Ziua mondială a dermatitei atopice este marcată, în fiecare an, la 14 septembrie. Din păcate, statisticile arată că peste 9% din populaţia României suferă de dermatită atopică.
Devenită deja o zi de tradiţie pentru marcarea, la nivel mondial, a luptei împotriva dermatitei atopice (DA), din anul 2018, data de 14 septembrie readuce în atenţia Societăţii Române de Dermatologie (SRD) rolul definitoriu pe care îl are creşterea gradului de informare, conştientizare şi educare a fiecăruia dintre noi cu privire la această boală dermatologică invalidantă extrem de complexă şi, în mod special, importanţa creşterii capacităţii de relaţionare, acceptare şi susţinere faţă semenii noştri care se confruntă cu o astfel de patologie.
Cu această ocazie, Societatea Română de Dermatologie a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată ca preambul al Zilei Mondiale a Dermatitei Atopice, un studiu relevant al SRD prin care se estimează că în România 9,41% din populaţie suferă de dermatită atopică.
De asemenea, în cadrul evenimentului, reprezentanţii SRD au oferit informaţii despre introducerea terapiilor inovative în abordarea medicală a dermatitei atopice, precum şi riscurile majore la care se expun cei care suferă de această afecţiune şi care nu se prezintă la medicul dermatolog încă de la primul simptom al bolii, se arată într-un comunicat de presă.
„Dermatita atopică distruge în special funcţia de barieră a pielii asupra factorilor externi, provocând anumite fisuri şi generând totodată prurit, acea senzaţie puternică de mâncărime care afectează grav calitatea vieţii, reducând drastic activitatea cotidiană a pacienţilor, fapt ce ridică o reală problemă de sănătate publică prin impactul psihosocial şi financiar, afectarea emoţională putând să conducă uneori la anxietate şi chiar la depresie”, a declarat Preşedintele SRD, Prof. Univ. dr. Călin Giurcăneanu.
La rândul său, secretarul general al SRD, dr. Alin Codruţ Nicolescu a subliniat că „dacă în cazul unei forme moderate a dermatitei atopice riscul de a dezvolta alte afecţiuni, precum astmul bronşic sau rinita alergică cuantifică un procent de 20%, în cazul unei forme severe a acestei afecţiuni, riscul este de patru ori mai mare, iar evitarea medicului dermatolog poate conduce la complicaţii extrem de grave, alterând serios starea de sănătate a pacienţilor mai ales că dermatita atopică este un imitator perfid al altor boli în cazul în care nu este diagnosticată complet şi corect”.
Mai mult acesta a ţinut să precizeze că: „dacă reuşim să tratăm din timp această afecţiune putem preveni riscul apariţiei altor boli, cu precădere astmul bronşic sau rinita alergică, iar în contextul în care debutul dermatitei atopice se manifestă cel mai frecvent în primele luni de viaţă, putem spune că începând din anul 2022, prin apariţia tratamentelor inovative pentru grupe de vârstă mici şi foarte mici, drumul spre vindecare a acestei boli poate fi unul al reuşitei, dar condiţionat întotdeauna de prezenţa din timp la medicul dermatolog”.
Dermatită atopică este o boală inflamatorie cronică a pielii, caracterizată prin prurit intens, erupţii cutanate roşii, uscate şi crăpate. Aceasta nu este contagioasă şi este determinată de o combinaţie complexă de factori genetici, de mediu şi imunologici. În ciuda faptului că simptomele pot varia de la uşoare la severe, impactul asupra calităţii vieţii este semnificativ şi poate influenţa profund sănătatea fizică şi emoţională.
Prevalenţă: dermatita atopică afectează aproximativ 15-20% dintre copii şi 1-3% dintre adulţi la nivel global. În România, estimările indică o prevalenţă de aproximativ 10% dintre copii şi 2% dintre adulţi.
Incidenţă: DA începe adesea în copilărie, dar poate apărea la orice vârstă. Aproximativ 60% dintre pacienţii cu dermatită atopică moderată până la severă nu reuşesc să controleze eficient afecţiunea.
Dermatita atopică nu afectează doar pielea, ci are şi un impact considerabil asupra vieţii de zi cu zi. Aceasta poate provocă:
„Spune DA! - Discută cu un medic dermatolog despre diferitele modalităţi prin care îţi poţi controla Dermatită Atopică şi spune DA vieţii aşa cum ţi-o doreşti.”
Acest mesaj reflectă angajamentul medicilor dermatologi români de a ajuta persoanele afectate să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii şi să găsească soluţii eficiente pentru gestionarea dermatitei atopice.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe