Newsflash
Știri

Zboruri pentru șanse la viaţă

de Dorina Novac - mar. 31 2023
Zboruri pentru șanse la viaţă

Peste 400 de persoane cu afecţiuni grave – majoritatea copii – au fost salvate în ultimii trei ani datorită zborurilor medicale organizate de Asociaţia Blondie, peste hotare, către clinici renumite din Europa.

dr carstoveanu 4

Asociaţia Blondie a marcat trei ani de la primul zbor în care a transportat un copil pentru tratament în străinătate. Cum? Printr-o conferinţă de presă la înălţime, în avion. Astfel, doi copii care au nevoie de intervenţie au fost transportaţi la Milano, iar alţi doi au fost aduși acasă, în România. Ei au fost monitorizaţi de dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală.

Acum echipa pregătește o fetiţă de două luni pentru transplant renal, care, potrivit Adelinei Toncean, fondatoarea Asociaţiei Blondie, ar urma să fie transportată la Roma. Iar recent, au dus la Paris un băieţel de 3 ani, cu cancer de prostată: „Clinica a crezut că am completat greșit actele, că era vorba de un bărbat de 30 de ani, și chiar și așa, tot era un caz prematur”.

IMG_9451

Trei ani de reușite

În acești trei ani, au transportat cele mai grave cazuri medicale – boli rare, boli genetice, afecţiuni oncologice, renale, pulmonare, neurologice, precum și malformaţii cardiace complexe. De asemenea, de-a lungul timpului, s-a întâmplat să organizeze șase zboruri într-o săptămână, dar și două în aceeași zi. Unele zboruri sunt efectuate și noaptea.

„În ultima perioadă, să găsești o aeronavă în orice zi a săptămânii este o provocare, și nu găsim. (...) [alte provocări sunt] să avem medic disponibil, să avem bani, să avem copiii într-o stare suficient de bună în care să zboare, să avem toate actele făcute”, a precizat, pentru „Viaţa Medicală”, Adelina Toncean. Uneori, după ce au organizat totul, spitalul din afară i-a anunţat că nu mai au locuri, „pentru că vorbim despre locuri la terapie intensivă (...), este suficient ca un copil din spitalul respectiv să aibă starea complicată și să fie mutat în terapie intensivă și să pierdem locul pe care îl aveam”.

sosire milano 3

Salvaţi acasă și în alte ţări

La rândul său, dr. Cătălin Cîrstoveanu a precizat că în secţia de la Spitalul „Marie Curie” sunt 14-15 bebeluși operaţi pe inimă: „Deci ne facem treaba și acasă, dar suntem depășiţi de situaţie de multe ori (...). Tot ce nu putem să facem în timp util, în România, încercăm să dăm șansă oricui în altă parte. Și avem oameni generoși, cu suflet mare, care fac ce nu oricine ar putea să facă”.

Peste 140 de zboruri medicale organizate de asociaţie în ultimii trei ani au dat o șansă la viaţă pentru 400 de copii care nu puteau fi trataţi în ţară. 80% dintre pacienţii transportaţi nu aveau împlinită vârsta de 1 an, iar cel mai mic copil transportat avea 3 zile. De la începutul anului, zborul de marţi, 28 martie, a fost al zecelea.

Obiectivul Asociaţiei Blondie este achiziţia unui avion – ambulanţă aeriană: „Cu 1.500.000 de euro achiziţionăm un avion și îl dotăm cu toate echipamentele medicale necesare. Creăm astfel primul serviciu de ambulanţă aeriană din România, un serviciu extrem de necesar”, a subliniat fondatoarea Asociaţiei Blondie.

Un zbor medical costă între 20.000 și 30.000 de euro, dar poate ajunge și la 50.000 de euro.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe