Newsflash
Știri

Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, marcată la 5 iunie

de Dorina Novac - iun. 6 2022
Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, marcată la 5 iunie

În România, la 5 iunie, a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

În perioada 2-5 iunie, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a organizat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, a XIV-a ediție a Conferinței Naționale FABC, cu tema „Ziua supraviețuitorului de cancer”.

Ro Vaccinare

Evenimentul a urmărit informarea pacienților cu cancer din România despre teme specifice de interes, precum și acțiunile pentru promovarea și apărarea drepturilor acestora.

Citește și: Terapiile celulare CAR-T pentru pacienții cu cancere de sânge, disponibile în România

Aceasta acțiune a FABC a devenit o tradiție datorită solicitărilor pacienților privind organizarea constantă, reprezentând un instrument de lucru potrivit în relația cu decidenții, medicii și ceilalți factori implicați în acest domeniu.

„Evenimentul a avut loc in contextul adoptării noii legi a supraviețuitorului de cancer, care presupune o serie de acțiuni de conștientizare a factorilor de risc ai cancerului, dar, cel mai important, punerea pe agenda publică a tuturor aspectelor ce țin de oncologie – screening, diagnostic precoce, tratament, consiliere. În ultima perioadă, pacienții cu cancer au fost și sunt în continuare în dificultate de a accesa serviciile medicale, multe tratamente lipsesc, și problemele sunt încă multiple”, se arată într-un comunicat de presă.

Mesajul Președintelui României a fost transmis în cadrul conferinței de către consilierul prezidențial, conf. dr. Diana Loreta Păun.

„Povara cancerului este, din păcate, şi o consecință a lipsei unei viziuni unitare pe termen lung, a superficialității investițiilor şi a unor politici fragmentare”, a afirmat președintele Klaus Iohannis în mesajul transmis Conferinței Naționale a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

În România, cancerul este a doua cauză a mortalităţii, după bolile aparatului circulator. Totuşi, astăzi cancerul nu mai este o sentinţă de condamnare la moarte, ci o maladie care în foarte multe cazuri poate fi depăşită cu bine, similar cu o boală cronică, a precizat Andrei Baciu.

„40% din cancere sunt prevenibile. Trebuie să le spunem oamenilor ca medicina, știința, în momentul de față, au evoluat foarte mult. Diagnosticul de cancer nu mai este o sentință finală, ci, o boală cronică. Trebuie să ne asigurăm că în actualul Plan Național de Combatere și Control al Cancerului, toți pilonii din oncologie – informare, screening, diagnostic precoce și precis, acces la tratamente inovative și suport, trebuie sa fie implementate întocmai” a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Tot pentru a marca Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Institutul Oncologic din Cluj Napoca, cu sprijinul MSD România, au anunțat intervenția urbană „Banca Speranței”, un spațiu dedicat conversației despre experința cu cancerul, menit să contribuie la reducerea stresul oncologic și totodată un simbol al speranței în lupta cu această afecțiune.

„Traseul oncologic presupune mai multe etape, multe informații, multe decizii importante de luat, diferite trăiri și experiențe, include însă și aspecte ce țin de spațiul în care pacientul este îngrijit. Banca speranței, în forma unei mâini protectoare, face parte din acest traseu oncologic și este creată pentru momentele în care pacienții Institutului au nevoie de un loc unde să își adune gândurile, să se regăsească, să se simtă în siguranță, să comunice cu cei dragi sau cu echipa medicală”, a menționat Cezar Irimia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe