Newsflash
Internaționale

Val de acuze, după anunțul unui personaj Muppet cum că „s-a vaccinat”

de L. Budin - nov. 8 2021
Val de acuze, după anunțul unui personaj Muppet cum că „s-a vaccinat”

Big Bird, o păpușă Muppet extrem de populară, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-COVID – iar asta a declanșat un val de declarații politice, unele acuzând „propagada”, altele lăudând inițiativa.

Tweetul personajului Muppet a venit după ce autoritățile sanitare din SUA au aprobat vaccinul Pfizer pentru copiii de 5-11 ani – eveniment pe care președintele Joe Biden l-a calificat drept „un punct de cotitură” în combaterea pandemiei, informează The Guardian și Sky News.  

big-bird3
Foto Wikimedia Commons

 

Anunțul Big Bird a declanșat un val de nemulțumire din partea politicienilor republicani, în frunte cu senatorul texan Ted Cruz. Acesta a calificat tweetul popularei păpuși drept „propagantă guvernamentală” pentru copiii de 5 ani. Senatorul texan este vaccinat și se declarase anterior în favoarea vaccinurilor anti-COVID. 

Și alte voci și-au exprimat dezaprobarea, acuzând personajul de televiziune că „spală pe creier copiii care nu prezintă riscul de a se îmbolnăvi de COVID”.

Totuși, arată presa americană și internațională, informația nu e adevărată: autoritățile sanitare au demonstrat că și copiii mici pot contracta și transmite virusul, chiar dacă în măsură mai mică decât adulții. Conform Academiei Americane de Pediatrie, până pe data de 28 octombrie, 6,4 milioane de copii au contractat virusul, adică 16% din totalul cazurilor depistate pozitiv cu coronavirus.

În octombrie, Centrul american pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a arătat că 66 de copii cu vârste între 5 și 11 ani au murit în SUA, după ce s-au îmbolnăvit de COVID-19.

În replică, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a salutat anunțul personajului Muppet: „Bravo ție, Big Bird. Vaccinare este cea mai bună cale pentru a proteja comunitatea”, a scris președintele pe Twitter.

Și alte personaj Muppet au urmat exemplul lui Big Bird, anunțând că și-au făcut prima doză de vaccin.

Nu e prima oară când păpușile Muppets transmit mesaje pro-vaccinare: în 1972, același pesonaj Big Bird le spunea copiilor „Ce mai așteptați/Nu vă vaccinați?”, într-o campanie de imunizare împotriva pojarului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe