Newsflash
OPINII

Un secol de la teoria relativității

Un secol de la teoria relativității
 
 
      Acum exact o sută de ani, Albert Einstein (1879–1955) uimea lumea științei și răsturna modul de înțelegere a Universului. La 25 noiembrie 1915, savantul prezenta teoria relativității în fața membrilor Academiei de Științe din Prusia. De fapt, el lansase această teorie încă din 1905, descriind atunci distorsiunea timpului și a spațiului la trecerea unui obiect ce avansează cu o viteză apropiată de cea a luminii; și-a făcut cunoscută celebra ecuație E=mc2, care punea sub semnul îndoielii ipotezele din acea epocă, potrivit cărora energia și masa erau distincte. Einstein a demonstrat că este vorba de același lucru, sub forme diferite.
     Teoria relativității a fost una dintre cele mai revoluționare teorii științifice din istorie. Aceasta a reprezentat un salt imens în raport cu legea gravitației a lui Isaac Newton din 1687, arătând că spațiul și timpul sunt fenomene dinamice și sunt supuse evoluției, ca oricare alt proces din Univers.
 

 

Demonstrația lui Eddington

 

     Teoria relativității a fost verificată în mai multe feluri. Astronomul englez Sir Athur Eddington a fost unul dintre primii oameni de știință cuceriți de demonstrația fizicianului și a fotografiat curbura luminii în timpul unei eclipse pe care a urmărit-o de pe insula Principe, din vestul Africii.
     O altă demonstrație a fost făcută comparând două ceasuri atomice, unul aflat pe pământ și celălalt într-un avion care zbura la mare altitudine, înregistrându-se o întârziere în cazul celui de-al doilea. Modernul GPS este o aplicație practică a acestui fenomen.

 

Mai întâi… vioara

 

     Albert Einstein s-a născut la 14 martie 1879 în Ulm, Württemberg, Germania, într-o familie  de evrei. Tatăl său, Hermann Einstein, inginer, împreună cu fratele lui, a pus bazele unei fabrici de echipament electric în München, Germania – Elektrotechnische Fabrik J. Einstein & Cie. Mama sa, fostă Pauline Koch, era casnică. Einstein a avut o singură soră, Maja, care s-a născut la doi ani după el.
     Înainte de științe, în școala primară, Einstein a cântat la vioară. Momentele care i-au marcat copilăria au fost, conform propriei mărturisiri, întâlnirea cu o busolă, la vârsta de cinci ani; cel de-al doilea moment a avut loc la vârsta de 12 ani când a descoperit o carte de geometrie.
     Un student polonez la medicină, un tânăr sărac pe care părinții lui Einstein îl invitau adesea la masă, a devenit meditatorul lui Albert, pe care l-a învățat matematică și filosofie și i-a întreținut pasiunea pentru știință. La doar 16 ani, Einstein a scris o primă teză – „Analiza stării de eter în câmpurile magnetice“ – prin care punea problema vitezei relative față de un observator nemișcat și a observatorului care se mișcă odată cu lumina.

 

Multă vreme, șomer

 

     Familia s-a mutat la Milano, iar Albert a rămas la un internat din München. Pentru a scăpa de armată, el s-a retras de la școală și a folosit un bilet de la medic, pretinzând că suferă de astenie nervoasă. S-a înscris apoi la Școala federală politehnică elvețiană din Zürich (Elveția). Pentru că îi lipsea echivalentul diplomei de liceu, Albert a avut probleme cu examenul de admitere, dar a fost admis pentru că a avut note foarte mari la matematică și fizică.
     Nu a avut o tinerețe ușoară. Nu s-a putut căsători imediat cu femeia iubită din cauza părinților, care nu au acceptat-o pe Mileva Marić, sârboaică de religie ortodoxă. A rămas cu ea, au avut un copil care a murit după naștere sau, conform altor surse, a fost dat spre adopție. Nu a fost iubit de profesori la facultate pentru că nu se ducea la cursuri, învăța de unul singur. Nu a putut aplica pentru posturi universitare pentru că nu avea recomandări potrivite. Șomer fiind, a trăit mult timp din meditații.
     Până la urmă, s-a căsătorit cu Marić, la 6 ianuarie 1903. În mai 1904 au avut primul fiu, Hans Albert, iar în 1910 s-a născut cel de-al doilea fiu, Eduard. În plan personal, însă, a avut probleme. A divorțat și s-a căsătorit mai târziu cu o verișoară, Elsa Löwenthal.

 

Premiul Nobel… pentru fizică

 

     În 1905 scrie o lucrare pentru doctorat și îi sunt publicate alte patru lucrări în „Analele de Fizică“, una dintre cele mai importante publicații de specialitate. Cele patru lucrări – efectul fotoelectric, mișcarea browniană, relativitatea specială și echivalența dintre materie și energie – îl vor aduce în atenția lui Max Planck (1858–1947), cel mai influent fizician al epocii, fondatorul teoriei cuantice. Lumea universitară și academică i s-a deschis.
     A finalizat teoria relativității în anul 1915. Aceasta a schimbat lumea fizicii. În 1921, Albert Einstein a câștigat Premiul Nobel pentru fizică. Dar pentru că teoria relativității nu era încă asumată de lumea academică, a primit premiul pentru explicarea efectului fotoelectric. 
     Mă opresc aici cu elementele biografiei marelui savant. Einstein este un „bun universal“, toți ar trebui să îi cunoaștem viața și realizările. Ar mai trebui adăugat faptul că a fost ostil regimului nazist. Numele lui a fost pe lista neagră a naziștilor. Einstein spunea, într-o scrisoare către un prieten, în 1936: „Singurul lucru bun pe care îl văd în asta e că Hitler, obsedat de puterea lui, va face destule prostii încât lumea întreagă să se alieze împotriva Germaniei“ (1936).

 

A plecat „cu eleganță“

 

     În 1932 a acceptat un post la Institutul de studii avansate din Princeton, New Jersey. Aici și-a petrecut restul carierei, a lucrat la noi teorii, a colaborat cu o serie de alți savanți refugiați din fața naziștilor. Președintele Franklin Delano Roosevelt (1882–1945) l-a invitat pe Einstein la Casa Albă pentru proiectul Manhattan, dar pentru că FBI îl considera apropiat de cercurile socialiste, nu a participat la crearea bombei atomice. Ultimii ani i-a trăit departe de viața publică.
     La 17 aprilie 1955, în timp ce lucra la un discurs prin care se pregătea să comemoreze cea de-a șaptea aniversare a Israelului, Einstein a suferit un anevrism abdominal, ulterior din cauza rupturii acestuia având hemoragie internă. A fost dus la Centrul universitar medical din Princeton pentru tratament, dar a refuzat operația, crezând că și-a trăit viața și era mulțumit să își accepte soarta. „Vreau să plec când vreau“, a spus el: „Nu are sens să prelungim viața artificial. Mi-am îndeplinit sarcinile, este timpul să plec. Și o voi face cu eleganță.“
     Einstein a murit la Centrul universitar medical în zorii zilei următoare – 18 aprilie 1955 – la vârsta de 76 de ani. Corpul său a fost incinerat, dar creierul, sustras la autopsie fără permisiunea familiei, se află și azi la Centrul universitar medical din Princeton.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe