Newsflash
Reportaje

„Catifeaua” neagră

de Dr. Laura Davidescu - nov. 18 2022
„Catifeaua” neagră

Nămolul de pe fundul lacurilor este cunoscut de milenii pentru efectele sale tămăduitoare. Am încercat să aflăm cât este legendă și cât terapie în utilizarea peloidelor în România.

namol Techirghiol eforieFie că vorbim despre Techirghiol, Sovata, Amara sau Geoagiu-Băi, numitorul comun al acestor localităţi este o bogăţie naturală aparte: nămolul lacurilor. Nămolurile se folosesc la proceduri în multe localităţi din ţară: Mangalia, Saturn, Eforie, Techirghiol, Sovata, Amara, Govora, Lacu Sărat, Ocna Sibiului, Băile Felix, Geoagiu-Băi, Sângeorz-Băi, Vatra Dornei, Covasna sau Borsec.

În anii 1920, Societatea Internaţională de Hidrologie Medicală
(ISMH) a introdus termenul de „peloide”, a elaborat definiţia şi a stabilit
criteriile de clasificare a nămolurilor. Nămolurile (peloidele) sunt
„substanţe formate în condiţii naturale, sub influenţa proceselor geologice
şi care, în stare fin divizată şi în amestec cu apa, se folosesc în practica
medicală sub formă de băi sau de proceduri locale”. Astfel, fiecare
nămol are o compoziţie unică.

Nămolurile pot fi de turbă, precum cele de la Covasna, Vatra Dornei sau Borsec, 100% minerale, cum este cel de la Băile Felix, pur organic, precum cel de la Sângeorz-Băi ori Geoagiu-Băi, și nămol sapropelic, mineral și organic, cum este cel de la Techirghiol, Amara, Lacu Sărat sau Ocna Sibiului.

Desigur că la succesul terapiilor balneare cu nămol contribuie și alte elemente naturale și factori climatici, precum apele sărate și sulfuroase sau ioduroase sau aerul cu ionizare puternică. În articolul de faţă ne-am axat pe rolul nămolului și am cules informaţii de la specialiștii din centrele balneare de la Techirghiol, Sovata și Lacu Sărat. Iată ce am aflat.

Primul pacient la Techirghiol, un pașă turc

Ca să fim mai preciși, e vorba despre prima persoană despre care avem dovezi scrise, după cum aflăm de la prof. asoc. dr. Olga Surdu, medic primar Reabilitare Medicală și Balneologie din cadrul Sanatoriului Techirghiol.

Chiar dacă știm că romanii, care foloseau drumul imperial către Tomis, cunoșteau și foloseau nămolul, „primele informaţii scrise despre efectele terapeutice ale apei lacului datează din 1854, în cursul războiului Crimeei, când Said Pașa, comandantul oştirii otomane, cu un braţ bolnav, a poposit în tabăra militară de la Tekfür-golü și a constatat efectele benefice, miraculoase ale nămolului şi ale apei sărate”.

baie namol

Primul stabiliment cu destinaţie balneară a fost realizat de un investitor local, Hagi Pandele, în 1891, iar trei ani mai târziu, la 26 octombrie 1894, este făcut primul pas spre edificarea balneologiei dobrogene.

Eforia Spitalelor Civile din București cumpără de la Ministerul Agriculturii și Domeniilor 100 de hectare de pământ în jurul lacului, iar la 4 iulie 1899 este inaugurat Sanatoriul Maritim sau Stabilimentul Balnear de la Techir-Ghiol.

„Sanatoriul a avut de la început valoare socială și medicală, fiind singurul din ţară destinat tratării copiilor bolnavi de tuberculoză”, adaugă dr. Olga Surdu. Abia în secolul al XX-lea, Techirghiolul se afirmă știinţific și medical, situaţie care se continuă și în actualul mileniu cu succes.

Compoziţia nămolului dobrogean

„Nămolul sapropelic de Techir­ghiol este alcalin (pH 8,2), puternic hidratat (71,24 g%), bogat în substanţe minerale (20,36 g%) și cu un conţinut important de substanţe organice (9,6 g% acizi humici și humaţi, rășini, ceruri, grăsimi și aminoacizi). Dimensiunea particulelor este sub 0,3 mm, conferind un aspect fin, plăcut la aplicarea direct pe piele. Apa lacului este clorosodică, concentrată, iodurată și bromurată, cu un conţinut crescut de săruri, respectiv 60 g săruri/l”, explică specialistul balneolog.

„Legislaţia medicală presupune analizarea periodică a factorilor balnelogici de către laboratoarele Institutului Naţional de Recuperare, iar autoritatea locală de sănătate controlează periodic calitatea serviciilor medicale, inclusiv a factorilor terapeutici. Deci, peloidoterapia este o terapie sigură pentru pacient”, conchide dr. Surdu.

Indicaţii terapeutice pe litoral

Principala indicaţie a curelor de nămol este prevenţia primară a numeroase boli, spune medicul specialist, dar, din păcate, „este un domeniu căzut în uitare și rezultatele dovedite știinţific, neluate în seamă”.

Rămân ca indicaţii de bază ale peloidoterapiei practicate pe litoralul românesc afecţiunile reumatismale (cronice inflamatorii sau de uzură), stările posttraumatice (post-entorse, luxaţii, fracturi), inclusiv cele după intervenţii ortopedico-chirurgicale de protezare sau corecţie articulară, afecţiunile neurologice centrale (după stabilizarea funcţiilor vitale) sau periferice. De asemenea, beneficiază de efecte favorabile afecţiunile dermatologice (psoriazis, eczeme) și cele respiratorii (bronșite, rino-sinuzite).

Există însă și contraindicaţii, pe care medicii trimiţători ar fi bine să le cunoască, mai ales că, după cum spune dr. Surdu, „nămolul nu este nici panaceu, nici placebo”. Ea adaugă: „Sunt contraindicate la cura balneară în general și la peloidoterapie în mod special toate insuficienţele de organ în stadii avansate, bolile infectocontagioase în fază acută, afecţiunile cardiovasculare necontrolate medicamentos (HTA, BCI, trombozele recente), litiaza renală și cea biliară și multe altele”.

Cel mai premiat sanatoriu din ţară

Sanatoriul de la Techirghiol este membru afiliat în principalele societăţi profesionale și știinţifice din domeniul balnear și de recuperare, iar în 2016 a fost organizatorul principal al Congresului ISMH.

Medicii din sanatoriu, mulţi dintre ei cadre universitare, au susţinut numeroase granturi de cercetare, deţin trei brevete de invenţie și au scris 65 de cărţi și cursuri pentru studenţi și rezidenţi. Nu mai puţin de 14 teze de doctorat au avut teme legate de activităţile din sanatoriu: peloidoterapie, biologie, histologie, biochimie, endocrinologie, kinetoterapie, management sanitar, sănătate publică.

Lacu Sărat, locul unde Ţepeș punea turcii la saramură

Legenda spune că domnitorul Vlad Ţepeș a încercat să pedepsească mai mulţi soldaţi turci care au îndrăznit să calce pe pământ românesc și i-a pus la saramură în apele Lacului Sărat. Dar pedeapsa a avut efectul contrar, întărindu-le sănătatea, ceea ce i-a făcut să reziste neobișnuit de mult la torturile ulterioare.

Însă primele lucrări cu referire la efectele miraculoase ale zăcământului terapeutic al lacului au fost publicate de Ion Apostolescu, în anii 1884 şi 1889, și au fost și prezentate în cadrul Congresului de hidrologie şi climatologie de la Paris (1889).

„Lucrarea a demonstrat că Lacu Sărat întrecea în calităţi o serie de lacuri asemănătoare din Europa, confirmând notorietatea europeană”, aflăm de la dr. Andreea Clipotă, directorul medical al Centrului de tratament din cadrul complexul turistic Alma Health & Spa Retreat.

Staţiunea Lacu Sărat, din apropiere de Brăila, vizează în principal afecţiunile aparatului locomotor de natură reumatismală sau posttraumatică, afecţiunile neurologice periferice și centrale, cele ginecologice utero-anexiale, dermatologice și endocrine (hipotiroidie, nanism hipofizar).

Nămolul din Lacu Sărat are greutate specifică, respectiv densitate mică. Cu cât densitatea este mai scăzută, cu atât calitatea terapeutică a nămolului este mai mare! (dr. Andreea Clipotă)

În cadrul Centrului de tratament, nămolul este folosit sub formă de băi, împachetări și masaje, explică medicul specialist în Recuperare și detaliază: „Nămolul din Lacu Sărat este de lac continental, sapropelic, ceea ce în limbaj geologic arată că provine din planctonul care trăia în apele unei formaţiuni acvatice din erele îndepărtate.

Nămolul organic, sapropelul, este de natură vegetală și animală (larve de insecte și crustacee) și conţine substanţe active, stimuli biogeni și H2S. Căldura distribuită, gradul înalt de mineralizare și acţiunea antiinflamatoare alungă durerile, contracturile musculare și activează sistemele de termoreglare”.

Specificul nămolului brăilean

Apa lacului este predominant sulfato-sodică spre cloro-sodică și sulfato-magneziană, conţinând peste 14 g NaCl/l. Are o culoare închisă, neagră-albastră, iar când este foarte concentrată, capătă o culoare cărămizie.

Pe fundul lacului se află un strat de nămol negru, gros până la 40 cm, care conţine 20% apă, 41% principii minerale și 39% materii organice. El este format din praf argilos amestecat cu nisip fin, adus de vânt, precum și din plante și animale microscopice sau mai mari, care trăiesc în număr considerabil în apă și pe maluri.

Dr. Clipotă evidenţiază și proprietăţile nămolului din Lacu Sărat: „Pe lângă plasticitate (calitatea de a se întinde și de a se mula pe suprafaţa corpului), hidropexie (capacitatea de absorbţie și de reţinere a apei), termopexie (capacitatea de a reţine căldura și de a o ceda treptat), granulaţie, nămolul din Lacu Sărat are greutatea specifică, respectiv densitatea mică, o proprietate aparte a lacului brăilean.

Cu cât densitatea este mai scăzută, cu atât calitatea terapeutică a nămolului este mai mare! În plus, nămolul se caracterizează și prin termoconductibilitate mică, deci păstrează mai mult timp
căldura, având acţiune termo­terapeutică”.

Balneo_masaj namol Lacu Sarat

Deși utilizat în mod frecvent empiric, este cert că nămolul are acţiuni antiinflamatorii importante, mai spune medicul specialist: „Este demonstrat că terapia cu nămol reduce nivelurile circulante ale prostaglandinei E2, leucotrienei B4, interleukinei 1β și factorului de necroză tumorală α, mediatori importanţi ai inflamaţiei și durerii. De asemenea, nămolul determină o creștere a factorului de creștere de tip insulinic 1, care stimulează metabolismul cartilajului, și factorul de creștere și transformare β. Există dovezi ale acţiunii pozitive a nămolului și băilor termale asupra sistemului oxidant/antioxidant. În plus, are acţiuni cosmetice importante, legate de îmbunătăţirea hidratării pielii, îndepărtarea celulelor moarte și prevenirea îmbătrânirii”.

Rămâne doar să știm să punem în valoare toate aceste bogăţii naturale și să le utilizăm cât mai bine atât în promovarea unui stil de viaţă sănătos, ca terapii spa, cât și în tratarea diverselor afecţiuni cronice, unde nămolul și-a dovedit proprietăţile adjuvante.

Nămolul de la Sovata

Nămolul pleidogen extras din lacul helioterm Ursu, aflat în centrul staţiunii Sovata, are proprietăţi terapeutice numeroase, iar efectele sale benefice se menţin circa șase luni.

„Nămolul din Lacul Ursu se remarcă printr-un conţinut crescut de substanţe organice și anorganice, în special biostimuline și sare, dar și prin hidropexie și termopexie (înmagazinarea de căldură) ridicate, care asigură un efect intens de transfer de substanţe biotrofice și căldură la aplicarea pe corp. Efectele se menţin multe ore de la terminarea procedurii, se cumulează de la o procedură la alta și induc activare neuro-imuno-endocrină pe termen lung”, explică dr. Suzana Pretorian, balneolog la Ensana Health Spa Hotels Sovata.

Spre deosebire de nămolurile sapropelice de liman, bogate în minerale, dar cu conţinut mai scăzut de sare, sau cele de turbă, acest tip solicită mai mult sistemul cardiovascular și imunitatea. Dr. Pretorian sumarizează efectele principale ale nămolului din Lacul Ursu:

• Scade durerea și inflamaţia printr-un proces de vasodilataţie intensă, care permite îndepărtarea toxinelor și transferul de substanţe organice în corp, cu efect regenerator, de întinerire. Toate aceste efecte sunt de folos în bolile aparatului locomotor, stări posttraumatice și postoperatorii, dar și în multe boli ginecologice și infertilitatea feminină.

Efectul de reglare hormonală al tampoanelor cu nămol este cheia succesului în tratarea infertilităţii feminine la Sovata. (dr. Suzana Pretorian)

• Căldura relaxează contracturile musculare, beneficiu important în durerile posturale sau în poziţiile vicioase după imobilizări prelungite.

• Conţine substanţele estrogen și progesteron human-like. Acestea sunt
transferate prin aplicaţii externe de nămol sau interne (tampoane vaginale), mediate de apă și căldură, și induc modulare hormonală la nivel de hipotalamus, hipofiză și ovare, ușor observabilă prin analize hormonale seriate (pre- și posttratament). De altfel, efectul de reglare hormonală este cheia succesului în tratarea infertilităţii feminine la Sovata. Poate întârzia instalarea menopauzei, tot prin efectul de activare hormonală.

UrsuSovata

• Împachetările cu nămol au și o serie de efecte generale: relaxare neuropsihică, ameliorarea insomniei, efect antistres, inclusiv de stimulare a imunităţii. După o perioadă de două-trei săptămâni, în care imunitatea scade ușor, urmează alte câteva săptămâni de creștere peste valorile de start, cu menţinerea în platou a imunităţii crescute până la 6 luni - 1 an.

• Beneficii dermatocosmetice. Aplicat în strat subţire, nămolul are efect emolient, prin carbonatul de calciu, regenerant (inclusiv antirid) la nivelul pielii, prin vasodilataţie cutanată, efect hidratant, exfoliant, prin efectul de gomaj al cristalelor de sare, regenerant, prin activarea circulaţiei, de detoxifiere profundă și transfer de substanţe biotrofice.

• Beneficii pentru sănătatea bărbaţilor. Aceștia se bucură de efectul antiinflamator, antalgic, miorelaxant și regenerativ fie profilactic, fie pentru acuze reumatice (artroze, hernii de disc, tendinite și leziuni ligamentare, boli inflamatorii articulare: spondilita anchilozantă, artrita urică) sau boli dermatologice (psoriazis, dermatita atopică).

Citiți și: Tratarea infertilităţii la Sovata se face de peste 100 de ani

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe