Newsflash
Știri

Tinerii, cei mai afectați de depresie și de efectele stresului din pandemie

de Florentina Ionescu - oct. 8 2021
Tinerii, cei mai afectați de depresie și de efectele stresului din pandemie

În urma apelurilor înregistrate la o linie telefonică împotriva depresiei, a reieșit că tinerii cu vârste între 18 și 28 de ani sunt cei mai afectați de depresie și efectele stresului post-pandemic.

Efectele pandemiei de COVID-19 și ale tulburărilor de stres post-pandemic au dus la o escaladare a simptomelor de depresie și anxietate la români, cu precădere în rândul populației tinere, spun psihologii care au răspuns la apelurile telefonice ale tinerilor români. 

depreHUB_Sursa foto freepik.com
Sursa foto freepik.com

Potrivit datelor obținute în urma apelurilor înregistrate în helpline-ul depreHUB, în 2021 tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani au avut cea mai mare nevoie de suport psiho-emoțional (44,4% dintre apelanți) pentru că se simțeau deprimați (33,3%), anxioși (27,8%) sau panicați (11,1 %), se confruntau cu dependențe (5,6%) sau ideație suicidară (5,6%), se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

De la începutul anului, numai Serviciul de urgență 112 a redirecționat în helpline 158 de persoane cu gânduri suicidare, în urma parteneriatului dintre STS și depreHUB.

Cei mai vulnerabili în fața anxietății și atacurilor de panică au fost însă adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani, arată aceeași analiză. Peste 60% dintre adolescenții care au apelat teenline-ul depreHUB în 2021 au avut nevoie de suport psiho-emoțional pentru anxietate și atacuri de panică generate de stresul post-pandemic.

„Online-ul, izolarea socială, pierderea contactului cu realitatea școlară fac din tinerii noștri cea mai vulnerabilă populație. Tinerii a căror educație este întreruptă au șanse aproape de două ori mai mari să sufere de anxietate sau depresie față de cei care nu au avut astfel de perturbări. Instalarea stresului post-trauamtic, anxietatea și depresia au dus deja la creșterea numărului de adolescenți în dezechilibru emoțional, ceea ce face ca numărul de psihologi și psihiatri să fie insuficient”, a afirmat psihologul Yolanda Crețescu, președintele Asociației Happy Minds.

Aceasta a adăugat că este evident că traversăm o adevărată criză emoțională în rândul tinerilor și că sunt necesare campanii și măsuri naționale de prevenție și intervenție în sănătate mintală. 

Campanie pentru descurajarea tentativelor de suicid de la metrou

„Călătoria continuă. Alege viața!” este noua campanie depreHUB realizată în parteneriat cu Metrorex. Astfel, Asociația Happy Minds, prin proiectul depreHUB, s-a alăturat recent inițiativei Metrorex privind descurajarea tentativelor de suicid de la metrou și au lansat împreună campania de prevenție „Călătoria continuă. Alege viața!”.

Prin intermediul campaniei, depreHUB asigură gratuit, 24/7, suportul psiho-emoțional pentru clienții Metrorex, prin celor două linii telefonice de suport 0374.456.420 (pentru adulți și vârstnici) și 0374.461.461 (pentru adolescenți).

Campania se va desfășura în mai multe etape, prin mesaje vizuale care vor rula pe monitoarele de la nivelul peroanelor, afișe cu mesaje motivaționale expuse în stațiile de metrou, dar și mesaje audio, care vor fi redate prin intermediul instalațiilor de sonorizare. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe