Newsflash
ACTUALITATE Știri

UNTOLD, din perspectivă medicală și culturală

de Demostene ŞOFRON - aug. 25 2023
UNTOLD,  din perspectivă medicală  și culturală

Festivalul UNTOLD a luat sfârșit de ceva timp. Cu toate acestea, anumite aspecte desprinse de pe urma desfășurării sale merită (re)aduse în discuţie.

Pe urmele Colectiv?

Festivalul UNTOLD pare a călca serios pe urmele Colectivului. Ediţia de anul acesta a fost foarte aproape de a genera, prin cele două incendii care au avut loc în timpul său, o catastrofă umană și materială. 

Medical vorbind, UNTOLD 2023 (3-6 august) a însemnat 1.287 de persoane asistate: 27 de persoane transporate la spital, 242 de traume, 993 de cazuri medicale (dureri de cap, dureri abdominale, gastroenterocolite, dureri articulare), 47 de persoane în come etilice, 5 persoane cu suspiciune de consum de alte substanţe. SMURD a acţionat cu două spitale mobile, două puncte medicale în interiorul stadionului Cluj Arena, un echipaj în sala polivalentă BT Arena, o gardă asigurată zilnic de aproape 20 de medici.

Primul incendiu din cadrul festivalului a avut loc în 4 august. Un echipament pirotehnic a luat foc în timpul show-ului susţinut de DJ-ul brazilian Alok. În acest caz, intervenţia echipajului ISU a fost salvatoare. 

Cum salvatoare a fost și cea din 5 august, când sistemul de artificii a luat foc, degajând o mare cantitate de fum. Cauza principală a fost o defecţiune a sistemelor pirotehnice. Pe stadion se aflau, în acel moment, peste 120.000 de spectatori, deși ISU și-a dat acordul pentru numai 63.800. Aceasta în condiţiile în care capacitatea stadionului Cluj Arena este de 32.201 persoane.

 

Un dezastru cauzat de aglomeraţie

Ca și în cazul Colectiv, cauza unui dezastru uman ar fi fost aglomeraţia. Nu e neapărat nevoie de un incendiu pentru a se produce o tragedie, fiind suficientă o sperietură colectivă, a punctat dr. Cristian Ursu (foto), medic șef UPU la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca: 

„Era atât de multă lume încât, dacă s-ar fi întâmplat ceva, ne-ar fi fost practic imposibil să ajungem la cei care ar fi avut nevoie de ajutorul nostru. (...) O intervenţie rapidă ar fi fost exclusă din start. Mă gândeam atunci, și colegii mei se gândeau la fel, la cei care ar fi trebuit să fie evacuaţi în cazul unui eveniment nedorit, de genul celui din clubul Colectiv”.

O altă problemă pe care acesta a adus-o în discuţie a fost prezenţa copiilor foarte mici (în vârstă de 1-2 ani sau puţin mai mari de atât) la asemenea evenimente, o prezenţă pe care acesta o consideră nefirească: „Eu aș face un echilibru între dorinţa părintelui de a fi prezent la festival și expunerea copilului la tot felul de noxe, cum sunt zgomotul, fumul de ţigară, fumul de altă origine, aburii alcoolului, aglomeraţia în sine. (...) Nici chiar unui copil de 14-15 ani nu ar trebui să i se permită participarea la festival, nici de către părinţi, nici de către organizatori”. 

Subscriu celor declarate de dr. Cristian Ursu. Sunt aspecte pe care le-am semnalat și la ediţiile anterioare. Dar organizatorii nu ţin cont de nicio recomandare, deși atât eu, cât și alţi colegi de condei am luat poziţie de foarte multe ori. În opinia mea, UNTOLD va lua sfârșit până la urmă.

 Dar se va sfârși după un accident major, de talia Colectivului. Numai că altul va fi numărul persoanelor decedate, și altul cel al persoanelor rănite. Și sunt curios să văd, atunci, cine își va asuma vina pentru cele 
întâmplate.

Produsul unui sistem educaţional bolnav

Prestaţia cântăreţului Gheboasă a stârnit numeroase controverse. Afirm însă cu regret că tânărul nu are absolut nicio vină. Este produsul unui sistem educaţional care produce mulţi analfabeţi funcţional.

Raportul Naţional de Literaţie 2023 (scris, citit, înţelegerea textului) – realizat de platforma educaţională Brio de teste standardizate pentru elevi, împreună cu Ministerul Educaţiei – a evaluat 15.000 de elevi români cu vârsta între 6 și 14 ani, iar rezultatele obţinute sunt dezamăgitoare: 42% se încadrează la nivelul nefuncţional al literaţiei, 47% – nivelul minim funcţional al literaţiei și 11% – nivel funcţional al literaţiei. Cu alte cuvinte, nu toţi sunt capabili să înţeleagă un text. 

S-a ajuns aici din mai multe motive. În centru se află însă guvernanţii interesaţi mai mult de pensiile speciale, de tot felul de afaceri oneroase, în care traficul de influenţă este pe primul loc, și care îi ignoră aproape total pe copii, seniorii de mâine ai României.

Cauză și efect

Dacă este să amintesc și alte cauze, trebuie să mă opresc asupra sărăciei urbane, comunale, rurale, spirituale, economice sau cum vreţi să-i spuneţi. Apoi, trebuie să vorbesc despre lipsa profesorilor calificaţi în zonele rurale și comunale, chiar și în orășele. În unele zone se poate vorbi despre profesori depășiţi profesional, uzaţi fizic și psihic sau, în caz nefericit, „profesori” doar absolvenţi de liceu. 

Evaluările care se fac absolvenţilor de 8 și 12 clase sunt și ele mult prea pretenţioase, iar manualele sunt pline de greșeli de exprimare, dar și de erori informaţionale. O altă problemă o constituie lipsa  infrastructurii de pregătire la  nivelul reclamat de secolul 21.

Una caldă, una rece

Avem totuși foarte mici bucurii. Sunt copiii și tinerii care știu ce vor. O parte dintre ei sunt olimpici. Alţii învaţă la licee de peste hotare sau își continuă studiile la universităţi din alte ţări. Dar, în mod cert, tot ei sunt cei care vor lucra peste hotare, și nu în România. 

Gheboasă, ca să revin la el, nu are nicio vină. Scandalul creat la UNTOLD 2023 l-a propulsat în atenţia generală, cu tot oprobiul public și amenda încasată. Muzica lui este însă în trendul universal. 

Nu ne rămâne decât un lucru, să vedem în el produsul unui sistem educaţional în moarte clinică, din care nu-l poate scoate nimeni. Pentru că în România, drumul de la teorie la practică este lung. Lung ca magistralele care își prelungesc existenţa prin ridicarea costurilor și schimbarea  constructorilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe