Newsflash
Știri

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, marcată astăzi

de Dorina Novac - iul. 28 2022
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, marcată astăzi

În fiecare an, la 28 iulie, este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei. Tema din acest an este „Hepatita nu poate aștepta!”, atrăgând atenția asupra faptului că această boală este necruțătoare, iar depistarea prococe poate salva vieți.

În urmă cu 12 ani, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit data de 28 iulie drept Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei.

hepatita

Marcarea acestei zile are drept scop tragerea unui semnal de alarmă legat de necesitatea înființării unor programe de prevenție, dar și de găsirea unor căi de acces la tratament pentru toate persoanele infectate cu virusul hepatic, au precizat reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Citește și: Hepatita, între stigmatizare și vindecare

Tema din acest an a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei este „NU pot să aștept”- „I can't wait” și e legată de necesitatea intensificării eforturilor împotriva hepatitei virale, de importanța testării, dar și de gasirea unor soluții de administrare cât mai rapidă a unui tratament.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul mare de bolnavi este cauzat de lipsa informațiilor, de lipsa unor programe de screening, dar și de imposibilitatea obținerii unui diagnostic clar și a unui tratament adecvat.

„Hepatita se numără printre bolile cu un grad ridicat de transmitere de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, inclusiv de la mamă la făt în momentul nașterii. De altfel, vorbim de aproape de 3 milioane de noi infecții în fiecare an. Cele mai multe cazuri înregistrate în România sunt cele cu hepatitele de tip A, B, C și D. Cea mai simplă formă este hepatita A, numită și boală mâinilor murdare, care este și cel mai ușor de tratat și de prevenit. Din păcate, tulpinile B și C sunt cele care, deși nu au o prevalența foarte mare, cauzează cele mai multe decese la nivel mondial, îndeosebi în țările cu un sistem sanitar precar. Mai mult, spre deosebire de tipul A, care poate avea o vindecare completă, în cazul hepatitei B, tratamentul se administrează toată viața, iar în cazul hepatitei D rata de vindecare este de doar 50 la sută”, a menționat dr. Monica Cialma, medic specialist boli infecțioase, Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Potrivit statisticilor, hepatitele de tip B și C sunt și cele care pot duce la formarea unui cancer hepatic.

„2022 a adus însă și o nouă formă de hepatită, fără o cauza clară, cărei îi cad victime copiii. La mijlocul lunii iunie, la nivel mondial au fost identificați peste 900 de copii, din 35 de țări, care au prezentat o formă severă de hepatită acută de etiologie necunoscută. Copiii au vârstele între o lună și 14 ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o mare parte dintre micuții infectați cu noua formă de hepatită s-au vindecat. Au existat însă mai multe cazuri de deces în rândul copiilor, iar câțiva zeci de copilași au avut nevoie de transplant de ficat”, a subliniat dr. Monica Cialma.

Eradicarea hepatitei la nivel mondial este un deziderat al Organizației Mondiale a Sănătății.

Totodată, OMS urmărește până în 2030 reducerea cu 90% a cazurilor noi de infecție cu virusul hepatitelor B și C, reducerea cazurilor de hepatită care provoacă cancer și ciroză, ce duc la deces, cu până la 65 la sută, dar și atingerea unui procent de 90 în ceea ce privește diagnosticarea persoanelor cu hepatită B și C și administrarea de tratament la cel puțin 80 la sută dintre bolnavi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe