Newsflash
Cultură

Surpriza din Tallinn

de Dr. Raluca BULEA - iun. 12 2020
Surpriza din Tallinn

Odată cu redeschiderea muzeelor, în săptămâna în care s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Muzeelor, vă propun incursiunea într-o instituţie de profil pe care am descoperit-o întâmplător anul trecut.

muzeul sanatatii

Activitate ei este strâns legată de profesia noastră și se poate constitui într-o sugestie de călătorie pentru viitor.

Muzeul Estonian al Sănătăţii din orașul Tallinn adăpostește o expoziţie de bază intitulată „De la inimă la inimă despre corpul tău”, inaugurată în 2015, extrem de modernă și interactivă, atrăgătoare și instructivă pentru copii și adulţi deopotrivă, cu mult dincolo de simplul istoric al îngrijirilor de sănătate.

Traseul pornește de la evoluţia speciei și elementele care alcătuiesc corpul uman, enunţate nu doar descriptiv, ci și prezente fizic, pentru a fi clar ce înseamnă, proporţional, apă, carbon și toate celelalte
microelemente.

Celula

Sunt prezentate apoi toate aparatele și sistemele, atât cu reproduceri la scară mare, cât și prin filme explicative, trecând ulterior la structura de bază, celula, într-o ilustrare tridimensională de 100.000 de ori mai mare, cu toate componentele sale și explicaţiile aferente.

Există un spaţiu dedicat nutriţiei, extrem de important pentru a le explica în special micilor vizitatori care sunt principiile nutritive utile și cum să ne alcătuim o alimentaţie echilibrată.

Și pentru că nu ne putem alimenta fără dinţi sănătoși, au la rândul lor o zonă dedicată, prilej de familiarizare atât cu dentiţia sănătoasă cât și cu scaunul stomatologic.

De la anatomie la fiziologie și patologie

Cel de-al doilea nivel al expoziţiei trece de la explicaţiile de anatomie la cele de fiziologie și patologie. Sunt descrise evoluţia și transformările fiinţei umane, de la concepţie până la moarte.

Trecem apoi printr-o sală dedicată patogenilor, virusuri, bacterii și paraziţi, contrapuși unei istorii a igienei în Estonia.

Un alt spaţiu ne poartă prin trecutul medicinei naţionale, dar pentru că totul este în pas cu vremurile actuale, sunt abordate și bolile cu transmitere sexuală, precum și substanţele care provoacă dependenţă.

Un exponat cu totul special, un fel de vedetă a muzeului, este „femeia de sticlă”, un model în mărime naturală în care putem observa interiorul corpului omenesc prin învelișul transparent care a înlocuit pielea. Gazdele spun că această machetă a fost mereu unul dintre cele mai atractive exponate.

Femeia din sticla

Muzeul are și un spaţiu pentru conferinţe și expoziţii temporare, care este deschis pentru orice fel de colaborări cu instituţiile de învăţământ, și chiar cu simpli cetăţeni.

De altfel, chiar în timpul vizitei mele se desfășura și un eveniment privat, o petrecere aniversară de copii, care avea în program o vânătoare de comori printre exponatele muzeului, sub supravegherea
atentă a personalului specializat.

Un lăcaș vechi, în permanentă schimbare

Și dacă aveţi impresia că poate fi vorba de o instituţie tânără, aflaţi că în fapt istoria acestui muzeu se împletește cu cea a Estoniei independente, fiind organizat pentru prima dată în 1924, în orașul Tartu, cel mai mare centru universitar al ţării, de unde s-a mutat în capitală în 1928.

Despre nastere

Fondarea lui a fost susţinută de organizaţiile profesionale ale medicilor, care își doreau un mijloc de a instrui populaţia și de a face astfel și primii pași în medicina preventivă. A funcţionat oficial până în 1948, și a fost redeschis în 1980 la Facultatea de Medicină, cu o parte din vechile exponate care fuseseră păstrate acolo.

Mutarea în actualele spaţii din centrul vechi al orașului a avut loc în 1989, dezvoltându-se și transformându-se constant după desprinderea de URSS în 1990, până la muzeul monden și dinamic pe care îl putem vizita în prezent, ca o perlă ascunsă într-o veche cochilie din inima orașului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe