Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Un dispozitiv biomedical poate preveni decesele prin tromboembolie

de Florentina Ionescu - mar. 2 2021
Un dispozitiv biomedical poate preveni decesele prin tromboembolie

O tehnologie nouă portabilă care vizualizează trombii în fluxul sangvin pare a fi o soluție promițătoare în îmbunătățirea screeningului și tratamentului accidentelor vasculare cerebrale, infarctului miocardic și insuficienței pulmonare induse de coronavirus.

În cadrul unei premiere mondiale, invenția biomedicală a oamenilor de știință de la Australian National University (ANU) poate măsura „caracterul lipicios” al cheagurilor de sânge și le poate „cântări optic”, pentru a evalua riscul unei persoane. 

dispozitiv biomedical cheaguri de sange
 Credit foto: Australian National University

Liderul oamenilor de știință de la ANU este dr. Steve Lee, care este de părere că această tehnologie depășește descoperirile făcute de echipa sa în anul 2018 în privința unui prototip al unui dispozitiv de diagnostic.

„Noi putem acum să măsurăm proprietatea unui cheag de sânge de a fi lipicios până la o singură plachetă sangvină și am redus dramatic dimensiunea invenției noastre, astfel încât să poată fi montată pe un birou mic sau pe spațiul unei bănci într-un spital sau în alt mediu de acordare a îngrijirilor medicale”, a declarat dr. Lee de la John Curtin School of Medical Research, citat de medicalxpress.com.

Noua tehnologie imagistică de mare viteză este cunoscută sub numele de COSI (coherent optical scattering and interferometry). Tehnologia a scos la iveală în cadrul experimentelor modul în care plachetele sangvine individuale se „atrag și circulă” de-a lungul unei fibre de colagen sub fluxul sanguin.

COSI are un proces imagistic foarte rapid și de înaltă rezoluție, astfel încât poate captura comportamentul plachetelor sanguine individuale, înainte ca acestea să se coaguleze / aglomereze, a explicat dr. Lee. Desoperirea echipei sale ar putea fi vitală pentru studierea microtrombilor în capilarele implicate în insuficiența pulmonară asociată cu COVID-19, a mai spus dr. Lee.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe