Newsflash
Imagine campanie proprie
Diverse

Tratamentul multimodal al tumorilor intracraniene

Tratamentul multimodal al tumorilor intracraniene
Societatea Română de Neurochirurgie, European Institute of Oncology (IEO) de la Milano – Italia şi Centrul de radioterapie Amethyst au organizat, la 26 noiembrie a.c., în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni“ Bucureşti, un simpozion medical, cu participare internaţională, intitulat „Actualităţi şi perspective în tratamentul multimodal al tumorilor intracraniene“.
Tratamentul tumorilor cerebrale este unul complex, în care metodele de imagistică, de neuropatologie, abordarea neurochirurgicală, împreună cu radioterapia şi oncologia medicală pot oferi pacienţilor cu tumori cerebrale şanse mai bune de supravieţuire faţă de ceea ce era posibil în urmă cu zece ani, de exemplu.
Echipele medicale conduse de prof. dr. Mircea Gorgan, dr. Ligia Tătăranu şi dr. Vasile Ciubotaru de la Spitalul „Bagdasar-Arseni“ au prezentat experienţa lor neurochirurgicală privind ultimele provocări în abordarea tumorilor cerebrale la adulţi şi copii. Aceştia au dezbătut, împreună cu experţi internaţionali în radioterapie – prof. dr. Roberto Orecchia (IEO Milano), prof. dr. Ion-Christian Chiricuţă (director medical Amethyst) –, principalele tehnici de radioterapie disponibile în tratamentul tumorilor cerebrale: radiochirurgia stereotactică Gamma-Knife, radioterapia externă prin tehnica IMRT-VMAT şi Cyberknife. Primele două metode sunt disponibile şi în România, iar cea de-a treia, la Milano.
Tehnica de iradiere şi practica clinică în tehnica Gamma-Knife au fost prezentate de dr. Fery Stoica, medic primar neurochirurg, şeful Laboratorului Gamma-Knife al Spitalului „Bagdasar-Arseni“.
Centrul de radioterapie Amethyst a adus în România, în luna septembrie a anului trecut, tehnologii moderne în tratamentul cancerului prin radioterapie: IMRT–VMAT, o dezvoltare a tehnicii de iradiere cu modularea intensităţii – VMAT (volume modulated arc therapy). Durata şedinţei de iradiere, prin această tehnică, este scurtată de la 15–20 de minute la doar două-trei minute, iar fiecare şedinţă de iradiere este precedată de o verificare a poziţiei pacientului, pentru a permite o precizie de un milimetru la efectuarea iradierii.
O colaborare între centrul Amethyst şi centrul de imagistică Medinst din Bucureşti a făcut posibilă introducerea tehnicii de tractografie (DTI – tehnica de vizualizare a tracturilor cerebrale de substanţă albă) în elaborarea planului de iradiere şi monitorizare a radioterapiei efectuate, pentru tratamentul complex al tumorilor cerebrale şi al metastazelor cerebrale. Procesul de evaluare a rezultatelor obţinute cu ajutorul tractografiei implică şi colaborarea cu acad. Constantin Popa, de la Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti.
Advanced Radiotherapy Center – Instituto Europeo di Oncologia, care se află printre primele zece centre din lume în tratarea cancerului, desfăşoară activităţi de terapie şi cercetare cu aparatură de tratament de ultimă generaţie, precum: terapia cu hadroni (protoni sau ioni), Cyberknife şi TomoTherapy. Profesorul Orecchia a susţinut o serie de prezentări prin care a demonstrat experienţa vastă, în acest domeniu, a centrului de la Milano. Tehnicile de vârf, ca hadronterapia incluzind protoni şi ioni sunt parte integrantă a procedurilor care sunt aplicate, aici, pacienţilor oncologici.
Au mai fost prezentate, într-o altă sesiune, experienţa şi rezultatele obţinute de secţii de neurochirurgie în tratamentului tumorilor cerebrale la copii şi adulţi.
Succesul lucrărilor simpozionului a determinat decizia organizatorilor ca aceste întâlniri să aibă loc în fiecare an.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe