Newsflash
Internaționale

SUA: Utilizarea psihedelicelor, la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani

de Florentina Ionescu - aug. 24 2022
SUA: Utilizarea psihedelicelor, la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani

Un sondaj de opinie anual realizat în Statele Unite ale Americii a scos la iveală că folosirea substanțelor psihedelice a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.

Noile date obținute dintr-un sondaj de opinie anual referitor la utilizarea drogurilor, sprijinit de National Institutes of Health din SUA, au arătat că utilizarea în scop recreațional a substanțelor psihedelice în rândul adulților cu vârste mai înaintate din SUA se află la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în aproape 40 de ani de când se desfășoară acest sondaj. 

studiu substante psihedelice
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/coroni-a-de-flori-conceptual-om-psihedelica-4651488/

Datele obținute indică, de asemenea, că deși consumul de alcool și de tutun este în continuare în tendință de scădere, utilizarea marijuanei a crescut, scrie newatlas.com.

Studiul Monitoring The Future (MTF) a început în anul 1975, inițial dorindu-se un sondaj de opinie despre obiceiurile cu privire la utilizarea drogurilor într-o sinfură clasă de studenți din ultimul an de liceu. În următorii ani, sondajul s-a extins pentru a include elevii mai mici de școală generală, iar anual a ajuns să urmărească răspunsurile a din ce în ce mai mulți participanți.

Cel mai recent sondaj de opinie MTF, care a colectat date între lunile aprilie și octombrie 2021, oferă o imagine amplă în ceea ce privește trendurile în schimbare ale utilizării drogurilor în Statele Unite. Și poate cea mai semnificativă schimbare apărută în datele recente este creșterea incredibilă a folosirii substanțelor halucinogene în aproape toate grupele de vârstă.

Din datele care au fost publicate anul acesta reiese că 8,1% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani au raportat că au folosit un drog halucinogen în cele 12 luni anterioare. Aceasta reprezintă o creștere uriașă de la 3,4%, cât era proporția în urmă cu zece ani, și de la 5,1% cât era în 2019.

Și mai interesant este faptul că și ratele utilizării recente ale substanțelor halucinogene în rândul persoanelor de 35-50 de ani au crescut considerabil, de la 1,1% în 2019 la 2,5% în 2021.

Este neclar ce fel de psihedelice sunt folosite de persoanele care au răspuns la acest chestionar. Sondajul de opinie raportează doar utilizarea LSD-ului și a „halucinogenelor – altele decât LSD”. Chiar și aceste date limitate sunt disponibile doar pentru grupa de vârstă 19-30 de ani.

În vreme ce persoanele cu vârste între 19 și 30 de ani raportează o proporție uriașă în ce privește utilizarea LSD (4,7% în 2020 în comparație cu 1,4% în 2012), numărul acelor persoane care au bifat răspunsul „halucinogene – altele decât LSD” a crescut dramatic în anii recenți.

Astfel, 6,3% dintre cei cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani au raportat că au luat substanțe halucinogene, altele decât LSD, în 2021, comparativ cu doar 3,2% în 2019 și cu 4,2% în 2003.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe