Newsflash
Internaționale

Un program al OMS are ca scop cumpărarea de antivirale pentru COVID-19 cu doar 10 dolari

de Florentina Ionescu - oct. 19 2021
Un program al OMS are ca scop cumpărarea de antivirale pentru COVID-19 cu doar 10 dolari

Reuters a publicat azi un articol exclusiv despre un program condus de Organizația Mondială a Sănății, care are drept obiectiv cumpărarea unor medicamente antivirale împotriva COVID-19 cu 10 dolari.

Este vorba despre un program al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care își propune să asigure accesul țărilor mai sărace la vaccinuri împotriva COVID-19, la teste și tratamente dedicate acestei boli, cu obiectivul clar de a asigura medicamentele antivirale pentru pacienții cu simptome ușoare pentru doar 10 dolari pe cură, arată draftul unui document pe care l-au văzut reporterii Reuters

bani fonduri europene teste covid-19

Cel mai probabil pilulele experimentale ale companiei Merck, molnupiravir, vor fi printre primele medicamente din acest program, însă și alte medicamente folosite pentru a trata formele ușoare de boală la pacienții cu COVID-19 sunt în prezent dezvoltate.

Documentul citat de Reuters, care subliniază obiectivele pe care le are programul  Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT-A) până în luna septembrie a anului viitor, spune că prin acest program se dorește livrarea a un miliard de teste COVID-19 națiunilor mai sărace și furnizarea de medicamente pentru a trata până la 120 de milioane de pacienți la nivel global.

Planul acesta mai subliniază și modul în care OMS vrea să asigure stocurile de medicamente și de teste COVID-19 la un preț relativ scăzut.

Un purtător de cuvânt care a vorbit despre programul ACT-A a spus că documentul acesta, datat cu 13 octombrie, este încă un draft supus consultărilor și a refuzat să comenteze cu privire la conținutul documentului înainte ca acesta să fie finalizat. Documentul, totodată, va fi trimis liderilor de la nivel global înaintea summitului G20 de la Roma, care va avea loc la finalul acestei luni.

Programul ACT-A cere națiunilor din G20 și altor donatori să furnizeze fonduri suplimentare din cele 22,8 miliarde de dolari, până în septembrie 2022, bani necesari pentru a cumpăra și distribui vaccinurile, medicamentele și testele pentru țările mai sărace și pentru a reduce diferențele în ceea ce privește stocurile între țările mai bogate și țările mai puțin dezvoltate.

Deși în programul respectiv nu este citat explicit molnupiravir, documentul ACT-A se așteaptă ca să fie plătiți 10 dolari pentru o cură de tratament pentru „noile antivirale orale pentru pacienții cu forme ușoare spre moderate de boală”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe