Newsflash
Dosar

Succesul în medicină

de - mar. 6 2013
Succesul în medicină
   Medicina nu e o ştiinţă exactă şi acesta este probabil cel mai redutabil obstacol în încercarea de a defini un medic de succes. Dar oricât de dificil ar fi, multe reviste şi posturi de televiziune nu ezită în a alcătui topuri ale celor mai buni medici din oraş, din ţară sau din cartier. E uneori doar satisfacerea unei nevoi superficiale dar populare de ierarhizare. Alteori, o formă nocivă de publicitate mascată.
   Să-l cauţi pe cel mai bun medic în funcţie de opiniile pacienţilor e o muncă sisifică. Fiecare îşi are favoritul său. Studiourile de televiziune invită specialiştii nu în funcţie de competenţă, ci de disponibilitatea lor. Partidele îl ung şef pe ortoped în locul pediatrului nu ca să repare coloanele vertebrale rupte în jocul politic, ci pentru că e mai obedient decât colegul. „Marii profesori“ nu sunt întotdeauna chiar atât de mari, ci mai degrabă iscusiţi diplomaţi.
   Şi atunci? Cum ştim cine este bun medic şi cine nu? Pe cine admirăm pentru harul său de vindecător, nu pentru că ştie să jongleze cu emoţii sau relaţii? Răspunsul e important pentru că fără repere, fără busolă, nimeni nu-şi poate atinge culmea profesională.
   Scriam în urmă cu câţiva ani despre celebrul mim-predicator Dan Puric. Am mers pentru asta în satul lui natal, Nehoiu, unde am cerut să-l întâlnesc pe primar. În timp ce aşteptam în holul Primăriei, un bătrân cu ochi apoşi a început să mă tragă de limbă. „Dar de unde sunteţi? Şi cum vă cheamă? Şi ce faceţi aici?“ Când i-am spus că am venit să scriu despre Puric, ochii bătrânului s-au limpezit şi faţa i s-a luminat. S-a bătut cu palmele pe coapse exclamând cu plăcere: „Ehei, păi domnul doctor Puric a fost cel mai bun medic de boli dinlăuntru din câţi am văzut eu pe lume. Şi am văzut câţiva…“ Tatăl celebrului mim murise de multă vreme. Dar amintirea lui, ca a oricărui medic bun, încă trăia.

 

V. MIXICH

 

Aequanimitas

Patru principii

 

Cum aţi defini un medic de succes? Cine şi cum poate cuantifica reuşita profesională în medicină? (Dr. A. M.)

 

   Un medic de succes este un om mulţumit. Mulţumit, în măsura în care această stare depăşeşte fericirea, pentru că înseamnă să trăieşti un echilibru între aspiraţii (ce ai dori să fii şi să ai) şi realitate (ce eşti şi ce ai). Reuşita profesională este direct proporţională cu starea de mulţumire. Pentru a o cuantifica, cred că trebuie să folosim, în judecata despre noi înşine, cadrul moral al profesiunii noastre. Principiile fun­damentale sunt: non-maleficienţa, beneficienţa, autonomia şi dreptatea socială.
   Non-malefiecienţa înseamnă că medicul de succes evită ceea ce îi poate face rău. Îşi cunoaşte limitele şi, atunci (deseori) când nu găseşte soluţia unei probleme clinice, nu ezită în a cere părerea colegilor mai instruiţi sau cu mai multă experienţă. Nu e tentat să calce legea. Nu se înfurie, deoarece ştie că atunci îşi va pierde luciditatea şi discernământul.
   Beneficienţa indică faptul că medicul de succes e conştient de ce îi poate face bine. Ştie că a fi căsătorit e mai bine decât a fi singur. Ştie că trebuie sa aibă cel puţin şapte ore de somn pe zi, o zi liberă pe săptămână şi trei săptămâni de vacanţă pe an. Înţelege, în cel mai profund sens, cât de important este să îşi menţină mens sana in corpore sano. De aceea, citeşte, merge la teatru, scrie poezie, ascultă şi înţelege muzică, e activ fizic şi ştie ce înseamnă intimitatea şi dragostea. Mai presus de orice, medicul de succes ştie că, daca ceva merită făcut, merită făcut bine.
   Autonomia, pentru medicul de succes, este asumarea răspunderii pentru destinul propriu şi al familiei din care face parte. Răspunderea implică control. De aceea, în cele mai multe ţări, medicii cei mai mulţumiţi sunt cei care practică – singuri sau în grup restrâns – medicina de familie şi îngrijirea primară.
   Dreptatea socială este recunoaşterea de către ceilalţi că medicul de succes are, prin ce ştie, prin cum încearcă să vindece, prin bunăvoinţă şi prin rafinament, un rol aparte în societate.

 

Prof. dr. Peter MANU,

membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale

pmanu@nshs.edu

 

Aequanimitaseste titlul unui discurs rostit în 1889 de sir William Osler, părinte-fondator al medicinii interne în America de Nord; semnifică virtutea de a accepta lucrurile aşa cum sunt.

 

Cum se construieşte un medic puternic

 

„Fiecare pacient are medicul pe care îl merită“. În această frază cred cu tărie cei mai mulţi dintre medicii pe care îi veţi întâlni mai jos. Dar ce anume merită fiecare pacient? Răspunsul e universal: fiecare bolnav vrea ca medicul său să fie bine pregătit, la curent cu tot ce se întâmplă în specialitatea pe care o practică şi, nu în ultimul rând, să ştie cum să comunice.
Că „arta medicinii constă în a amuza pacientul în timp ce natura vindecă boala“ e vechea constatare a unui pacient numit Voltaire. Şi atunci, ce anume face ca un medic să fie considerat mai bun decât altul? Există criterii general valabile, prin care să măsurăm succesul în medicină?

Smerenia şi rivalităţile profesionale

Perspectivele medicilor diferă în funcţie de vârstă, de locul unde şi-au practicat profesia şi de valorile lor personale.
Profesorul Gheorghe Băcanu a practicat şi predat medicina mai mult de cinci decenii. Dacă formule precum „Măria Sa, Bolnavul“, „Măria Sa, Studentul“ au o anume patină pe nedrept demodată în prezent, profesorul Băcanu pune în centrul succesului unui medic comportamentul său faţă de pacienţi, cărora trebuie să le arate respect, înţelegere şi compasiune. „Degeaba medicul este foarte bine pregătit dacă nu-şi iubeşte pacienţii şi dacă nu-i tratează cu respect, ca pe membrii familiei sale. Un medic are o mare responsabilitate faţă de bolnav şi trebuie să ştie cum să vorbească şi să comunice cu el, indiferent de vârsta pe care o are pacientul“, spune prof. Băcanu.
Potrivit Codului de deontologie medicală, fiecare medic are datoria de a-şi respecta colegii. Acelaşi set de norme îl obligă pe cel care practică medicina să nu aducă niciun fel de injurii colegilor de breaslă, pentru a nu leza imaginea medicului în societate şi, implicit, pentru a nu afecta relaţia medic–pacient, de care depinde succesul terapeutic. Din păcate, teoria şi practica nu merg mereu mână în mână. Medicii nu trebuie să piardă din vedere faptul că pacientul are mereu cel mai mult de pierdut de pe urma orgoliilor, trufiei şi egoismului din breasla medicală. „Contează foarte mult ca medicul să aibă o atitudine corespun­zătoare faţă de confraţi, pe care nu trebuie să-i denigreze. Un medic bun este acela care recunoaşte când este depăşit de situaţie şi ştie să ceară ajutorul colegilor. Etica profesională şi pregătirea temeinică sunt criteriile care conferă medicului aura de bun profesionist“, consideră prof. dr. Vladimir Beliş care a format multe generaţii de studenţi.
La rândul său, prof. dr. Oliviu Pascu, fostul rector al UMF „Iuliu Haţieganu“ din Cluj-Napoca, crede că esenţiale pentru menţi­nerea calităţii profesionale a unui medic sunt lecturile constante din revistele de specialitate. Dar, remarcă tot profesorul Pascu, smerenia e adevăratul atribut al medicului bun: „Este nevoie ca medicul să aibă un nivel de educaţie superior, care să-i permită să comunice uşor cu orice tip de pacient, indiferent de educaţia pacientului. De ase­menea, un bun practician este dedicat bolna­vilor săi, pe care trebuie să-i primească mereu cu afecţiune şi cu o vorbă bună. Pacientul nu trebuie să aibă niciodată impresia că deranjează“.

Ce spun medicii tineri

   Valoarea unui medic este dată în egală măsură de rezultatele terapeutice obţinute, cât şi de nivelul de mulţumire al pacienţilor. Acestea trebuie să fie direct proporţionale, consideră tânărul medic Sebastian Pop, care a absolvit UMF Bucureşti în anul 2000, după care a urmat rezidenţiatul în Dermatologie la Bonn şi Borkum (Germania). A lucrat ca şef al secţiei de Dermatologie, în cadrul Clinicii private de Dermatologie şi Chirurgie Plastică şi Estetică Jungbrunnen-klinik din Bonn, alături de prof. dr. Alina Frăţilă, unde a învăţat că pacienţii pun preţ pe calitatea actului medical primit. S-a întors în ţară să pună în practică know-how-ul dobândit în sistemul medical german şi consideră că pacientul român este capabil şi are puterea de a ridica sau de a doborî un medic.
   Medicul rezident în medicină de urgenţă Lavinia Orac, de la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, crede că nici averea şi nici titlurile onorofice nu sunt o măsură pentru succesul unui medic. „Privirea aceea sinceră, prin care pacientul îţi mulţumeşte din suflet“, contează pentru Lavinia Orac. „Nu vorbesc de mulţumirea materială, pe care nu trebuie să o accepţi pentru că te umileşte pe tine ca medic, ci la acea mulţumire sinceră şi adevărată pe care o citeşti în ochii pacientului. Aceea este cea care contează“, explică Lavinia, un medic care a fost împins de pasiunea pentru profesie să facă două stagii de voluntariat în Africa, prin Organizaţia Interna­ţională „Medici fără frontiere“. Misiunile umanitare au durat câte şase luni de zile, timp în care tânărul medic a colaborat cu personalul medical din diferite colţuri ale lumii, pentru a oferi îngrijiri medicale localnicilor.

Se amestecă bine medicina cu politica?

   Indiferent de generaţia din care fac parte, medicii nu văd cu ochi buni politica făcută în spital. „Profesia este cea care trebuie să te lanseze, nu mass-media şi nici politica. Ceea ce faci te recomandă şi consider că pacientul este vectorul pentru populaţie. […] Politica ajută atingerea succesului unui medic în contextul în care acel medic vrea să se facă remarcat, iar meseria nu îl ajută“, crede prof. dr. Alexandru Bucur, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din Bucureşti, adăugând că mari nume ale medicinii, precum Constantin Arseni sau Alexandru Pesamosca, s-au remarcat prin rezultatele medicale obţinute.
   Nici prof. dr. Oliviu Pascu nu agreează intrarea medicilor în politică: „Cei care ajung medici parlamentari nu au vocaţie de medic şi nu le place profesia. Sunt de acord să fie consultanţi în Ministerul Sănătăţii pentru elaborarea de legi şi de norme de conduită pentru bunul mers al sănătăţii, însă nu ca parlamentari“.
   În aceeaşi tabară se înscrie şi prof. dr. Gheorghe Băcanu, care consideră că politicul sau afilierea politică a unui medic nu trebuie să conteze în construirea imaginii sale profesionale. „Politicul nu trebuie să îi creeze medicului mai multe merite sau mai multe calităţi. În momentul în care intră pe uşa spitalului sau pe uşa facultăţii, el trebuie să uite că este parlamentar“, a adăugat fostul rector al Institutului de Medicină din Timişoara (1979 – martie 1989).
    De multe ori putem vorbi chiar de false succese – cele realizate prin reclamă, susţinere politică, relaţii sau imagine mediatică. Toate acestea „acoperă goluri pe care medicii respectivi le au în pregătirea profesională“, susţine prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Cole­giului Medicilor din România. „Un succes real este construit prin cunostinţele dobândite, prin modul de comunicare cu pacientul, care trebuie tratat cu respect şi compasiune şi, nu în ultimul rând, prin bagajul de cultură generală al medicului, care îl ajută să simtă pacientul. Un succes fals poate fi construit şi prin oportunism, prietenii sau relaţii şi imagine mediatică“, a mai adăugat prof. Astărăstoae.
   Afirmaţiile sale sunt întărite şi de medicul rezident Lavinia Orac, care este de părere că „renumele nu este întotdeauna cheia succesului pentru că poate fi creat artificial prin apartenenţă la un partid politic sau prin diferitele apariţii în presă, iar toate acestea nu înseamnă neapărat că acea persoană este un bun profesionist“.

Cât de mare medic e un „Mare Profesor“?

   În ultimii ani, în societatea românească încrederea pacientului în medici a avut de suferit. Pacienţii aşteaptă de la doctorul care îi tratează rezultate bune şi rapide şi mulţi cred că le pot obţine de la specialişti cu titluri universitare. Din păcate, sunt puţine cazurile în care au şi dreptate. Dacă pacienţii ar privi în CV-ul unui cadru universitar şi ar analiza criteriile după care se oferă un grad academic ar constata că printre acestea nu se află activitatea medicală, susţine prof. dr. Alexandru Bucur: „Pacientul este fermecat şi anesteziat de titulatură şi nu de profesie. Faptul că eşti în lumea academică îţi dă o anumită greutate. Sunt medici care se folosesc de acest blazon şi sunt medici care nu o fac. Nu trebuie uitat că înainte de toate eşti medic, iar pacientul se adresează medicului, iar studenţii se adresează profesorului“.
   Deşi primul impuls al pacienţilor este să se programeze la un profesor doctor, majoritatea specialiştilor consideră că bolnavii nu se lasă mult timp păcăliţi şi renunţă la serviciile primite în cazul în care nu vor fi mulţumiţi. „Activitatea academică nu are legătură cu actul medical în sine, impactul său resimţindu-se doar asupra colegilor de breaslă“, consideră medicul dermatolog Sebastian Pop.
   Preşedintele Colegiului Medicilor din România afirmă că prestigiul academic este important în definirea succesului unui medic atunci când acesta doreşte să-şi construiască o carieră academică, situaţie în care el se va îndrepta spre un centru medical universitar. „Acest lucru nu înseamnă că nu sunt medici de succes şi în oraşele care nu au centre universitare“, a completat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
    Pe de altă parte, medicul urgentist Lavinia Orac, deşi pune mare preţ pe rezultatele obţinute în domeniul academic, susţine cu regret că cine vrea să urmeze o carieră academică ar trebui să aleagă un centru universitar din afara României: „Din păcate, noi nu ştim să interpretăm un articol medical, ceea ce înseamnă că este foarte uşor să punem în pericol viaţa pacienţilor. Consider că este extrem de important să produci activitate academică, însă la noi fac acest lucru foarte puţine persoane. De multe ori, cei care ajung profesori nu sunt şi buni profesionişti în domeniu“.

Uzina medicală şi pacientul-rulment

   Este foarte greu de spus dacă un specialist ortoped este un medic mai bun decât un ginecolog. Merele nu pot fi comparate cu perele, iar criterii relevante în ambele cazuri nu există. Anumite specialităţi au mai mare adresabilitate decât altele, deci e dificil de precizat dacă un medic cu mai mulţi pacienţi are mai mult succes. Se pot face însă, o serie de aprecieri, care nu pot fi general valabile în toate cazurile, bazându-ne pe rezultatul final al tratamentului, pe interacţiunea cu medicii respectivi, pe atitudinea şi deschiderea pe care o au faţă de pacienţi. Medicii nu sunt nişte muncitori într-o uzină şi nici pacienţii-rulmenţi care au sau nu au toate bilele la locul lor.
   „Nimic nu e mai necesar ca medicina“, spuneau latinii. Prin deducţie, putem spune acelaşi lucru şi despre medici, fără de care multe boli dure nu ar fi fost învinse. Puterea medicilor asupra bolnavilor este incontestabilă, dar în manifestarea ei stă secretul înţelepciunii profesionale. Şi este decizia personală a fiecărui medic să aleagă modul prin care să se facă remarcat.

Mirabela VIAŞU

 

Verdictul pacienţilor

 

   Putem limita noţiunea de medic de succes doar la probarea competenţei şi performanţei? Sunt oare suficiente, pentru pacienţi, garanţiile pe care le oferă acreditările oficiale ale medicului (absolvirea unei facultăţi de medicină, rezidenţiatele, studiile postuniversitare etc.), sau este mai raţional ca etichetarea să se facă în funcţie de reputaţia de „bun“ a medicului?
   Pacienţilor nu le este foarte uşor să-şi explice criteriile după care înzestrează un medic cu atributul „succesului“. Viorica Mihailu, 57 de ani, din Arad, consideră că medicina este una din acele meserii frumoase în care trebuie să te implici atât cu sufletul, cât şi cu toată priceperea dobândită în anii de studiu şi practică, pentru că „noi, pacienţii, avem foarte multe aşteptări de la medic, chiar dacă în spatele specialistului din faţa noastră este un om asemenea nouă, cu propriile sale griji şi probleme: să ne ofere un zâmbet şi o încurajare atunci când starea sănătăţii noastre nu este chiar aşa de bună, să ni se adreseze pe înţelesul nostru şi să fie bine pregătit profesional“.
   Reputaţia unui medic contează în lumea pacienţilor, dar cât de mult se bazează ea pe competenţele reale ale specialistului? Ca om care şi-a petrecut foarte mult timp în preajma medicilor, pacient fiind, Viorica vede în medicul de succes acel specialist care are înţelegere pentru situaţia pacientului său, nu-i ignoră punctul de vedere, ştie să-i dea o veste nefavorabilă fără a-i spulbera speranţele etc. Un medic de succes trebuie să găsească aparent imposibila cale de a vindeca boala pacientului, să aibă o bună cunoaştere a celor mai noi cercetări ştiinţifice pe care să le aplice în îngrijirea acestuia, să fie un bun comunicator în relaţia cu pacienţii săi. „Avem nevoie de psihologul din el, care să ne încurajeze atunci când avem tendinţa de a abandona o terapie. Avem nevoie să ne răspundă la telefon atunci când dorim să-i punem întrebările de care am uitat la cabinet“.
   Şi nu este singura care vede lucrurile în acest fel. Lia Crişan, spre exemplu, o mămică, scrie pe blogul său că: „(…) am descoperit un doctor pediatru foarte fain! Minunea s-a întâmplat! E doctor, e pediatru, e tânăr (n-are 40 de ani), e şef de secţie, e deschis dialogului, nu aşteaptă mită sau cadouri ca să stea de vorbă cu părinţii, răspunde la telefon când îl suni şi e politicos chiar şi după al treilea telefon în două zile… Ce mai, o minune! Mă bucur că există astfel de medici. Chiar i-am urat să ajungă director de spital. A, la un moment dat am refuzat să-i fie administrat copilului meu un anumit medicament (prescris de un alt doctor) şi mi-a înţeles şi respectat decizia. Chiar dacă am oroare de forumurile mămiceşti şi intru destul de rar pe vreunul dintre ele, acuma am de gând să intru pe cât mai multe pentru a-l recomanda la doctori buni. Şi nu i-am dat nimic. Niciun leu, niciun cadou. Nimic. Aşa da!“
   Şi totuşi, nimeni nu mai pare să conteste faptul că mercantilul este strâns legat de toate compartimentele vieţii medicale, spune psihiatrul (dar în calitate de pacient) Vlad Stroescu pe blogul său, ceea ce uneori e rău, alteori e bine, şi de fiecare dată inevitabil. E rău atunci când profitul intră în conflict de interese cu actul medical. Binele pacientului trebuie să fie mereu singura variabilă a ecuaţiei medicale.
   Un medic bun nu aşteaptă şpagă şi nu-şi condiţionează tratamentul de aceasta, spune un alt pacient, semnând anonim Abh, pe www.tpu.ro. Un alt forumist tpu.ro, Amorezatul, consideră că „…un doctor bun este acela care îmi inspiră încredere, care este centrat pe pacient şi nu pe portofelul lui, este dispus să asculte de părerile mele chiar dacă eu nu am o experienţă medicală şi îmi permit să îi spun că mă doare inima şi nu muşchiul miocardic. Să fie deschis (este ce-a mai importantă calitate a lui, după experienţa profesională), să mă trateze cu respect şi nu ca pe un lucru «Hai, aşază-te, ridică tricoul, pac-pac, nu ai nimic sau ai Ebola», să nu mă trimită la cabinetul lui particular. Şi, nu în ultimul rând, înainte de a pune un diagnostic să-mi verifice trecutul medical“.
   Nicoleta, un pacient din Constanţa, idealizează ca mulţi alţi pacienţi profesia medicală: atunci când îţi alegi această meserie nobilă, de a salva vieţi omeneşti, înseamnă că iubeşti oamenii şi nu banii.
   Iulian, 45 de ani, din Bacău, consideră că medicul de succes este acela care are capacitatea şi arta de a pune în practică cunoştinţele dobândite, de a îmbina teoria cu psihologia umană, de a acorda toată atenţia fiecărui caz în parte, de a se apropia de pacient pentru a-l face să înţeleagă că nu este singur, că primeşte un tratament adecvat şi că sunt şanse mari de vindecare. 
   El spune toate acestea deoarece „am întâlnit multe cazuri de medici foarte bine pregătiţi din punct de vedere teoretic, dar care, din păcate, nu pot face joncţiunea cu pacientul, fie că nu au această abilitate, fie că sunt prea ocupaţi cu aspectele teoretice în detrimentul celor practice. Or, cei care pierd suntem noi, pacienţii, pentru care contează mai puţin numele, diplomele şi firma medicului“.
   Un alt pacient, QuadruplePersonality, posta pe www.tpu.ro opinia sa, potrivit căreia, medicul de succes este acela care are multe recomandări de la foştii pacienţi. Pentru acesta, un medic bun trebuie să aibă un aspect plăcut, îngrijit, multă răbdare, să fie persoana în faţa căreia să te poţi deschide, să nu ceară mulţi bani „suplimentar“ doar ca să îţi acorde mai multă atenţie, să fie sigur pe el şi să ştie ce spune.
   Un doctor bun este acela care, spune A_7901, pe acelaşi forum amintit mai sus, îşi face meseria din vocaţie, îi pasă de pacient, ascultă tot ce are acesta de spus, îi pune suficiente întrebări cât să poată trage concluziile corecte şi niciodată nu îi prescrie un tratament doar după teorie, ci face legătura cu traumele anterioare ale pacientului. După un anumit interval de timp, îl cheamă la control pentru a evalua efectele tratamentului.
   E drept, mai spune Viorica din Constanţa, pe acest medic trebuie să-l ajute şi sistemul, care să-i ofere condiţiile necesare practicării acestei meserii, în care principalii beneficiari suntem noi, pacienţii. 
   Şi dacă tot a venit vorba de sistem, până la urmă ce este mai important, un medic bun sau un sistem de sănătate bun?
Ar fi greşit să considerăm că un medic bun este mai puţin important decât un sistem bun, sau invers, spune Vlad Stroescu. Tot talentul şi competenţa unui mare chirurg cardiovascular, spre exemplu, ar fi irosite dacă sistemul de preluări urgenţe nu ar fi în stare să transporte la timp în clinică un pacient cu disecţie de aortă, să zicem. Este foarte important ca pacientul să simtă că nu este singur atunci când trebuie să afle încotro să o ia cu boala lui. Fără un sistem sanitar de succes e foarte greu pentru un medic să fie cu adevărat bun.

Dan Dumitru MIHALACHE

 

Cauzele unor vindecări „miraculoase“

 

   În recunoaşterea succesului terapiei bolilor, rolul primordial le revine pacienţilor. Aceştia confirmă sau infirmă că se simt din nou bine şi se conving pe ei şi/sau pe cei din jur că medicul care i-a îngrijit este „bun“. Numai că adjectivul „bun“ este prea vag pentru a fi pe deplin lămuritor. Pentru a încerca o limpezire, mi-am propus să redau câteva situaţii pe care le-am întâlnit într-o lungă practică medicală.
   Primul caz exemplifică faptul că simpla prezenţă a medicului în poziţia de stand-by este benefică.
   Fiind intern în clinica de Obstetrică-ginecologie a regretatului profesor Gh. Dumitrescu, am primit sarcina de a asista naşterea unei tinere primipare la termen. Mi s-a încredinţat acest caz în timpul unei gărzi, deoarece, fiind la începutul stagiului, competenţa şi experienţa mea erau limitate. Naşterea a decurs în condiţii normale, prezenţa mea nejustificându-se ca medic, ci ca persoană apropiată. După o săptămână, la externare, toată lumea a rămas mirată când parturienta a scos o hârtiuţă pe care scrisese o apreciere, citită în faţa întregului personal al clinicii. După ce îşi exprima admiraţia pentru asistenţa medicală primită, declara că cel mai bun medic de acolo eram eu, internul care o asistase, adică îi stătuse alături la naştere. Ieşind din salon, venerabilul profesor a murmurat în barbă: „Uite dom’le cine este medic bun!“.
   Altădată, având câţiva ani de vechime în ambulatoriul de specialitate, am fost solicitat la un caz cu aspect dramatic: o bolnavă de vârstă tânără zăcea imobilizată la pat. Constatând de la prima vedere o tetrapareză flască, diagnosticul de Polinevrită Guillain-Barré a fost evident. Precum se ştie, evoluţia aceastei afecţiuni de etiologie probabil virotică se caracterizează printr-o remisiune completă, după mai multe săptămâni, care se produce indiferent de tratamentul aplicat. Acest lucru s-a şi întâmplat, iar în comunitate renumele de medic bun a fost pe deplin stabilit.
   Cea de-a treia situaţie se referă la o maladie cu evoluţie oscilantă, aşa cum este scleroza multiplă. Cei din afara profesiunii pot să ignore aceasta, ceea ce a făcut să primesc notă bună din partea comunităţii atunci când am „vindecat“ o bolnavă de această boală care a fost adusă în cabinetul de specialitate cu o parapareză spatică gravă. Puseul de scleroză multiplă s-a remis spectaculos nu atât ca urmare a unui tratament corticoterapic, cât datorită trecerii timpului. Aşa-zisa „vindecare“ salutată de autorităţile locale nu a fost decât temporară, pentru că, după luni, parapareza a reapărut şi s-a repetat agravându-se în ani.
   Am expus aceste exemple pentru a arăta că „voga“ unui medic este benefică, sporindu-i prestanţa şi influenţa în obţinerea complianţei, dar se bazează pe criterii fragile şi evoluţie subiectivă fără substrat informaţional suficient.
   Aprecierile făcute în interiorul corpului medical, după criterii de bună practică şi cuantificare a diagnosticelor corecte şi rezolvate, îmbracă, fără îndoială, haine mai potrivite adevărului.
Dr. Al. I. TRIFAN

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe