Newsflash
OPINII

Trendul „fake”

de Prof. dr. Alexandru BUCUR - iun. 29 2017
Trendul „fake”
     Odată cu venirea sezonului cald, asistăm la o adevărată febră a manifestărilor științifice adresate medicilor dentiști. Lecturând programul unora dintre aceste manifestări, temele anunțate de organizatori fiind, dacă nu generoase, cel puțin nu lipsite de interes științific, te aștepți să audiezi cel puțin câteva prezentări excelente. Realitatea însă bate „filmul”: săli aproape goale, în care participanții interesați la început se plictisesc rapid de platitudinea comunicărilor. Nimic nou, nimic deosebit. Cu o simplă căutare pe Google poți găsi informații mult mai valoroase decât în multe dintre prezentări. Mulți dintre lectori sunt dintr-un alt „film” – un film mut, din moment ce comunicatorul leagă cu greu două vorbe sau nu posedă cunoștințele necesare despre tema propriei prezentări.
     Pare că rigoarea organizării unei manifestări științifice s-a pierdut aproape complet și că oricine care are suma necesară de bani poate să înjghebeze un congres sau un simpozion. Consecința firească este că medicii, care au achitat taxa de congres pentru a participa la lucrări, se vor gândi data viitoare dacă să mai investească timp și bani doar în nădejdea unei promisiuni.
     O altă categorie o reprezintă prezentările comerciale mascate sub titluri pompoase și care de cele mai multe ori, în afară de titlu, nu oferă multe detalii și nici prezentări sumare ale expertizei „lectorilor”. Lecturând rapid posterele glossy ale unor manifestări de gen, te întâlnești cu numele unor „experți” în domeniu, în fapt absolvenți recenți, binecunoscuți în rândul colegilor de generație pentru dificultatea de a promova examenele în facultate. Expertiza acestor „lectori” de tarabă este în PR-ul agresiv și reclama deșănțată pe care o practică în media și pe rețelele de socializare cu mare succes. Ne întrebăm cum pot tolera și promova unii furnizori de EMC arborarea unor titulaturi profesionale false, neetic și în egală măsură ilegal?
     Că tot se vorbește la ora actuală de trendul „fake”, a devenit o modă ca unele acțiunile asumat „științifice” să se metamorfozeze în „evenimente” de socializare offline, în care calitatea submediocră a prezentărilor este contracarată de etalarea articolelor vestimentare de firmă ale conferențiarilor. 
     Unele dintre aceste evenimente, promovate te miri pe unde, de la conturile de socializare ale adulatorilor de profesie sau de ocazie la articole la comandă publicate în tabloide specializate în „fake news”, sunt atât de catastrofale în conținut, încât organizatorii ar putea primi ei înșiși premii de excelență pentru conținutul jenant al prezentărilor și comunicatori penibili, care confundă noțiunea de „congres” cu conceptul de „școala altfel”. Așa-zisele conferințe nu sunt altceva decât cursuri la nivel de facultate, nefiind de mirare că zdrobitoarea majoritate a ascultătorilor, de regulă studenți aduși cu arcanul, nu este deloc atentă la prezentări.
   Noi refuzăm să credem că acestea reflectă chipul medicinii dentare românești și că așa trebuie să arate imaginea manifestărilor științifice de astăzi, creditate cu ore de EMC: tristă, deprimantă, plictisitoare. Beneficiarii acestor manifestări – practicienii și în egală măsură pacienții – trebuie să beneficieze de protecție împotriva acestor practici „fake”. Lăsând fenomenul să evolueze natural, se va ajunge la situația că la o manifestare la care s-au înscris mai mulți participanți, lectorul se va trezi aproape singur la data și ora stabilite. Soluția care se impune este modificarea cu celeritate a regulamentului de EMC, existând riscul ca lucrurile să nu se cearnă de la sine și totul să se dizolve în penibil.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe