Newsflash
Internaționale

Terapie injectabilă cu acţiune de lungă durată pentru HIV

de Dr. Diana Andronache - oct. 30 2020
Terapie injectabilă cu acţiune de lungă durată pentru HIV

Managementul terapeutic standard al infecţiei cu HIV e bazat pe asocierea medicamentelor antiretrovirale din cel puţin două clase, care acţionează în etape diferite ale procesului de replicare virală.

poza3Administrarea zilnică a acestui tratament suprimă replicarea virală, crește numărul de celule CD4 și oprește progresia bolii. Combinaţia a două medicamente antiretrovirale noi, rilpivirina și cabotegravir, administrată sub formă injectabilă, a fost propusă pentru aprobare de către Agenţia Europeană a Medicamentelor.

Aceste două medicamente antiretrovirale sunt primele care vin într-o formă injectabilă cu acţiune de lungă durată. Administrarea intramusculară lunară sau la fiecare două luni va crește astfel aderenţa la tratament.

Această asociere medicamentoasă va putea fi utilizată ca terapie de întreţinere în cazul pacienţilor adulţi care au încărcătură virală mai mică de 50 copii/ml sub tratament și care nu au dezvoltat rezistenţă la anumite clase de medicamente (inhibitori non-nucleozidici ai reverstranscriptazei și inhibitori de fuziune).

Profilul de eficacitate și siguranţă a fost evaluat în trei studii clinice multicentrice de fază 3*, randomizate, însă mai multe date vor fi disponibile după efectuarea unor studii suplimentare. Cele mai multe efecte secundare observate în studiile clinice au inclus: cefalee, vertij, greaţă, fatigabilitate, mialgii sau reacţii la locul injectării.


Notă autor:

*https://www.ema.europa.eu/en/news/first-long-acting-injectable-antiretroviral-therapy-hiv-recommended-approval

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe