Newsflash
Internaționale

Studiu: nicio ţară nu a respectat standardele OMS de calitate a aerului

de L. Budin - mar. 24 2022
Studiu: nicio ţară nu a respectat standardele OMS de calitate a aerului

Nicio ţară nu a reuşit să respecte în 2021 standardele de calitate a aerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, arată un studiu cu cifre referitoare la poluarea din 6.475 de oraşe.

OMS recomandă ca media anuală a particulelor fine în suspensie PM 2,5 să nu depăşească 5 µg/m3, după ce şi-a actualizat recomandările anul trecut, spunând că până şi concentraţiile scăzute provoacă riscuri semnificative pentru sănătate, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Poluare post-pandemie

Doar 3,4% din oraşele monitorizate au îndeplinit standardele în 2021, potrivit datelor compilate de IQAir, o companie elveţiană din domeniul tehnologiei poluării care monitorizează calitatea aerului. Un număr de 93 de oraşe au înregistrat niveluri ale PM 2,5 de 10 ori peste nivelul recomandat.

Smogul a crescut din nou în unele regiuni, după o perioadă de scădere în contextul pandemiei de COVID-19.

Există numeroase ţări care fac progrese importante în ceea ce priveşte reducerea concentraţiei de PM 2,5. China a început cu un nivel foarte mare, însă acele niveluri au continuat să scadă în timp. Dar există regiuni în lume unde situaţia se înrăutăţeşte semnificativ”, a declarat Christi Schroeder, manager în ştiinţa calităţii aerului în cadrul IQAir.

Situația în Europa

Raportul pentru 2021 arată că regiunea europeană a fost reprezentată de 42 de țări și de 1.588 de orașe. Media concentrației de particule fine PM 2,5 a variat între 5,5 µg/m3 în Finlanda (pe locul 113 în clasamentul global) și 35,2 µg/m3 în Muntenegru (pe locul 16 în clasamentul mondial).

În 2021, calitatea aerului s-a îmbunătățit în 14 țări și s-a înrăutățit în 25, comparativ cu 2020. La nivelul regiunii, doar 55 de țări au reușit să se apropie de valorile recomandate de OMS, de 5 µg/m3. Pe loc fruntaș s-a situat Marea Britanie, cu 10 orașe care au tins către recomandările OMS, urmată de Finlanda, cu 8 orașe.

În clasamentul pe regiune, România se situează pe locul 13, cu 15,3 µg/m3. 

raport-iqair
Sursă: 2021 World Air Quality Report

 

cea mai poluată capitală

În India, nivelurile generale de poluare s-au înrăutăţit în 2021, iar New Delhi a rămas cea mai poluată capitală din lume, potrivit acestor date. Bangladesh este cea mai poluată ţară, la fel ca şi în anul anterior, iar Ciad ocupă locul al doilea, după ce statisticile din această ţară africană au fost incluse pentru prima dată în monitorizare.

China, care poartă un adevărat război împotriva poluării începând din 2014, a coborât în 2021 pe locul al 22-lea, din punct de vedere al nivelului de PM 2,5, de pe poziţia a 14-a pe care a ocupat-o în anul precedent. Înregistrările medii s-au ameliorat uşor pe parcursul anului trecut până la 32,6 micrograme, potrivit IQAir.

Hotan, situat în regiunea nord-vestică Xinjiang, a fost oraşul chinez cu cele mai slabe rezultate, cu un nivel mediu al PM 2,5 de peste 100 de micrograme, în mare parte cauzat de furtuni de nisip.

În clasamentul general al celor mai poluate oraşe din lume, Hotan se situează pe locul al treilea, fiind devansat de Bhiwadi şi Ghaziabad, două oraşe din India.

UNESCO: apele subterane ar putea limita efectul schimbărilor climatice

Țările europene au suspendat prea brusc măsurile anti-COVID

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe