Newsflash
Industria farmaceutică

Tratament biologic compensat pentru copiii și adolescenții cu dermatită atopică

de Dorina Novac - apr. 18 2022
Tratament biologic compensat pentru copiii și adolescenții cu dermatită atopică

Începând cu luna februarie, Dupixent® (substanță activă dupilumab) este 100% compensat și disponibil, pe bază de prescripție medicală.

Dupixent® este 100% compensat și disponibil, pe bază de prescripție medicală, pentru indicația de dermatită atopică severă la copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani și pentru indicația de dermatită atopică moderată până la severă la adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste.

bebelus-dermatita

Până anul acesta, medicamentul era compensat doar pentru pacienții adulți diagnosticați cu dermatită atopică forma moderată până la severă, de acum extinzându-se și către cele 2 categorii de vârstă menționate – copii și adolescenți.

Citește și: Fața nevăzută a dermatitei atopice

„Dupixent® (Dupilumab) este o terapie biologică imunomodulatoare țintită, utilizată pentru tratamentul formelor moderate și severe de dermatită atopică, fiind primul anticorp monoclonal care inhibă selectiv calea de semnalizare a interleukinelor 4 și 13, factori determinanți în inflamația de tip 2, ce stă la baza dermatitei atopice”, se arată într-un comunicat de presă.

Povara continuă a dermatitei atopice poate avea un impact de anvergură asupra pacienților pediatrici, care suferă de această afecțiune. Astfel, 70% dintre copii experimentează lipsa somnului, lucru care poate avea un efect negativ asupra dezvoltării neurocognitiveiii.

83% dintre adolescenții care suferă de dermatită atopică moderată până la severă evită activitățile de zi cu ziiv. La 38% dintre adolescenții afectați de dermatită atopică forma moderată până la severă, traiectoria educațională sau profesională poate fi deviată din cauza puseelor necontrolate corespunzător, iar peste 50% se pot simți nefericiți sau deprimațiv.

De asemenea, adulții cu această afecțiune raportează circa 80 de nopți pe an pierdute din cauza acestei afecțiunivi.

Potrivit sursei citate, 70-80% dintre pacienții cu dermatită atopică dezvoltă și alte afecțiuni din sfera inflamației de tip 2 cum ar fi astmul sever sau rinosinuzita cronică, care, corelate, îngreunează și mai mult povara boliiviiviii.

„Dermatita atopică este o povară greu de suportat de către pacient având în vedere faptul că pruritul intens poate fi cauza multor nopți pierdute și, implicit, a scăderii calității vieții. Dupixent® (Dupilumab) rezolvă aceste aspecte și, în plus, poate acționa asupra comorbidităților asociate dermatitei atopice, cum ar fi rinosinuzita cronică însoțită de polipoză nazală și astm sever, ca urmare a mecanismului țintit de acțiune asupra inflamației de tip 2. Includerea acestei terapii pe lista celor cu regim de compensare integrală va permite accesul unui număr din ce în ce mai mare de pacienți, începand cu vârsta de 6 ani, la o soluție terapeutică nouă care le poate schimba în bine viața, atât lor cât și membrilor familiilor profund afectați de comportamentul și suferința acestora. Pacientul nu trebuie să-și piardă speranța, ci să se adreseze medicului specialist pentru a beneficia de acest nou tratament”, a precizat Doina Mușetescu, General Manager divizia Specialty Care Sanofi România.

Dupixent® (Dupilumab), dezvoltat de Sanofi, în colaborare cu Regeneron, reprezintă prima terapie biologică aprobată în Uniunea Europeană pentru copii și adolescenți (6-11 și 12-17 ani) cu forme moderate și severe de dermatită atopicăix.

Totodată, Dupixent® este disponibil complet gratuit, prin sistemul de asigurări de sănătate, și pacienților adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste, care suferă de astm sever necontrolat însoțit de inflamație de tip 2, caracterizat conform GINA (Global Initiative for Asthma - Inițiativa Globală pentru Astm).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe