În octombrie se împlinesc nouă ani de la incendiul din clubul Colectiv și doi ani de când Alexandra Furnea a lansat cartea „Jurnalul lui 66”, apărută la editura Humanitas.
Tânăra (foto mai sus, a doua din stânga, cu microfonul în mână) spune că a lansat cartea după multă vreme în care o parte dintre textele sale care compun volumul au fost publicate exclusiv online.
Unul dintre motivele principale care au urnit-o pe Alexandra Furnea să caute o formă fizică pentru jurnalul său a fost cenzura la care erau supuse postările sale despre Colectiv pe Facebook.
„Începuseră să dispară rând pe rând din cauza raportărilor primite (probabil de la «troli» și boți) și a revizuirilor defectuoase făcute de cei de la Meta și de tehnologiile lor. Astăzi (17 septembrie 2024 – n.red.) primesc vestea că încă una dintre postările mele, publicată în septembrie 2020, înfățișându-mă înainte de Colectiv, întreagă și veselă, și după incediu, la câteva săptămâni după externare, cocoșată de durere și ferindu-mi chipul jupuit și tumefiat de cameră, a fost ștearsă de pe platformă, deoarece a fost considerată «înșelătoare» (misleading, în original) de către Facebook”, a povestit Alexandra Furnea pe pagina ei de Facebook.
Potrivit revizorilor, prin postarea sa, tânăra ar fi vrut să inducă în eroare utilizatorii și să obțin like-uri prin tactici de tipul spam.
„Este greu de explicat ce simt, în calitate de pacient ars și supraviețuitoare a unei tragedii care mi-a mutilat trupul, când fie niște revieweri nepregătiți sau o tehnologie AI lipsită de pătrundere umană, îmi etichetează suferința drept «înșelătoare» și pune la îndoială adevărul teribil al corpului meu distrus. Este clar că rețelele de socializare (...) întâmpină probleme în a găsi metode prin care să distingă conținutul legitim de cel înșelător sau dăunător. Iar în această încercare de a menține echilibrul, postări incomode, însă perfect reale și autentice, pierd lupta împotriva cenzurii revizorilor, deseori în mod convenabil”, a mai punctat tânăra.
Există, în mod limpede, foarte mult conținut fals și rău pe rețelele de socializare, mai afirmă tânăra supraviețuitoare a incendiului de la Colectiv. Este firesc și absolut necesar să fim protejați de conținutul acesta fals și rău de pe rețelele sociale.
„Dificultățile pe care le are Meta în a combate pornografia, postările extremiste și fake news-ul, printre multe alte flageluri contemporane, sunt cunoscute. Însă trebuie mai multă finețe în a distinge între postări, altminteri nu se știe ce limitări nocive ar putea să apară”, conchide Alexandra Furnea.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe