Newsflash
OPINII

Un trio de temut

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - dec. 24 2021
Un trio de temut

De mic m-am perindat cumva prin spital, fie dus de bunica mea, prin toate ungherele Maternităţii din Tecuci, fie imaginar, după ce auzeam în casă poveștile despre diverse personaje.

Erau vremuri aspre înainte de 1989. Aveam să înţeleg asta devreme, când ne vizitau „organele”, căutând nu-știu-ce truse și obiecte sanitare prin casă. Ori când li se păreau nefirești vizitele atâtor călugări, măicuţe și egumeni care ne treceau poarta casei din strada Ghica Vodă.

Mi se formase o idee despre ce înseamnă spaţiul medical, când tot povesteau, în șoaptă evident, bunica, moașă, și sora ei, grefieră la Tribunal, despre întreruperi ilegale de sarcină făcute de chirurgi, doctori duși cu lanţuri la picioare și bătuţi „cu robotul” în beciurile
Miliţiei, amantlâcuri dubioase și câte și mai câte...

I-am cunoscut personal

I-am cunoscut personal pe toţi. Dr. Liviu Matran m-a tratat și internat pentru amigdalită și, mai târziu, student fiind, mi-a donat o mare parte dintre cărţile sale de medicină. Cu dr. Florică Secară m-am intersectat iniţial în liceu, când ambii desfășuram activitate politică, el ca senator FDSN, eu ca șef al Organizaţiei de Tineret a PNŢ-CD, apoi, în studenţie, în laboratorul său de anatomie patologică. Dr. Gheorghiu cumpăra mereu ziare, când ajungeam în cabinetul său, în vremea când eram vânzător ambulant de presă și cărţi, și, nu peste mulţi ani, mi-a dat liber să fac orice intervenţie chirurgicală pe care mi-o însușisem, ori de câte ori veneam în Tecuci și îl găseam în gardă.

După ce l-am cunoscut personal, nu doar din snoavele sanitare, dr. Mihai Ganea mi-a vorbit despre cei amintiţi mai sus ca fiind odinioară „un trio de temut”. Cei trei izgoniseră și speriaseră generaţii întregi de tineri doctori care intenţionaseră să se stabilească în Tecuci și să profeseze în spital și s-au opus constant și vehement ridicării unui așezământ medical nou în municipiul fost reședinţă de judeţ.

Tot de la dr. Ganea aveam să aflu de „Apendicita de Tecuci”, cum ajunsese să fie cunoscută în lumea chirurgiei românești. O patologie generată, spunea el, de incompetenţa și nepăsarea unui „chirurg nevăzător”, cum îl numea pe dr. Gheorghiu. S-au stins toţi membrii trioului, unul dintre ei chiar recent.

Peripeţii medicale

Dr. Ganea, dincolo de excentricităţile și de conflictele cu dr. Gheorghiu, care făceau deliciul tecucenilor îndată după Revoluţie, când îi priveau la televiziune cum polemizau, a transpus în text multe dintre peripeţiile sale medicale. Voi cita doar „Batalionul de proză”, volum pe care l-a semnat drept Iagan Ameih. Octogenarul medic și publicist maramureșean, care s-a perindat prin multe unităţi medicale de stat și private din ţară, a așteptat toată viaţa ca Statul și unii dintre cetăţeni să-i ceară scuze pentru, așa cum enumeră în volumul „Testamentul filozofic. Document istoric interpretat”, vol. II (Editura Transilvania, Baia Mare, 2016), rănirea sa în pruncie cu baioneta, arestarea tatălui, asasinarea fratelui mai mic prin decapitare, asasinarea mamei la Sighetu Marmaţiei în „celebrul pavilion al halatelor albe”, încarcerarea sa în studenţie, confecţionarea unui Dosar de Urmărire Informativă, condamnarea penală pentru avort, refuzul angajării la Spitalul Judeţean din Baia Mare, nerecunoașterea sa și a soţiei „ca oameni de știinţă, cultură și civilizaţie” și, mai ales, pentru furtul vieţii sale și pentru toate frustrările.

Și volumul „Obstacole” al profesorului Sergiu Duca mi-a marcat câteva dintre nopţile finalului de studenţie, prin urâciunea unei lumi medicale pe care a transpus-o unul dintre reputaţii chi­rurgi români, dar și întâmplările nefericite ale celui în preajma căruia am stat multă vreme, dr. Constantin Teodorescu. Cu toată preţuirea pe care i-o port aceluia care mi-a cotit existenţa profesională dinspre chirurgie înspre zona umanistă a medicinei, și el a perpetuat o patologie a fosei iliace drepte și, mai mult, ne îndemna ca la fiecare examinare de abdomen inferior, la copil și adolescent, să recomandăm familiei internarea și intervenţia chirurgicală.

Îmi amintesc de ceea ce-mi spunea, glumind evident, Iulian, colegul meu din vremea cât am activat în Secţia de Chirurgie din Tecuci: „Ricy, le-a scos la toţi din Toflea apendicele și colecistul! Cred că o să ajungă să opereze colecistite la nou-născuţi!”.

ETICHETEmedici Tecuci

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe