Newsflash
Internaționale

Telemedicina, aliatul pacienților seniori ținuți în casă de boală

de Florentina Ionescu - sept. 23 2021
Telemedicina, aliatul pacienților seniori ținuți în casă de boală

Îngrijirile acordate la distanță, prin telemedicină – așa-numita „telecare” – ar putea spori aderența la tratament a pacienților seniori ținuți în casă de boală, potrivit unui studiu recent.

Cercetătorii au spus că programele de telemedicină ar putea permite adulților vârstnici care sunt ținuți în casă de boală să mențină o relație mai apropiată cu furnizorii lor de servicii medicale, potrivit unui studiu citat de www.mobihealthnews.com

telemedicina studiu adulti varstnici

Așadar, veștile sunt bune, potrivit unui studiu publicat toamna aceasta în JAMA Network Open: adulții vârstnici care sunt ținuți în casă din cauza bolilor de care suferă, care au participat la un program de telemedicină pe o perioadă de trei luni, au avut un grad îmbunătățit de aderență la tratament și o mai bună calitate a vieții.

Cercetătorii au descoperit că participanții la acest studiu care au beneficiat de programul de telemedicină au avut o aderență mai bună la tratamentul medicamentos prescris și scoruri mai bune în ceea ce privește calitatea vieții, în comparație cu adulți vârstnici din grupul de control. Cu toate acestea, arată experții, nu a existat o diferență semnificativă din punct de vedere statistic între grupul care a beneficiat de consultații la distanță, prin telemedicină, și grupul de control în ceea ce privește eficacitatea persoanelor – sau credința persoanelor în capacitatea proprie de a atinge un obiectiv / un scop. Scorurile în eficacitatea proprie, în ambele grupuri, s-au îmbunătățit în decursul timpului, arată sursa citată.

Cum a fost efectuată cercetarea

Oamenii de știință au împărțit 68 de adulți, din Hong Kong, care aveau 60 de ani și peste, ținuți în casă de boala de care sufereau și care dețineau un telefon inteligent (smartphone) în două grupuri. Persoanele ținute în casă de boală au fost definite astfel: au ieșit din casă de mai puține ori (sub o dată pe săptămână) în cele șase luni care au precedat studiul.

Participanților din grupul de telemedicină (îngrijiri medicale acordate la distanță) li s-a atribuit o asistentă medicală care a fost asigurată de o echipă a serviciilor de asistență socială. Acești participanți au primit săptămânal telefoane și mesaje video referitoare la modul în care se îngrijesc singuri, iar telefoanele și apelurile video s-au desfășurat pe o perioadă de trei luni, între lunile mai și iulie 2020. Grupul de control a avut parte doar de apeluri telefonice lunare, de socializare.

Cercetătorii au colectat apoi datele cu privire la eficacitatea participanților (self-efficacy), cu privire la abilitățile zilnice de desfășurare a unor activități precum pregătirea și îngrijirea personală, aderența la medicamente, depresia și folosirea serviciilor de sănătate în timpul screeningului pentru studiu și la o săptămână după încheierea studiului.

„De telemedicină au beneficiat îndeosebi adulți vârstnici care ies rar din casă și care au acces limitat la serviciile de îngrijire și de sănătate personalizate, care au o dizabilitate fizică și se confruntă cu o situație agravată în timpul pandemiei”, au scris autorii acestui studiu.

Cu toate acestea, spun ei, rata de utilizare a programelor de telemedicină în rândul adulților vârstnici care ies foarte rar din casă a fost una scăzută, participanții raportând provocări care au inclus probleme referitoare la compatibilitățile tehnice și costurile mari ale instalării și ale întreținerii unor servicii de monitorizare a sănătății acasă.


Notă autor:

Fotografie creată de Karolina Grabowska, de la Pexels

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe