Newsflash
Internaționale

Viitorul alimentației sustenabile

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - nov. 19 2021
Viitorul alimentației sustenabile

Dietele vegane, vegetariene și flexitariene reprezintă cea mai ieftină opţiune alimentară în ţările dezvoltate, semnalează un studiu desfășurat la nivel mondial, publicat recent.

fotostire2Un studiu efectuat de Universitatea Oxford a arătat că în SUA, Marea Britanie, Australia și vestul Europei, adoptarea unei diete vegetariene, vegane sau flexitariane economisește o treime din bugetele alocate alimentaţiei.

Studiul a comparat costurile a șapte tipuri de diete sustenabile cu cele pe care le presupune alimentaţia tipică din 150 de ţări. Preţurile alimentelor comparate au fost cele din World Bank’s International Comparison Program.

Studiul a arătat că în ţările dezvoltate, dietele vegane au fost cele mai accesibile și au redus semnificativ costurile asociate alimentaţiei. Dietele flexitariene – cu o cantitate mică de carne și de lactate – au redus costurile cu 14%. La polul opus se află dietele „pescetariene”, care au crescut costurile cu 2%.

Cercetătorii implicaţi în studiu se așteaptă ca rezultatul lor să fie surprinzător pentru multe persoane. În plus, aceste diete nu sunt convenabile doar pentru finanţele personale, ci și pentru sănătate și planetă.

Miguel Barclay, autorul bestsellerului „One Pound Meals”, este de acord că limitarea consumului de carne sau chiar renunţarea la aceasta va însemna economisire și subliniază că o reţetă vegetariană va costa întotdeauna mai puţin decât o reţetă ce conţine carne.

Autorii nu au inclus în studiu preparatele înalt procesate care înlocuiesc produsele din carne sau mesele luate la restaurant ori comandate prin takeaway.

De asemenea, studiul arată că în ţările cu venituri mai mici, precum India sau cele din Africa Subsahariană, alimentaţia preponderent vegană ar costa mai puţin ca în ţările vestice, însă ar fi mai scumpă faţă de alimentaţia curentă din aceste ţări.

Cercetătorii au analizat câteva politici naţionale pentru a putea aplica aceste diete sustenabile și mai ieftine în special în ţările aflate în curs de dezvoltare. În prezent, în aceste ţări, dietele sunt compuse din alimente cu un conţinut bogat de amidon și nu includ o cantitate suficientă de
opţiunisănătoase.

Citiți și: Nou vaccin împotriva Ebola




Notă autor:

https://www.ox.ac.uk/news/2021-11-11-sustainable-eating-cheaper-and-healthier-oxford-study

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe