneşti“ (Revista de Chirurgie nr. 1–2, 1937). Noul preşedinte doreşte un spirit academic în discuţiile şi relaţiile între membrii Societăţii şi „instalarea într-un local propriu, cu bibliotecă, sală de şedinţe, de secretariat şi transformarea societăţii în Academia Română de Chirurgie“ (Revista de Chirurgie nr. 1–2, 1937).
După al Doilea Război Mondial, Societatea de Chirurgie suferă mult, limitându-i-se afirmarea internaţională şi dezvoltarea neîngrădită a relaţiilor cu societăţile de profil din toate ţările europene. Menţionăm aberanta măsură din anul 1949, când sunt desfiinţate practic toate societăţile medico-chirurgicale de profil şi transformate în „secţiuni“ şi „cercuri ştiinţifice“ ale unei singure societăţi medicale – „Societatea de Ştiinţe Medicale din Republica Socialistă România“. Presiu­nea mai multor personalităţi medicale ale timpului a făcut să se revină parţial la organizarea anterioară. Astfel, se redă statutul de Societate din trecut, dar nu pe deplin independent, ci într-o formă organizatorică intitulată „Uniunea Societăţilor de Ştiinţe Medicale“ (USSM, aprilie 1962). Deşi cu totul insuficient, USSM-ul primeşte finanţare de la bugetul de stat, inclusiv valută, pentru minime participări la reuniuni ştiinţifice de peste hotare. Aşa a putut chirurgia românească să păstreze cât de cât legătura cu ştiinţa europeană.

 

Colaborări regionale şi internaţionale

 

Pe plan intern se realizează cea mai amplă cuprindere a chirurgilor în secţiile de chirurgie organizate în fiecare judeţ al ţării, multe dintre ele cu o activitate organizatorică şi ştiinţifică remarcabilă. Revista „Chirurgia“ anunţa (noiembrie–de­cem­brie 1957) iniţiativa USSM de organizare a unor consfătuiri în cadrul cărora să fie puse în discuţie şi analizate, de specialişti din întreaga ţară, unele probleme specifice ale morbidităţii din anumite regiuni. Aceste discuţii urmau să alcă­tu­iască fundamentul ştiinţific al măsurilor organizatorice şi tehnice privind rezolva­rea problemelor. Iată câteva exemple: la consfătuirea chirurgicală a regiunii Bacău, unde au participat 100 de chirurgi din Capitală şi restul ţării (5–7 iunie 1957), la ordinea de zi au fost două probleme: traumatologia şi arteriopatiile la membrele pelviene. La consfătuirea regiunii Constanţa (150 de chirurgi), ordinea de zi a cuprins problematica chistului hidatic şi problema ocluziilor intestinale. 
O perioadă, pe lângă şi uneori chiar în cadrul Societăţii de Chirurgie, a funcţionat şi Federaţia de Chirurgie a Micei Înţelegeri, grupând chirurgi din zece ţări din sud-estul Europei. Mentorul ei a fost prof. agregat Iancu Jianu. Poate cineva se va Statutele Societăţii (1898)apleca cu răbdare şi competenţă pe această istorie recentă a organizării vieţii ştiinţifice româneşti, cu bune şi cu rele, din perioada 1948–1990.
   Etapa actuală, care măsoară aproape 25 de ani, îşi relevă părţile pozitive, dar şi marile neajunsuri, îndeosebi de ordin material, financiar. Societatea de Chirurgie se dezvoltă şi se afirmă ca una din cele mai reprezentative asociaţii profesio­nale, ştiinţifice româneşti. Anul 1990 a găsit ca preşedinte pe profesorul Alexandru Prişcu, i-a urmat pe o perioadă de două mandate (1995–2002) profesorul Nicolae Angelescu. Apoi au condus societatea ca preşedinţi prof. Cristian Dragomir, Florin Popa, Irinel Popescu, Vasile Sârbu, Constantin Copotoiu, Silviu Constantinoiu, Eugen Brătucu, Mircea Beuran.
   În zilele noastre, Societatea organizează congrese cu sute de participanţi, congrese interdiscipli­nare în care se dezbat probleme de profil chirur­gical, interesând chi­rurgii, aneste­ziştii, oncologii, ana­tomo­­patologii, ginecologii, chirurgia şi orto­pedia pediatrică, urologia, neurochirurgia, chirurgia cardio­vasculară.
   Au fost în istoria Societăţii de Chirurgie unele animozităţi, diferende, dar nu despre ele am vrut să relatăm. Scopul cercetării noastre este să trecem peste ce a fost efemer şi să desprindem acei factori de progres ştiinţific care au făcut să fie o şcoală de formare spirituală, morală şi profesională.

 

Cenzura societăţii, o necesitate morală

 

   Evidenţiem, de pildă, programul de lucru, conţinutul ştiinţific al şedinţelor, de la primele şedinţe cu prezentări de piese anatomice, cu bolnavi vindecaţi sau în convalescenţă, tehnici personale, până la reuniunile de azi cu sute de participanţi lucrând pe secţii separate, grupând cinci sau şase specialităţi fiecare. Reţinem Discuţiile ştiinţifice caracteristice şedinţelor societăţii de chirurgie şi a specialităţilor desprinse din aceasta, veritabile pledoarii ştiinţifice, realizând un eficient schimb de experienţă. Discuţiile au contribuit la limpezirea noţiunilor neprecis conturate, au lămurit criteriile nesigure, au temperat afirmaţiile premature.
   Societatea de Chirurgie a reprezentat un control colectiv permanent, cenzura societăţii a fost totdeauna o necesitate morală, profesională, ştiinţifică. Această „cenzură“, poate ducând chiar la „teamă“ de judecata societăţii, i-a învăţat pe membrii ei să preţuiască şi să respecte omul suferind.
   Fiecare generaţie de chirurgi a adus câte ceva la edificiul trainic şi temeinic al chirurgiei româneşti prin societatea sa profesională. Multe procedee chirurgicale au rămas definitiv în istoria medicinii universale ca bunuri ale umanităţii, purtând numele unor chirurgi români – Thoma Ionescu, Victor Gomoiu, Ernest Juvara, Traian Nasta, Iacob Iacobovici, Iancu Jianu, Ion Bălăcescu, Al. Cosăcescu şi alţii. Contribuţia românească a dat la vremea respectivă două caractere particulare rahianesteziei: ridicarea nivelului de anestezie (anestezia înaltă – Thoma Ionescu) şi coborârea limitei de vârstă (I. Bălăcescu) de la 5 ani la copii, la 1 an şi jumătate. Aceasta era cunoscută în literatura de peste hotare ca „Metoda românească de anestezie la copii“.
   Societatea şi-a consolidat de-a lungul vremii multe dintre trăsăturile ei fundamentale: conştiinţa profesională, rigoare ştiinţifică, dar, cu toate înnoirile sale, nu i s-a putut realiza dorinţa – idealul atâtor generaţii de chirurgi – de a avea o Academie de chirurgie, un spaţiu propriu, unde să fie la ea acasă şi nu găzduită de un amfiteatru din generozitatea unui şef de clinică, un adăpost stabil pentru arhivă, cărţi, reviste, mijloacele preţioase pentru toate generaţiile de chirurgi.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe