În aproximativ 95% dintre comunele din România se derulează activităţi de vaccinare împotriva COVID-19, în cadrul proiectului „Orașul vaccinează satul”, a anunţat dr. Valeriu Gheorghiţă.
Președintele CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a precizat că vaccinarea împotriva COVID-19 a demarat în aproximativ 2.776 de comune, fiind finalizate activităţi de vaccinare în 58% dintre acestea, adică în 1.677 de comune.
De la debutul campaniei, în mediul rural s-au administrat peste
2,5 milioane de doze de vaccin, schema completă de vaccinare fiind administrată unui număr de 1,1 milioane de persoane.
Potrivit medicului militar, rata de acoperire vaccinală în mediul urban este de două ori mai mare decât în mediul rural: „Vorbim despre o acoperire vaccinală de circa 14%, comparativ cu mediul urban, unde este de
aproximativ 28%”.
Din cei 9.577 de medici de familie care au încheiat contracte de prestări servicii cu Casele de Asigurări de Sănătate, 3.114 au încheiat și contracte de vaccinare împotriva COVID-19, ceea ce reprezintă 32,5% din numărul total al medicilor de familie. Dintre aceștia, 87%, adică 2.713 cabinete de medicină, înregistrează activităţi de vaccinare.
Ponderea din rural, respectiv urban este similară. Până la data de 9 august au fost vaccinate peste 308.000 de persoane în cabinetele de medicină de familie, 54,3% fiind imunizate în mediul rural, în cabinete de
medicină de familie.
Aproximativ 30% din populaţia rezidentă eligibilă la nivel naţional, adică persoanele peste 12 ani, s-a vaccinat până în prezent în România. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, populaţia rezidentă eligibilă este, în momentul de faţă, de 16,9 milioane de persoane.
În ceea ce privește distribuţia acoperirii vaccinale pe judeţe, Municipiul București are cea mai mare rată de acoperire vaccinală (48%). Șeful CNCAV a subliniat că sunt 11 judeţe care se află peste media de acoperire vaccinală de la nivel naţional.
De asemenea, sunt alte 27 de judeţe cu acoperire vaccinală între 20 și 29,9%, iar la polul opus sunt patru judeţe cu o rată de acoperire
vaccinală de sub 20%.
În ultimele săptămâni, în România se înregistrează o creștere lent progresivă, dar susţinută a numărului de cazuri, a explicat col. dr. Valeriu Gheorghiţă. Astfel, analiza efectuată de Institutul de Sănătate Publică pe ultimele două săptămâni din luna iulie arată că 81,5% dintre cazurile nou
confirmate și 92,6% dintre decese se înregistrează la persoane
nevaccinate.
Conform raportului publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până la data de 8 august sunt înregistrate în total 313 cazuri de infecţie cu variantă Delta. Dintre aceste noi cazuri, peste 80% au apărut la persoanele nevaccinate. S-au înregistrat în total 19 decese, dintre care unul singur la o persoană vaccinată cu schemă completă.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe