Dezbatere organizată în contextul Zilei de luptă împotriva SIDA
Pentru a putea atinge ţintele în ceea ce privește stoparea epidemiei de HIV/SIDA, România trebuie să extindă testarea pentru această infecţie, a subliniat directorul executiv al UNOPA la o dezbatere organizată tot în contextul Zilei de luptă împotriva SIDA.
Anul 2025 trebuie să fie unul de bilanţ, de evaluare și de relansare a luptei împotriva HIV în România, a subliniat, recent, Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterii „2025 – 40 de ani de istorie HIV în România”, organizată de UNOPA în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balș”.
Directorul UNOPA a arătat că pentru a se înregistra o scădere a numărului de cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA în România sunt necesare acţiuni de prevenire, testare și diagnosticare, dar și acces la profilaxie pre-expunere.
La rândul său, dr. Adrian Marinescu, managerul interimar al Institutului „Matei Balș”, a subliniat că în România testarea pentru infecţia cu HIV/SIDA ar trebui să devină o analiză de rutină: „Contează să ai un diagnostic stabilit la timp. (...) Testarea ar trebui să fie făcută de rutină, pentru orice pacient, oriunde în ţară. Iar grupurile la risc trebuie testate cât se poate de des”.
În acest context, dr. Mariana Mărdărescu a atras atenţia că în prezent se înregistrează o schimbare a tendinţelor privind propagarea infecţiei cu HIV/SIDA. Astfel, anul trecut, în Europa, a crescut rata de transmitere a infecţiei în rândul persoanelor heterosexuale. De asemenea, în ţări precum Franţa și Germania au fost raportate cazuri de infectare la nou-născuţi: „Este foarte adevărat, [este vorba de] femei care au venit din Ucraina, din zonele de război și nu numai sau care au migrat mai ales din nordul Africii și ţările asiatice, care au născut pe teritoriul ţărilor respective și au modificat mecanismul de raportare”.
Tot anul trecut, a mai spus ea, România a raportat cel mai mare număr de cazuri noi la persoane din grupa de vârstă 19-25, chiar dacă incidenţa în rândul acestui grup este încă scăzută. „Văd în secţie cum apar pe bandă rulantă cazuri și sub vârsta de 18 ani și mai ales tinere între 14 și 16 ani, care sunt depistate în momentul nașterii”.
Un alt subiect adus în discuţie a fost cel al finanţării Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA în perioada 2022-2030. În acest context, directorul executiv al UNOPA a atras atenţia că această strategie are o nevoie majoră de finanţare. „Până în anul 2030 ar trebui să ajungă la indicatorii și ţintele pe care și le-a asumat. Sperăm că 2025 va fi un prim pas spre finanţarea și a unor activităţi care nu sunt legate de tratament și servicii medicale.”
Referitor la acest aspect, prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a subliniat că în ultimii ani finanţarea pentru programul HIV/SIDA a crescut considerabil: „În ultimii trei ani, bugetul pentru program a crescut cu 50% sau mai mult de 50%. El a fost de aproape 300 de milioane de lei, acum e de aproape 500 de milioane, deci o creștere fără precedent a acestui program, deoarece noi considerăm că reprezintă o prioritate de sănătate publică”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe